Umetnost jača od smrti – poema posvećena Desanki Maksimović i Jeleni Žigon

0
262

U Narodnom pozorištu u Beogradu biće održano veče sećanje na veliku pesnikinju i nedavno preminulu glumicu.

Scensko-muzička poema u slavu ženskog srca posvećena je pesnikinji Desanki Maksimović i dramskoj umetnici Jeleni Jovanović Žigon
Desanka Maksimović (Foto: Wikimedia Commons) i Jelena Žigon (Foto: Promo)

Scensko-muzička poema u slavu ženskog srca posvećena je pesnikinji Desanki Maksimović i dramskoj umetnici Jeleni Jovanović Žigon. Biće izvedena 15. maja (20,30h) na Sceni “Raša Plaović”.

Odlazak glumačke legende: Preminula Jelena Žigon
jelena i ivana žigon Scensko-muzička poema u slavu ženskog srca posvećena je pesnikinji Desanki Maksimović i dramskoj umetnici Jeleni Jovanović Žigon
Jelena i Ivana Žigon

– Dan uoči 120 rođendana velike Desanke biće sasvim jasno da je umetnost pobedila smrt. Uprkos tome što je Jelena Žigon nedavno napustila životnu scenu, ona će se u svom punom sjaju pojaviti u glavnoj ulozi ove scensko-muzičke poeme Desanki za večnost – u slavu ženskog srca. Ujedno, Jelena Žigon kao neumorni istraživač i čuvar srpske poezije potpisuje i scenario ove predstave. A, koja se nimalo slučajno ne poigrava odgovorima na večita pitanja o životu, ljubavi i smrti… U predstavi će sa našom dragom Jelenom nastupiti i njeni unuci Stefan i Anja, ples ljubavi koja pobeđuje nepravdu prolaznosti, koreografa Ane i Svetozara Krstića, izvešće Željko Grozdanović i Malina Stanojković. Vezu sa onostranim će svojim zvučnim efektima dočarati Petar Antonović – otkriva Jelenina ćerka, prvakinja Drame Narodnog pozorišta Ivana Žigon. Ona će biti direktan učesnik i reditelj ovog nesvakidašnjeg događaja.

Legat Pavla Vuisića bogatiji za nekoliko scenarija legendarnog glumca

Prema njenim rečima, te večeri biće sasvim jasno i vidljivo da je umetnost jača od smrti.
– Stihovi Desanke Maksimović u dramatizaciji Jelene Jovanović Žigon vratiće nas prakorenu stvaralaŠtva, poeziji u njenoj punoj čistoti. Neverovatni dar i pojava naše drage Jelene dokazaće da su lepota i ljubav neprolazni! – rekla je Ivana Žigon.

Ulaz na predstavu je slobodan.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde