Nove poštanske markice sa likovima glumačkih velikana

0
495

U Ateljeu 212 u Beogradu svečano su predstavljene nove poštanske markice sa likovima velikana srpskog i jugoslovenskog glumišta. Ove godine su ih objavili Javno preduzeće “Pošta Srbije” i Udruženje dramskih umetnika Srbije.

poštanske markice Foto: pošta.rs / Promo
Foto: pošta.rs / Promo

Poštanske markice krase glumci: Dragan Nikolić, Bora Todorović, Bekim Fehmiu, Nikola Simić i Vlastimir Đuza Stojiljković; kao i glumice – Ružica Sokić, Marija Crnobori i Olivera Marković.

U Vrnjačkoj banji uskoro filmski most „Ko to tamo peva“ i statua Dragana Nikolića

O glumcima, čiji su se likovi našli na markama autorke Marine Kalezić; govorili su Svetlana Bojković, Gorica Popović, Ljiljana Dragutinović, Vesna Stanković, Rada Đuričin, Feđa Stojanović, Milan Caci Mihailović i Renata Ulmanski.

DANICA MAKSIMOVIĆ: Gluma je trčanje na duge staze
Dragan Nikolić, Foto: pošta.rs / Promo

– Kada pomislim na Gagu (Nikolića) imam dvostruko osećanje – ljudsku ozarenost jer je bio veseljak, duhovit i voljen čovek, a istovremeno nije mistifikovao svoju profesiju i ogromnu popularnost, i tugu što ga nema. On nedostaje ovom Beogradu – rekao je Feđa Stojanović.
Renata Ulmanski je istakla da je Đuza Stojiljković čudo, koje “izaziva divljenje svojom neobičnošću“:
– Poznavala sam i Đuzu i Vlastimira. Đuza je bio šarmer, društven i duhovit, a Vlastimir melanholik i samotnjak. U jednim periodu bio je samo Đuza, pa su neko vreme naporedo išli i Đuza i Vlastimir, a onda je Đuza počeo da zaostaje, a Vlastimir je bio sve prisutniji.

Povodom 80. godišnjice rada: Simfonijski orkestar i Hor RTS na Kolarcu – veče Mocarta

JP “Pošta Srbija” i UDUS izdali su 2003. godine prvu seriju poštanskih marki pod nazivom “Poznati srpski glumci” sa likovima Ilije Stanojevića, Dobrice Milutinovića, Žanke Stokić, Ljubinke Bobić, Raše Plaovića, Milivoja Živanovića, Mije Aleksić i Zorana Radmilovića. Usledile su serije “Velikani srpskog pozorišta” (2005), pa “Velikani srpskog glumišta” 2007, 2009, 2011. i 2013. i “Znameniti srpski reditelji” 2015, a povodom 50 godina Bitefa izdate su marke sa likovima Mire Trailović i Jovana Ćirilova.

Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde