Jugoslovenska Kinoteka: Počinje proslava 70. rođendana

0
117
Jugoslovenska Kinoteka: Počinje proslava 70. rođendana

Jugoslovenska kinoteka ove godine obeležava 70 godina od osnivanja.

– Na Dan Kinoteke – 6. juna biće otvoreno 21. izdanje Festivala nitratnog filma, na koji smo vrlo ponosni već dve decenije. Rođendan Kinoteke je i idealna prilika da naše najviše priznanje dodelimo zaslužnim autorima. Ove godine Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke za doprinos filmskoj umetnosti na svečanosti 6. juna u Sali “Makavejev” dobiće Srđan Karanović, Lordan Zafranović, Goran Paskaljević, Goran Marković i Rajko Grlić – istakao je direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić kako će početi proslava 70. rođendana.

– Prethodno će publika u sali biti u prilici da se priseti svih 70 godina postojanja Kinoteke, od nastanka 1949. do 2019. godine. Biće to svojevrsna šetnja rečju i slikom kroz istoriju; poduhvate; priču o našim međunarodnim uspesima; o uspesima i izazovima na domaćem terenu; o svim ključnim trenucima koji su obeležili funkcionisanje naše institucije – najavio je Pantelić.

Otkriven spomenik Karlu Maldenu ispred zgrade Jugoslovenske kinoteke

To je samo početak proslave, jer će cela druga polovina 2019. biti u znaku jubileja. Tako će 26. septembra javnosti biti predstavljena sveobuhvatna monografija o prvih 70 godina rada Jugoslovenske kinoteke. A, 25. oktobra i nova stalna postavka. Prema rečima direktora, ovaj do sada najambiciozniji projekat od osnivanja Kinoteke, kada su muzejske postavke u pitanju, tretiraće nastanak, postojanje i uzdizanje kinematografije na ovim prostorima od samih početaka do današnjih dana.

Zlatni pečat Kinoteke uručen Mirjani Karanović i Bogdanu Dikliću

U okviru Festivala nitratnog filma, a i kao svojevrstan način obeležavanja jubileja, 7. juna biće održan panel na temu očuvanja filmskog kulturnog nasleđa pod nazivom “Izazovi digitalne restauracije filmova na prostoru bivše Jugoslavije”. Tada će se za istim stolom okupiti čelni ljude svih kinoteka u eks-Ju regionu. To su Filmski arhiv Republike Slovenije; Slovenska kinoteka; Hrvatski filmski arhiv; Kinoteka Bosne i Hercegovine; Crnogorska kinoteka; Kinoteka na Makedonija; i Jugoslovenska kinoteka kao srpski filmski arhiv.

Svečana sala Jugoslovenske kinoteke zvaće se “Makavejev”

Na otvaranju Festivala nitratnog filma biće prikazana napokon završena “Druga strana vetra” (2018) u režiji Orsona Velsa. On je bio i scenarista sa glumicom i svojom životnom partnerkom Ojom Kodar.
– Čast nam je da prikažemo ovo delo velikana svetske kinematografije, čija je premijera bila u Veneciji. Kinoteka je ljubaznošću Netfiksa dobila priliku za ekskluzivnu bioskopsku projekciju – rekao je Pantelić. On je dodao da je film sniman 70-ih godina na Jadranskom moru, u blizini Hvara, ali Vels nije uspeo da ga montira. Kompanija Netfliks i producenti Frenk Maršal i Filip Jan Rajmza, uz pomoć reditelja i glumca u filmu Pitera Bogdanoviča, došli su do negativa i dovršili film prateći autorove zamisli.

Ejbelu Ferari dodeljen “Zlatni pečat” Jugoslovenske kinoteke za zasluge u svetskoj kinematografiji

Upravnik Arhiva kinoteke i umetnički direktor Festivala nitratnog filma Aleksandar Saša Erdeljanović najavio je da se 21. izdanje festivala održava od 6. do 16. juna pod sloganom “70 filmova za 70 godina“. Festival tradicionalno počinje 6. juna na dan održavanja prve filmske projekcije u Srbiji i na Balkanu – u kafani “Zlatan krst” u Beogradu 1896.

– Tokom deset dana publika će videti ostvarenja iz oko 30 svetskih filmskih arhiva, kinoteka i srodnih institucija. Festival će ugostiti oko 40 uglednih gostiju. Program je više nego reperezentativan i zanimljiv. Obuhvata filmove različitih žanrova, od postanka kinematografije do početka sedamdesetih godina prošlog veka! – rekao je Erdeljanović.

VIP Kinoteka: Digitalno restauriran film “Miris poljskog cveća”

On je naveo i neka od velikih rediteljskih imena – Ernst Lubič; Viljem Diterle; Georg Vilhelm Pabst; Dziga Vertov; Dino Rizi; František Vlačil; Frenk Borzejdž; Evald Andre Dipon; Mario Soldati; Kendži Mizoguči… Biće prikazani “Tajna Abea X/Iza oltara” (1927); “Zabranjeni raj” (1924); “Fado, istorija jedne pevačice” (1948); “Tajanstvene dubine” (1949) i drugi.

“Fado, istorija jedne pevačice”, Foto: Cinemateca Portugesa

Erdeljanović je najavio i tradicionalni program starih, retkih i do sada nepoznatih ostvarenja o Srbiji i Jugoslaviji. Među njima je restaurisani dokumentarac “Svečana poseta kralja Aleksandra Karađorđevića i kraljice Marije Crnoj Gori i Dalmaciji”, u režiji Koste Novakovića. Zahvaljujući Gosfiljmofondu – Ruskoj kinoteci, Kraljevskoj kinoteci iz Belgije i Makedonskoj kinoteci, biće prvi put prikazani “1914/1915/1916: Srpska vojska nastavlja put u otadžbinu” (1916); “Pobeda Istočne armije” (1918); “Od Save do Vardara” (1931).

Jugoslovenska kinoteka: Rajko Grlić promovisao knjigu “Neispričane priče”

Prvi put uvršten je i format trake devet i po milimetara. Reč je o amaterskim filmovima iz međuratnog razdoblja. Mnoge bogate porodice snimale su svoje proslave i društvena okupljanja, pa će se na velikom platnu pojaviti Slobodan Jovanović, Isidora Sekuluć, Geca Kon i druge značajne ličnosti. U okviru Festivala biće i pratećih programa: nekoliko okruglih stolova o zaštiti filmskog kulturnog blaga i saradnji u digitalizaciji i prezentaciji tih dela; promocije značajnih knjiga i aktuelnih DVD izdanja filmova vezanih za istoriju filma; a 14. juna biće predstavljena knjiga o Velimiru Bati Živojinoviću. Projekcije i programi će se održavati u obe sale Jugoslovenske kinoteke, u Kosovskoj 11, i u Uzun Mirkovoj 1.

“Putovanje sa Adel” otvorilo Festival italijanskog filma u Beogradu

– U Kineskom filmskom arhivu prikazali smo 10 značajnih srpskih ostvarenja, od “Karađorđa” do filma “Lepa sela lepo gore”. Program je postigao veliki uspeh. Imali smo u proseku po 450-500 gledalaca i zanimljive razgovore s publikom nakon projekcija. Ovom retrospektivom nastavili smo dobru saradnju sa kineskom kinotekom – pomenuo je Erdeljenović i nedavno održanu retrospektivu srpskog filma u Kini.

Direktor Jugoslovenske kinoteke najavio je još jedan događaj u okviru proslave jubileja.
– Na veliko zadovoljstvo nas u Kinoteci, ali i publike i autora koji su stvarali našu kinematografiju, 6. juna ćemo zajedno sa svojim partnerom na projektu VIP Kinoteka – kompanijom VIP mobile predstaviti novi ciklus digitalnih restauracija srpskih filmskih klasika. Oni će, kao i u prvom ciklusu, obuhvatiti 10 ostvarenja – izjavio je Pantelić.

IMAGO: Svečano dodeljene nagrade za snimateljski rad
Zlatni pečat Kinoteke

Upravnik Muzeja kinoteke Marjan Vujović saopštio je da će i letnji repertoar Kinoteke biti u znaku jubileja.
– Od kraja juna do početka septembra, tokom 70 dana prikazaćemo 70 domaćih i 70 stranih filmova, po jedan iz svake godine. Kao poklon publici projekcije domaćih filmova, od 18h, biće besplatne! Strani filmovi će se prikazivati u terminima od 20,30h – rekao je Vujović.
I kupci junskog broja časopisa “Kinoteka”, koji izlazi 6. juna, dobiće poklon – jedno od DVD izdanja Kinoteke. Vujović je saopštio da je Kinoteka upravo obaveštena da će predstojeći festival Il Cinema Ritrovato u Bolonji, koji važi za kinotečki Kan, prikazati restaurisanu verziju filma “Skupljači perja” Aleksandra Saše Petrovića.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde