“Pozorišno proleće” u Šapcu od 16. do 23. aprila

0
193

U šabačkom teatru u aprilu počinje treća manifestacija. Za nagrade se bori sedam naslova, uglavnom iz Beograda.

šabac pozorišno proleće“Pozorišno proleće” u Šapcu ove godine imaće svoje treće festivalsko izdanje. Održaće se od 16. do 23. aprila, a u takmičarskom programu naći će se sedam predstava. Po izboru Zorana Karajića, selektora i direktora festivala, za jednu od nagrada takmičiće se “Urnebesna tragedija” Ateljea 212; “Mala mađarska pornografija” Novosadskog pozorišta; “Tako je (ako vam se tako čini)” Jugoslovenskog dramskog pozorišta; “Rubište” Šabačkog pozorišta; “Iz života insekata” Beogradskog dramskog pozorišta; dok će Narodno pozorište iz Beograda predstavljati dva ostvarenja – “Carstvo nebesko” i “Carstvo mraka”.

Narodno pozorište: Obeležavanje 150. sezone uz premijere domaćih autora

Umetnički savet festivala (predsednik Dušan Kovačević, članovi Mira Banjac, Nebojša Bradić, Dragana Bošković, Svetislav Basara, Milivoje Mlađenović i Svetislav Jovanov) usvojili su zvanični i prateći program ovogodišnje fešte.
– “Pozorišno proleće” nastavak je Svečanosti “Ljubiša Jovanović”, koje su svojevremeno okupljale najbolje predstave nekadašnje Jugoslavije. Našim “Prolećem” pokušavamo da vratimo veliki festival u Šabac – istakao je Zoran Karajić.

XVII Međunarodni pozorišni festival „Slavija 2018“ od 9. do 19. marta

šabac pozorišno prolećeOn je objasnio i zašto u selekciji, osim grada domaćina i Novog Sada, preovlađuju predstave iz Beograda.
– Nažalost, pozorišta ispod Dunava i Save su u katastrofalnoj situaciji, prepuštena lokalnim samoupravama. Neka od njih imala su solidne predstave, ali nisu dosegli rezultate najbolje srpske produkcije.

Dodeljene nagrade najboljima, zatvoren Jesenji pozorišni festival u Drvengradu

Sa ovim stavom saglasili su se neki od članova Saveta, dok je Mira Banjac imala drugačije mišljenje.
– Pored teške situacije, ne samo za kulturu, mi u Savetu trudimo se da budemo korisni u okviru zadatih mogućnosti. Lično, imam zamerku što nema više predstava izvan Beograda. Putujem po Srbiji, i znam da u tim teatrima ima dobrih i vrlo dobrih predstava – rekla je Mira Banjac.

Pozorište PATOS pokrenulo projekat Pozorišna značka Branislav Nušić

šabac pozorišno prolećeU stručnom žiriju biće reditelj Karpo Aćimović Godina iz Ljubljane, makedonski glumac Nikola Ristanovski i reditelj Aleksandar Lukač iz Toronta.
Poslednje večeri, 23. aprila, u čast nagrađenih biće izvedena premijera predstave “Banović Strahinja” Narodnog pozorišta Priština i
Šabačkog pozorišta.

Pozorište na Terazijama: Jubilej mjuzikla „Producenti“ – 100. izvođenje

U prodaji su pojedinačne karte po ceni od 1.000 dinara, dok komplet karata za dve predstave košta 1.600 dinara; komplet karata za tri predstave je 2.400 dinara; a
komplet karata za sve predstave prodaje se po ceni 5.500 dinara. U pretprodaji, do 1. aprila cena kompleta karata za sve predstave je 4.000 dinara.
Za prateći program u porti Šabačke crkve pojedinačna karta je 600 dinara, dok je komplet karata za sve predstave – 1.200 dinara.

Prateći program
U galeriji “Vladislav Lalicki” tokom festivalskih dana biće otvorena velika izložba “Dali između zvezda i basni” (29 grafika, bakroreza i skulptura Salvadora Dalija). Najavljeno je i otvaranje spomen-sobe dr Branivoja Đorđevića, pod nazivom “Branin kutak”. Takođe, u porti Šabačke crkve planiran je pozorišni program pod nazivom “Značajne žene srpske” – predstave inspirisane kraljicom Marijom Karađorđević, Milunkom Savić i Nadeždom Petrović.

 

E. A. / Izvor: Novosti, Šabačko pozorište

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde