Posle pilot-epizode na festivalima, odlične kritike za “Senke nad Balkanom”

0
486

Gledaoci s nestrpljenjem iščekuju početak emitovanja serije “Senke na Balkanu” Dragana Bjelogrlića. Pilot-epizoda prikazana je na festivalima u Nišu i Sarajevu. A posle odgledanog pilota, do sada su izrečene samo pohvale i pozitivne kritike filmskih profesionalaca.

plakat senke nad balkanomFilmski i književni kritičar iz Beograda Đorđe Bajić smatra da će gledaoci dobiti pravu poslasticu. On je na Facebooku pohvalio i režisera i glumce i produkciju… A, rekao je i da jedva čeka da pogleda nastavak na malim ekranima.

Pala poslednja klapa Bjeline serije „Senke nad Balkanom“– Svi koji me bolje poznaju verovatno mogu da pretpostavljaju da mi se na Sarajevo film festivalu od svega najviše gledala pretpremijera Bjelogrlićevih “Senki”. Zanima me domaće, to znate, a “Senke nad Balkanom” su me posebno zaintrigirale iz dva razloga. U pitanju je Bjelogrlićeva produkcija, a oba “Montevidea” ‘štujem i volim. Plus je u pitanju krimi misterija. Znači, Bjela radi žanr u kostimu. Moja šoljica čaja, da citiram Engleze. Elem, malo je falilo da ne prisustvujem ovoj pretpremijeri, pošto je sala bila nedovoljno velika da primi sve zainteresovane – mnogi su ostali ispred vrata. Žao mi je tih ljudi, pošto su propustili pravu poslasticu – napisao je Bajić.

senke nad balkanom

Premijera pilot-epizode serije Dragana Bjelogrlića „Senke nad Balkanom“ na SFF-u

– U najkraćem – “SnB” je, na osnovu prikazanog pilota od 80 minuta (zapravo, spojene prve dve epizode), najbolji srpski TV igrani uradak u XXI veku. Ubedljivo. Sve ono što obično zameram srpskim serijama je ovoga puta izbegnuto. Nema razvlačenja scena i nabijanja minutaže. Produkcija je na nivou i ovo parče priče se završava uz prasak (i kotrljanje glave) na najzanimljivijem mestu. A, ne potpuno proizvoljno kao u gotovo svim domaćim serijama. Likova je zaista puno, ali ne smeta pošto su zanimljivi. Glumci su odlični – svi od reda. Čak i one koje obično ne volim da gledam, ovde su na visini zadatka.

MAGNIFICO: Postao sam lični kompozitor Dragana Bjelogrlića

senke nad balkanom– Posebno su mi se dopali Rusi koji su osvežili podelu (Nikolaj Šestak je hit), kao i kraća, ali veoma upečatljiva pojavljivanja Jovane Stojiljković, Tamare Krcunović i Viktora Savića. Miloš Timotijević je superkul, a ova serija mu omogućava da to i pokaže. Mislim da je u ovih 80 minuta predstavljeno četrdesetak likova i svi su mi, osim u jednom ili dva slučaja, bili zanimljivi i funkcionalni.

„Senke nad Balkanom“: Ruski glumac zaljubljen u Srbiju

– Zamah je veliki, nema one svedenosti tipične za Šotrine produkcije – lokacije su brojne, lepo oživljenje. Beograd iz 1928. deluje uverljivo, korišćen je sasvim dobar CGI da bi se u pojedinim scenama dočarao izgled prestonice. A, tu su i scene u Rusiji i Makedoniji. Neke lokacije su već viđene u ranijim serijama i filmovima, čak i u spotovima, ali to se nije moglo izbeći. Pojavljuje se, na primer, čuvena kuća iz Cecine “Kukavice”, što mi je bilo veoma simpatično. Bjelogrlić i scenaristi koriste HBO strategiju. U pilotu ima dosta golotinje i seksa, a bogme prsne i krv. Često! Uzbuđenja ne manjka. Lepo je to sve urađeno, zaista na nivou koji nije viđen na regionalnoj televiziji – objasnio je Đorđe.

senke nad balkanom– Da ne dužim, pošto bih mogao da pišem do sutra… veoma sam zadovoljan. Veoma. I jedva čekam da ostatak vidim na malom ekranu. Ono što je zanimljivo, a sa tim ću i završiti, jeste da serija deluje super na platnu. Bolje od većine srpskih filmova rađenih za bioskope. Raskoš, bato! Ako se ovaj kvalitet održi i u ostalim epizodama, “SnB” će biti ultimativni srpski TV hit. Držim fige i svoje uzbuđenje delim sa vama – napisao je Bajić, a u komentarima je odgovorio i na neka postavljena pitanja svojih prijatelja. Dodao je da je glumac Miloš Somolov sjajan, kao i da je odlična Milica Gojković, koja tumači lik najmlađe prostitutke.

Filmski susreti: Glogovcu Gran pri „Naisa“, Koji „Manda“

Jedan od filmadžija koji je radio na seriji “Senke nad Balkanom” otkrio je sledeće:
– Ispoštovali smo i HBO standard da jedna epizoda ima “bitku”. U našem slučaju biće to pucačina kakvu nismo videli od “Otpisanih”.

senke nad balkanom

Po reakcijama posle odgledane pilot-epizodi izgleda da je Bjela pogodio žicu publike. Zadovoljan onim što je snimio, a i video u pilotu, je i glumac Gordan Kičić.
– Prvi put sam odgledao epizodu i veoma sam srećan što sam deo ekipe jer ovakvu seriju još nismo imali na ovim prostorima – rekao ej za “Blic” Kičić, jedan od glavnih protagonista, koji u seriji tumači lik Alimpija Mirića.

MARKO ŽIVIĆ: Ako ne bude posla u glumi, voziću taksi

Gordan je dodao da je u Nišu, na nedavno završenim Filmskim susretima, posmatrao reakcije publike.
– Bilo je sjajno. Publika je pratila bez daha i dobili smo ogroman aplauz. U Niš je uvek lepo doći naročito za vreme filmskih susreta, a posebno povodom “Senki”.

senke nad balkanomSerija “Senke nad Balkanom” autora Dragana Bjelogrlića počeće sa emitovanjem 21. oktobra na RTS, ali i na još nekoliko televizija u regionu – na nacionalnim televizijama Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske i na Federalnoj televiziji.

Laušević ponovo na „daskama koje život znači“

– Ovo je dosta hrabar poduhvat. Trebalo je dosta znanja i energije, para i truda da se to izgura. Biće 10 epizoda, svaka epizoda ima svoju priču – rekao je u Nišu Dragan Bjelogrlić koji uz Danicu Pajović, Dejana Stoiljkovića i Vladimira Kecmanovića potpisuje scenario za ovu seriju koji je nastao prema priči Stevana Koprivice.

D. D. / Izvor: Facebook, Blic

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde