Porodica Parlov “nokautirala” Šerbedžiju

0
323

Pred gotovo samu premijeru, predstava naslovljena “Mate Parlov”, inspirirana životom legendarnog boksera i jednog od najpoznatijih sportista svih vremena na našim prostorima, neće se pod tim imenom izvesti pred publikom na Brionima u sklopu sezone pozorišta “Ulysses”. Razlog je zabrana korištenja imena sportskog velikana, koju je inicirala njegova udovica Laura.

– Udovica Mate Parlov nije nam dala prava da koristimo njegovo ime u predstavi, jer ga je ona zaštitila u kulturne, sportske i druge svrhe – rekao je Duško Ljuština, producent pozorišta “Ulysses” za “Jutarnji.hr”.

Foto: Stevan Kragujević / Wikipedia; Foto: SOFEST

Slavko Štimac u ulozi Mate Parlova

Pozorište “Ulysses” Radeta Šerbedžije trebalo je 12. avgusta na Brionima da izvede premijeru komada o slavnom bokseru Mati Parlovu, međutim njegova supruga Laura je dugo “zavlačila” i pregovarala sa ekipom koja radi na predstavi. A, na kraju je zabranila da se njen pokojni muž spominje u predstavi. “Ulysses” je najavljivao da će se predstava zvati “Mate Parlov”, ali je sada odlučeno da se ime promeni u “Doručak šampiona”. Beogradska premijera očekuje se u novembru.

Jednog od najvećih sportista svih vremena sa ovih prostora trebalo je da glumi Slavko Štimac. Predstava koju režira Aleksandar Švabić biće ipak održana na tvrđavi Minor. Ali, u njoj se neće spominjati Mate Parlov. Već će ekipa projekta, saznaju “Novosti”, odlučiti hoće li za glavnog glumca koristiti reč “šampion” ili samo “bokser”.

brioni pozorište ulyssesIako su iz “Ulysses” razgovarali sa suprugom Mate Parlova, ona je tvrdila da ne postoje prava za igranje takve predstave i uporno je odbijala da dozvoli da njen pokojni suprug bude glavni lik.
Sada se intenzivno radi na promeni predstave koja je trebalo da prikaže životni put čuvenog boksera. Parlov je bio osam puta prvak Jugoslavije, pet puta prvak Balkana, dva puta svetski i jednom evropski prvak, a osvojio je i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Minhenu.

Parlov je inače završio fakultet, a u poeziji je uživao od mladosti. Posebno u stihovima Tina Ujevića, Branka Radičevića i Laze Kostića. Supruga Mate Parlova živi povučeno od javnosti u Puli. I veoma je retko govorila o briljantnoj karijeri svog muža koji je nakon boksa vodio kafić “Mate” u Puli. Veliki sportista umro je 2008. godine nakon što mu je dijagnostikovan rak pluća.

EKIPA ČEKA NOVI TEKST

Uz Štimca u predstavi koju sada čeka redizajn, nastupiće i Dejan Dedić, Katarina Bistrović Darvaš, Lucija Šerbedžija i Jerko Marčić. A, među autorima teksta su Tomislav Zajec, Olga Dimitrijević, Aleksandar Radivojević, Dimitrije Kokanov i Nataša Rajković.

E. A. Izvor: Večernje novosti/Jutarnji.hr

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde