Pogledajte trejler za film “Volja sinovljeva”

0
3073

Publika s nestrpljenjem iščekuje film “Volja sinovljeva”. Na samom početku snimanja privukao je pažnju sjajnom glumačkom ekipom i natpisima u medijima da će to ostvarenje biti – srpska verzija “Pobesnelog Maksa”. Dok se film ne zavrti u bioskopskim dvoranama, gledaoci mogu videti trejler.

Volja sinovljevaFilm “Volja sinovljeva” nastao je po scenariju Strahinje Madžarevića, a u režiji Nemanje Ćeranića. Producenti su Aleksandar Kovačević Kuzmanović, Petar Šapić i producentska kuća Salamander media. U filmu igraju Igor Benčina, Žarko Laušević, Sergej Trifunović, Svetozar Cvetković, Marta Bjelica, Petar Benčina, Radoje Čupić, Slavko Labović, Jack Dimich (Džek Dimić)… U epizodnoj ulozi pojavljuje se i pevačica Nikolija Jovanović, ćerka Vesne Zmijanac, koja igra ženu ratnicu. Tokom minulog leta veći deo filma je snimljen u krugu Rudarsko-topioničarski basena Bor. Snimanje filma su podržali Ministarstvo kulture i informisanja, Filmski centar Srbije i RTB Bor.

Pala poslednja klapa TV serije „Koreni“

Volja sinovljeva“Volja sinovljeva” je ciklus epskih pesama postavljenih u postepokalibičnu budućnost. Njegov tvorac je slepi stari čovek Nikola, svedok niza tragičnih događaja koji su prouzrokovali nestajanje malog plemena: zajednica koja nije uspela da izdrži u svetu smrti i haosa.
– To je priča o dobru i zlu od iskona do danas. Radnja se dešava nedugo nakon postapokaliptičnog perioda – rekao je na početku snimanja mladi reditelj Nemanja Ćeranić. Njemu je ovo prvi visokobudžetni dugometražni film, a posle kratkih filmova “Stočar” (2013), sa Predragom Ejdusom, Bojanom Krivokapićem i Slavkom Labovićem; i “Soba smrti” (2016) sa Branislavom Lečićem i Igorom Benčinom.

Volja sinovljeva
Žarko Laušević igra lik Nikole

Iako su pojedini mediji film “Volja sinovljeva” ocenili kao srpsku verziju “Pobesnelog Maksa”, kao i da će biti ostvarenje koje će napraviti prekretnicu u srpskoj kinematografiji, scenarista i reditelj naglašavaju da nikoga nisu kopirali, ali da je tačno da do sada nije urađeno ništa slična na ovim prostorima i da ovakav žanr u Srbiji ne postoji. To je fantazija, mitološki film koji sadrži: ljubav, mržnju, osvetu.

DRAGAN BJELOGRLIĆ: Istorija koju nas nisu učili

Volja sinovljeva
Svetozar Cvetković kao Aberdar

– Ritual na kome se uz pomoć sablje bira čovek koji će ukloniti neprijatelja bila mi je početna i ključna ideja za film – objašnjava scenarista Madžarević.
– Strahinja i ja smo zajedno odrasli u Inđiji, poznajemo se takoreći od rođenja. Jednom smo posle basketa započeli priču, kada je Straja rekao: “Šta bi bilo kad bi se Srbi ponašali kao Jakuze? Kako bi to izgledalo?” Produbljivao je priču, imao ideju da doda još nešto srpski, ono što se tiče naše kulturne baštine, istorije, sve ono što mi kao Srbi jesmo, a opet, s druge strane, da se ne tiče naše istorije, nego naše budućnosti. Tako je Strahinja počeo od tog ritual da gradi priču za film – dodaje reditelj Ćeranić.

Trejler za novi igrani film „Princ Rastko srpski“

Volja sinovljeva
Sergej Trifović igra Tuđina

– Straju najviše motivušu mitološki filmovi, Konan Varvarin, Pobesneli Maks, ono što je stvorio novi Holivud sedamdesetih i osamdesetih godina. A, mi smo odrasli na vestern filmovima, koji se zapravo bave mitom. Jer, esencija vesterna je mit Zapada. Straja je seo i inspirisan tim filmovima i literaturom, napisao priču, scenario za “Volju sinovljevu”. A, koji je potpuno drugačiji i nema nikakve veze sa bilo kojim žanrom koji je se radio u srpskoj kinematografiji… možda su ovo velike reči, ali to su činjenice. Želeli bismo da film bude priznat, da pre svega vratimo publiku u bioskopske sale, a i da vidimo kako će na njega reagovati na nekim festivalima drugi narodi i druge kinematografije – kaže Nemanja, a Strahinja dodaje:
– Mi ne kopiramo nikoga! Ovo će biti tipično srpski film!

Sergej Trifunović u mini filmu „Putevi“ grupe „Irie FM“

Volja sinovljeva
Scenarista Strahinja Madžarević i reditelj Nemanja Ćeranić

Na jalovištu nadomak rudnika u Boru, gde je film sniman, okupili su glumački asovi. Najveću pažnju privukli su Žarko Laušević i Svetozar Cvetković, koji posle 18 godina ponovo igraju zajedno. Žarko je izjavio da ga privukao scenario, a liku Nikole koji tumači rekao je da na njega gleda kao na Filipa Višnjića iz budućnosti, koji zapisničar jednog vremena. Cvele je dodao da smatra da ambicija ovog ostvarenja nije da napravi nekakvu prekretnicu u srpskoj kinematografiji, nego da bude iskren, drugačiji, istinit u nečemu što se danas smatra SF.

braća benčina Volja sinovljeva
Braća Igor i Petar Benčina na setu

– Scenario je originalan, odlično i veoma zrelo napisan. Iznenadio sam kada čuo koliko Strahinja ima godina, mislio sam da je duplo stariji, da mu je 50 godina. Iako neki porede “Volju sinovljevu” sa “Pobesnelim Maksom”, za mene to nema dodirnih tačaka. Ep koji je u ovom film ubačen je sjajan, pokazuje duh naroda kroz Žarkov lik i kroz gusle – rekao je glumac Željko Džek Dimić.

U Užicu završeno snimanje filma „Ajvar“

VOLJA-SINOVLJEVA- Džek Dimić
Džek Dimić

“Volja sinovljeva” je film distopije, budućnost bez zakona u kojoj vlada totalna anarhija. Postapokaliptično doba u kojoj ima manjka hrane, vode i ostalih resursa.
– Ono što je značajno, jeste scenografija i rekvizita, upravo zbog izgrađivanja posebnog filmskog sveta, koji sadrži u sebi bogate različite stilove drugačijih kultura i sam po sebi je eklektičan. Pristup filmskoj glumi je dosta sveden, eksterijeri hladni, mokri i mračni, a enterijeri bogati i svetli sa akcentom na neonsku rasvetu plave i crvene boje – rekao je reditelj.

VOJA BRAJOVIĆ: Kič, šund i kvazizabava su danas zatrpali svet

Volja sinovljeva
U filmu igra i Nikolija Jovanović

Nikola (Žarko Laušević) je pripovedač ove uzbudljive priče. Dok putuje kroz pustinju sa saputnikom, mladićem Tuđinom (Sergej Trifunović), Nikola je još u svojoj punoj snazi, i otkriva skriveno imanje koje vode tri pobratima: Aberdar (Svetozar Cvetković), Boško (Radoje Čupić) i Velibor (Slavko Labović). Aberdar saznaje da je Nikola učitelj koji je proteran iz udaljenog neprijateljskog grada i, kao šef oaze, odlučuje da primi dva čudna putnika, uprkos tome što se njegova braća ne slažu. Nikola počinje da podučava istoriji i poeziji Aberdarovog desetogodišnjeg sina Jovana (Igor Benčina), ćerku Mariju (Marta Bjelica) i Boškovog sina Bogdana (Petar Benčina).

50 godina stvaralaštva Petra Pece Popovića

Volja sinovljeva
Ritual koji je bio ključan za pisanje scenarija

Imanje je u stalnom sukobu sa Gradom. Gradske vlasti šalju horde razbojnika, koje pokušavaju da im otmu seme pšenice. Pobratimi zadržavaju nezavisnost tako što plaćaju svoje godišnje poreze sa hibridnim semenom. Zbog stalnih pretnji smrću, pobratimi podižu svoju decu u spartanskom maniru, što uključuje stalno vežbanje i vojnu disciplinu. Ovakav život ima i jedan neobičan običaj. Kad god dođe trenutak da se neprijatelj mora ukloniti, muškarci se okupljaju za okruglim stolom. Na ritualu uz pomoć stare vojne sablje određuje se kome će ta dužnost pripasti i ko će da ubije neprijatelja.

Predstava „Voz“ 100. put pred publikom za početak sezone Zvezdara teatra

Volja sinovljevaDeset godina kasnije, deca na imanju su odrasla. Tuđin želi da zauzme Aberdarovo mesto. On posluje sa gradskim bandama po sopstvenom nahođenju i zavodi Aberdarevu ćerku Mariju. Jovan je, na prvi pogled, tih i povučen, deluje nezainteresovan za svoje okruženje. Bogdan je dobar borac, koji smatra da je vojni način života najbolji način da se spasi imovina. Grad počinje da pritiska braću da se odrekne autohtonog semena pšenice, ali Aberdar čvrsto odbija. Da bi ih zastrašili i prisilili na saradnju, banditi postavljaju zamku, što dovedi do smrti Bogdanovog oca Boška. Aberdar odlučuje da će sablja ponovo izabrati i na iznenađenje svih, sablja “bira” Jovana. Njega su više interesovali pesništvo i stolarski zanat nego ratničke veštine kojima je dobro ovladao. Ipak, posle Boškove smtri shvata da je Aberdar bio u pravu, da mora da se uključi u borbu i pokuša ponovo da okupi rasturenu familiju…

„Mrešćenja šarana“ 50. put na sceni Ateljea 212

Volja sinovljeva– Govorim ovu priču ne kao pobedniku kojem je Bog to dao ispravno, nego zato što ostajem poslednji od onih koji su poraženi. Ako to sada ne kažem, niko to neće čuti! – govori Nikola u filma. On je prognanik iz grada, utočište nalazi na Aberdarevom imanju gde decu uči svemu što zna. Posle propasti imanja ostaje slep i vraća se u grad gde živi pod Tuđinovom zaštitom što više liči na zarobljeništvo. Kada Jovan dođe u grad, pokušava da ga natera da se ne sveti i odlazi da svuda po svetu priča tragičnu priču kojoj je svedočio kao neposredni učesnik.

A. D. / Foto: sonswill.com, Facebook / Volja sinovljeva

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde