Portugalska diva Dulse Ponteš na Guitar Art festivalu

0
233

Na beogradskom koncertu Dulsa Ponteš proslaviće 30 godina svoje bogate karijere. Pored velikih hitova, publika će imati priliku da premijerno čuje neke od numera sa aktuelnog albuma “Peregrinacao”.

foto promo dulce pontes guitar art festival 2018
Foto: Promo

Jedan od najznačajnijih svetskih vokala, velika portugalska zvezda Dulse Ponteš, održaće prvi put veliki koncert 20. marta u Sava centru u Beogradu, u okviru 19. međunarodnog Guitar Art festivala. Pevačica će u srpskoj prestonici proslaviti jubilej, tri decenije bogate karijere. Ulaznice su u prodaji na blagajni Sava centra i svim drugim prodajnim mestima u mreži Eventim.rs. Cene se kreću od 1.490 do 3.290 dinara.

Kraljica fada Mariza ponovo u srpskoj prestonici

dulce pontes oficialDulse Ponteš jedna je od najpriznatijih portugalskih umetnica sa devet albuma prodatih u više miliona primeraka uz brojna kompilacijska izdanja. Publika širom sveta je prepoznaje po njenoj čuvenoj interpretaciji pesme “Canção do mar”. A, koja je postala najizvođenija portugalska pesma svih vremena. U svojoj karijeri sarađivala je sa Sezariom Evorom, Hoseom Karerarsom, Karlosom Nunjesom, Jorgosom Dalarasom, Andreom Bočeli, Eniom Morikoneom…

Portugalija pobednik 62. Pesme Evrovizije

Svojim albumom “Lagrimas” Dulse Ponteš ponovo otkriva fado, u trenutku kada je bio zaboravljen i kada nova generacija muzičara nije bila zainteresovana za njega. Ovo je album koji je ostao kao jedan od najbolje prodavanih albuma svih vremena u Portugalu. Novu veliku popularnost fada, koja počinje u prvoj deceniji XXI veka, nije moguće zamisliti bez odlučujućeg doprinosa portugalske dive Dulse Ponteš. Ona spaja tradicionalni fado sa savremenim stilovima i traži nove muzičke forme. Njena muzika nije inspirisana samo iberijskom muzičkom tradicijom, već i arapskim, afričkim i brazilskim zvukom.

„Evolucija ex Yu muzike“ u fantastičnom acapella miksu benda „Chegi“

Saradnja sa legendarnim kompozitorem Eniom Morikoneom zaokružena je na albumu “Focus”, kao zajednički album koji potpisuju oba umetnika. Ovo izdanje je postiglo neverovatan uspeh. Dupli CD “A brisa do coração” pevačica je uživo snimila u Koloseumu u Portu. Dulce 2017. izdaje aktuelni album “Peregrinacao”, sa kojeg se izdvojila numera “Meu Amor sem Aranjuez”. Dulse Ponteš je dobitnik mnogih međunarodnih nagrada – “Amigo” za najboljeg izvođača latino muzike; Međunarodna nagrada “Tenco”, “Maria Carta”, “Microfono de oro”…

Guitar Art od 16. do 21. marta u Beogradu

guitar art festival 2018Beograd je svakog marta centar gitarskih dešavanja u Evropi uz Guitar Art festival. Preko 100 umetnika iz celog sveta će održati koncerte, predavanja i radionice. A, 19. izdanja Guitar Art festivala sa svetskim izvođačima, opravdaće status jednog od pet najvećih festivala klasične gitare u svetu. U svom programu će pored vrhunskih koncerata klasične muzike, predstaviti publici i atraktivan izbor svetskih muzičara iz oblasti džeza, fada, tanga, flamenka i etno muzike. Pored velikog koncerta Dulse Ponteš u Sava centru, i ove godine Dom omladine biće festivalski centar sa tri koncertne večeri i 10 koncerata umetnika kao što su Duo “Assad brothers”; Joaquin Clerch; “Puerto Flamenco”; Duo “Melis”; Pacho Flores & Jesus Pinguino Gonzalez; Duo “Mushkalica”, Srđan Bulatović; i Darko Nikčević.

„Parni valjak“ na Guitar Art Summer Festu, prvi put koncert u Herceg Novom

Svečano zatvaranje održaće se u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca 21. marta kada će nastupiti učesnici projekta “Integracije 2”. Oni će premijerno izvesti “EU Guitarsku svitu” pod mentorstvom Dušana Bogdanovića i uz Omladinski sinfonsijski orkestar El sistema. Festival od ove godine predstavlja još jednu novu aktivnost – Belgrade Guitar Day koji će se održati 17. marta na Trgu Republike. Tada će se okupiti više hiljada gitarista u okviru programa koji će trajati preko 10 sati.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde