Pozorište PATOS pokrenulo projekat Pozorišna značka Branislav Nušić

0
148

Novi projekat ima za cilj razvoj nove i mlade pozorišne publike u Smederevu.

Pozorište PATOS pokrenulo je novi projekat – Pozorišna značka Branislav Nušić. Programom će biti uključene sve smederevske osnovne škole, kao partneri u projektu. Takođe, partner na projektu je i OŠ “Ivo Andrić” iz Radinca, kod Smedereva, kao svojevrsna najava proširenja programa naredne godine i na sve škole okolnih sela.
Logističku podršku daje Centar za kulturu Smederevo, dok Narodna biblioteka Smederevo kroz partnerstvo pruža stručnu podršku programu.

EESTech Challenge: Takmičenje u programiranju 10. marta u Novom Sadu
pozorište patos pozorišna značka branislav nušić
Sa konferencije za novinare, Foto: PATOS

Potreba i značaj razvoja pozorišne publike kroz program Pozorišna značka Branislav Nušić pokazuje broj uključenih partnera na projektu, koji zajedničkim snagama rade na formiranju kritičkog mišljenja kod dece i mladih. Planirano je da deca posete pozorište četiri puta (najmanje) i da nakon svake pogledane predstave zabeleže svoj stav o pogledanoj predstavi u svom Pozorišnom dnevniku, koji će u sebi sadržati osnovne pozorišne pojmove i bonton. Program sadrži i takmičarski deo, čije će finale biti na istoimenoj završnoj manifestaciji koja će se održati u decembru 2018. godine.

BDP premijerom predstave „Poslednji rok“ proslavilo 70. rođendan

Projekat je jedan od tri pobednika konkursa Superste+ za 2017. u okviru programa Superste.net. Značaj projekta je prepoznat i finansijski podržan od strane Grada Smedereva, a podršku je pružilo i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ocenivši da se projektom izuzetno podstiče kreativan razvoj učenika školskog uzrasta.

pozorište patosPATOS
Omladinsko pozorište PATOS je osnovano 1986. godine. Skraćenica PATOS označava Pokretni Alternativni Teatar Omladine Smederevo:
Pokretni – uvek prilagodljivi datim scenskim uslovima;
Alternativni – naši koncepti lebde između klasike, moderne i eksperimenta;
Teatar – medij kroz koji delujemo;
Omladine – zato što smo “uvek mladi”;
Smederevo – jer odatle potičemo;
Osnivači ovog pozorišta su Branislav B. Čubrilović Čubi (1951-2005) i Vladislav Nešić. PATOS je nastao kao socijalna potreba grupe mladih ljudi da se okupljaju i iskazuju kroz pozorište. PATOS nije konvencionalan i komercijalan teatar. U svom repertoaru ima i dela koja su čista klasika, ali svaka predstava u osnovi nosi eksperiment i malu pozorišnu revoluciju.

E. A. / Izvor: Podunavlje.info.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde