13. Beldocs: Premijera filma “Potreba za mržnjom” Filipa Čolovića

0
72

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs biće održano od 3. do 10. septembra u Beogradu na sedam lokacija.

13. Beldocs: Premijera filma "Potreba za mržnjom" Filipa Čolovića

U nedelju, 6. septembra (20h) u amfiteatru Muzeja Jugoslavije biće održana svetska premijera novog dokumentarnog filma reditelja Filipa Čolovića “Potreba za mržnjom”. Ovo ostvarenje će biti prikazano u okviru Srpskog takmičarskog programa Beldocsa.

Film kroz intimnu ispovest reditelja istražuje korene bezrazložnog nasilja i mržnje u našem društvu. Čolović je 2013. godine izgubio brata Fedora Frimermana, kojeg je obezbeđenje beogradskog splava “Sound” tuklo do smrti. Polazeći od tragedije koja je potresla ne samo porodicu, već i čitavu zemlju, reditelj je istraživao slučajeve u kojima su stradali ljudi od ruku raznih nasilnika bez ikakvog razloga. “Potreba za mržnjom” je dokumentarac o tome kako se stvara i širi mržnja, i kako smo kao društvo lako pristali na nasilje koje nas okružuje.

13. Beldocs od 3. do 10. septembra na sedam lokacija i online

FIlip Čolović je snimao ovaj film više od četiri godine, vođen isključivo željom da skrene pažnju na eskalaciju nasilja u našem društvu i nažalost neadekvatno reagovanje sistema na ovakve slučajeve, pa i nedostatak empatije.

Potreba za mržnjom film filipa čolovića beldocs POSTER

– Film se bavi slučajevima koji su se desili između 2000. do 2015. godine. Ali bavi se i klimom u zemlji koja pogoduje nasilničkom ponašanju, kao i korenima nasilja koje nas trenutno okružuje. Razgovarao sam sa ljudima čiji su bližnji stradali bez ikakvog razloga, odnosno, stradali su zbog akumulacije agresije i nasilja, zbog neke iracionalne mržnje, a neki čak i iz čiste dosade nasilnika! – kaže Čolović.

MILJEN KLJAKOVIĆ KREKA: Bolno je na kraju snimanja rušenje dekora

– Jedan od prvih slučajeva je ubistvo Dragana Maskimovića, našeg poznatog glumca, za koje niko nikada nije odgovarao. Nažalost, to nije usamljen slučaj. Za svirepo ubistvo moga brata Fedora u toku je sedma godina suđenja. Nasilnici su veći deo vremena proveli kod kuće sa takozvanim nanogicama, dok će uskoro biti potpuno na slobodi. Ima još primera razvlačenja suđenja, prekvalifikacije krivičnih dela koja zatim zastare, užasno blagih kazni za nasilničko ponašanje… Sve to definiše krah našeg sistema i pravosuđa. Svim ovim slučajevima zajedničko je da su nasilnici i ubice prolazili nekažnjeno ili sa minimalnim kaznama. Deluje da veća prava imaju nasilnici, nego žrtve i oštećeni. Ono što je meni veoma važno u filmu je segment o vaspitanju generacija koje dolaze. Jer, sve je više nasilničkog ponašanja i vršnjačkog nasiilja u školama – rekao je reditelj.

13. Kustendorf: “Zlatno jaje” za rumunski film “Božićni poklon”

Nakon premijere filma publika će moći da porazgovara sa rediteljem u okviru redovnih Q&A sesija koje se organizuju posle projekcija tokom festivala.
Film će osim na premijeri na otvorenom u amfiteatru Muzeja Jugoslavije moći da se pogleda online, na platformi Cinesquare, tokom celog trajanja festivala.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde