JDP: Posle premijere u Budvi “Selestina” se igra u Beogradu

0
112

Roman “Selestina” pisan je isključivo u dijalogu i smatra se jednim od najvećih dela španske književnosti.

JDP: Posle premijere u Budvi "Selestina" se igra u Beogradu

Premijera predstave “Selestina” Fernanda de Rohasa u režiji Milana Neškovića bila je 18. jula u Budvi, a sada će biti izvedena i pred beogradskom publikom. Prvo izvođenje je na Velikoj sceni “Ljuba Tadić” JDP-a 4. oktobra, a naredno 8. oktobra. Predstava je nastala u koprodukciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta i JU Grad teatar Budva. Naslovnu ulogu igra Nataša Ninković, a ostalu glumačku ekipu čine: Nikola Rakočević; Marta Bjelica; Nikola Šurbanović; Emir Ćatović; Ljubomir Bandović; Anđelika Simić; Katarina Žutić; i Maja Stojanović. Adaptaciju romana je uradila Maja Todorović koja je i dramaturg predstave. Scenograf je Jasmina Holbus; kostimograf Biljana Grgur; koreograf Ista Stepanov; a kompozitor Vladimir Pejković.

Nagrada “Žanka Stokić” uručena Nataši Ninković

– “Selestina”, iako široj javnosti nepoznat, jeste jedan od najvećih španskih romana i samim tim je izazov da se postavi na scenu. S jedne strane, želeli smo da ostanemo verni duhu Španije, a sa druge, da taj srednjovekovni svet transponujemo u savremeno doba. Sam roman otvara niz mogućnosti za savremeno čitanje, ali i niz ograničenja. Naša “Selestina” je priča o svetu u kom materijalno ima prednost nad svim ostalim, o svetu instant zadovoljstava, o svetu u kom su empatija i iskrene emocije odavno prevaziđena stvar ili ih ironično poseduju oni od kojih to najmanje očekujemo. U podnaslovu romana stoji – tragikomedija o Kalistu i Melibeji. To nam je i bila polazna tačka. Poigravali smo se stilovima komedije, iz kojih se polako rađa tragedija. Ispostavilo se da je granica tanka, što govori dosta o nama samima, i o svetu u kojem živimo, koji je istovremeno i tragičan i komičan, samo je pitanje iz kog ugla posmatramo – navodi reditelj Milan Nešković.

JDP: Dodelom godišnjih nagrada obeležen Dan pozorišta

Roman “Selestina” iako je prvi put objavljen krajem XVI veka, kao i sva klasična dela nudi niz savremenih i svevremenih tema. To je svet u kom je novac glavni vladar i vrhovni bog, prepun lažnih moralista, koristoljubivaca, svet bez ljubavi i empatije. Najbolja predstavnica tog sveta je glavna junakinja Selestina. Ona je ostarela, prepredena svodnica, koja tačno zna u kakvom svetu živi i snalazi se u njemu najbolje što može. Pomaže mladom, beskrupuloznom bogatašu Kalistu da dođe do Malibeje, devojke iz ugledne i bogate porodice, u koju se on navodno zaljubio. Ova naizgled bezazlena i komična igra se polako pretvara u tragediju, u kojoj svi stradaju na svoj način.

E. A. / Foto: Slaven Vilus

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde