PozitivNI festival 2018: Jedinstveni niški ulični art festival na dve lokacije tokom četiri dana

0
505

U Nišu će se i ove godine održati “PozitivNI” festival. Trajaće četiri dana, i to od 31. maja do 3. juna. Ulaz za posetioce je slobodan za sve događaje.

PozitivNI festival Niš“PozitivNI” festival će se odvijati na dve lokacije – u parku Čair i Dušanovoj ulici. To je jedini ulični art festival u Nišu i jedna od najposećenijih manifestacija u južnoj Srbiji. Nastao je 2015. kao osvrt na urbanu kulturu nekada. Okuplja umetnike svih oblasti umetnosti, amatere i profesionalce svih generacija. I svima pruža priliku da prezentuju svoj talenat. Priliku da prikaže svoj rad kroz festival je do sada dobilo preko 400 umetnika i mladih stvaralaca na tri bine i preko 40 punktova sa radionicama i izložbama. “PozitivNI” festival je velika umetnička radionica za sve zainteresovane posetioce.

Završen Gradić fest: Umetnost oživela usnulo Podgrađe
PozitivNI festival Niš
Foto: PozitivNI festival
Street movie štek
Gledaoci prate filmove na lazy bagovima i prostirkama u parku. Nosioci festivalskog programa su filmovi niških autora i filmovi o Nišu. Gostujući filmovi – najnovija ostvarenja iz Evrope.
PozitivNI festival Niš
Sa prošlogodišnje manifestacije, Foto: PozitivNI festival

– PozitivNI znaju i žele da stvaraju nova new wave poglavlja. Slobodan duh, kreativna i kritička misao žive. Umetnost u Nišu nije roba. Jeftina zabava i potrošnja nisu jedino što današnja kultura može da ponudi. PozitivNI je umetnički brend Niša. PozitivNI je nova urbana scena grada za buduće generacije. PozitivNI je pokretač mladih 365 dana u godini. PozitivNI je refleksija simbola i centra pozitivne vibracije svih Nišlija. Ceo Niš je PozitivNI – kažu organizatori ovog festivala.

Murali meksičkog umetnika u Novom Sadu, Sisku i Skoplju
PozitivNI festival Niš
Sa prošlogodišnje manifestacije, Foto: PozitivNI festival
Svaki dan tematski
31. maj, četrtak – KlasičNI – dan posvećen umetnosti kroz istoriju i savremenoj klasičnoj umetnosti;
1. jun, petak – AlternativNI – dan alternativne umetnosti, street art;
2. jun, subota – RadosNI – dan za decu i mlade; NIški – veče stare i nove urbane kulture Niša
3. jun, nedelja – PrirodNI – dan zdravog tela i duha.

Organizatori su uputili javni poziv svim zainteresovanim umetnicima za učešće.
– Pozivamo vas da učestvujete na festivalu, u okviru oblasti u kojoj želite da se predstavite. Rok za prijavljivanje učešća na konkursu je 10. april 2018. godine, a rezultati Konkursa biće objavljeni 20. aprila 2018. Konkurs, kao i sve potrebne informacije koje prijava za učešće na Festivalu treba da sadrži možete naći na sajtu festivala PozitivNI i na FB stranici preko oficijalnih event-ova.

Sergej Trifunović u mini filmu „Putevi“ grupe „Irie FM“

Na ovogodišnjem festivalu gostovaće i beogradski sastav “Irie FM”. Nastupiće u petak, 1. juna, u parku Čair. Ovo će biti njihov prvi nastup na festivalu, ali i prvi u Nišu. “Irie FM” bend čini osmočlana ekipa u sastavu: Vukašin Marković; Slobodan Jovanović; Ana Protulipac; Uroš Milojević; Nikola Spasić; Sava Miletić; Dejan Nestorović; i Ivan Radivojević. Okupljeni su oko zajedničkog cilja – stvaranja muzike sa ukusom. Harizmatični frontmen Vukašin Marković svirao je u mnogim beogradskim bendovima kao trombonista i prateći vokal, a kroz “Irie FM” je uspeo konačno da pokaže svestranost i autorsku superiornost. Sastav “Irie FM” iza sebe ima veliki broj koncerata kao i nagradu za najbolji evropski rege bend dodeljenu od strane takmičenja Rototom Contest 2012. godine.

PozitivNI festival Niš
Sa prošlogodišnje manifestacije, Foto: PozitivNI festival
UmetNIčki kamp
– Uz podršku diplomatskog kora Srbije, realizujemo projekat sa zemljama EU. Svaka država, članica EU, donira festivalu po jednu kamp prikolicu. Umetnici borave u kampu u Čairu i drže master klasove i radionice iz svoje oblasti umetnosti. Nakon Festivala, kućice će biti prebačene na drugu lokaciju, obezbeđenu u saradnji sa Gradom, gde će kamp biti komercijalizovan. Tako ćemo obezbediti sredstva za realizaciju narednih umetNIčkih kampova. Cilj je da, u Niš svake godine dovedemo svetski poznate umetnike, koji će preneti najsavremenija znanja i trendove niškim umetnicima – kažu organizatori.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde