Poezija uživo: Pesnik i esejista Čarls Simić u septembru u Beogradu

0
34

Program “Poezija uživo!” organizuje Radio Beograd 2 i u njemu najpoznatiji srpski i inostrani pesnici govore svoje stihove, uz direktan prenos na toj radio-stanici. Već dve godine odvija se u dvorani Kolarčeve zadužbine. U programu su do sada nastupili Matija Bećković; Ljubomir Simović; Milovan Danojlić; Stevan Tontić; Gojko Đogo; Milena Marković; Abdulah Sidran; Duško Novaković i drugi poznati pesnici.

Poezija uživo: Pesnik i esejista Čarls Simić u septembru u Beogradu
Čarls Simić, Foto: Printskrin YouTube / Palm Beach Poetry Festival

Treću sezonu programa “Poezija uživo!” otvoriće u septembru Čarls Simić, jedan od najznačajnijih savremenih svetskih pesnika i esejista.
– Za Radio Beograd 2 predstavlja veliki komplimet to što će Čarls Simić, jedan od najvećih američkih pesnika, pre svega zbog učešća u našem programu, doputovati u Beograd; što će naši slušaoci moći da uživaju u direktnom prenosu večeri jednog tako velikog pesnika; i što će snimak te večeri, kao i snimke drugih programa iz ciklusa “Poezija uživo!”, u budućnosti čuvati Zvučni arhiv Radio Beograda, možda najbogatija riznica našeg kolektivnog sećanja! – izjavio je Radoman Kanjevac, glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2.

Gran Pri na festivalu u Bukureštu emisiji Radio Beograda 2
Poezija uživo: Pesnik i esejista Čarls Simić u septembru u Beogradu
Foto: Printskrin YouTube / Palm Beach Poetry Festival

U subotu, 22. juna u 19h, na programu je poslednje veče u ovoj sezoni ciklusa “Poezija uživo!”. Tada će svoje stihove u sali Kolarčeve zadužbine, uz direktan prenos na Radio Beogradu 2, govoriti akademik Milosav Tešić. Ljubitelji poezije ulaznice za ovaj program mogu preuzeti na blagajni Kolarčeve zadužbine.

Čarls Simić je rođen u Beogradu 1938, zajedno sa svojom porodicom otišao je u Sjedinjene Američke Države 1953, a pre toga je bio u Parizu godinu dana. Pesme je počeo da piše još u srednjoj školi da bi se svideo devojkama. Na njegove pesničke početke posebno su uticali američki pesnici Volt Vitmen, Emili Dikinson, Volas Stivens… Dobitnik je Pulicerove nagrade za poeziju (1990) i član Američke akademije za umetnost i književnost. Kao prevodilac Čarls Simić je veoma značajan za Srbiju. Prevodivši Vaska Popu, Ivana Lalića, Milorada Pavića, Radmilu Lazić, Novicu Tadića… doprineo je popularizaciji srpske književnosti u SAD.

Najstariji elektronski medij na Balkanu: 94. rođendan Radio Beograda

Sačinio je i jednu antologiju srpske poezije “Konj ima šest nogu”. Objavio je knjige pesama “Šta kaže trava”; “Negde između nas kamen hvata beleške”; “Uništavanje tišine”; “Škola tamnih misli”; “Svet se ne završava”; “Venčanje u paklu”; “Šetajući sa crnom mačkom”; “Knjiga bogova i đavola”; “Majmuni oko nas”; kao i knjige eseja “Stvaralački čin”; “Četiri prevodilačke varijacije”; “Nezaposleni vidovnjak”; “I đavo je pesnik”. Osim Pulicerove nagrade za knjigu “Svet se ne završava”, Simić je dobitnik i evropske nagrade KOV, kao i nagrade “Grifin”, “Volans Stivens”, “Poetski laureat”.

E. A. / Izvor: Radio Beograd 2

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde