Počelo snimanje serije “Koreni” sa Lauševićem u glavnoj ulozi

0
4342

U rustičnim selima Gornji Račnik i Bagrdan nedaleko od Jagodine, Radio-televizija Srbije i produkcija Eye to eye počeli su snimanje serije “Koreni” po istoimenom romanu Dobrice Ćosića.

aćim katić žarko laušević serija koreni
Žarko Laušević tumači lik Aćima Katića, Foto: Instagram

U seriji “Koreni” glavna uloga Aćima Katića, radikalskog vođe koji se sukobi sa sinovima, poverena je Žarku Lauševiću. Ovo je treći projekat poznatog glumca u Srbiji za poslednjih nekoliko meseci, i to posle serije “Senke nad Balkanom”, u kojoj igra princa Đorđa Karađorđevića; i role u filmu “Volja sinovljeva”.

Laušević ponovo na „daskama koje život znači“

serija koreni selo racnik
Kuća Gligorijevića u selu Gornji Račnik, Foto: Dragan Gligorijević

Za snimanje “Korena” Jagodina i okolina nisu odabrani slučajno. U selu Gornji Račnik su sačuvani autentični objekti s početka prošlog veka. Najupečatljivija je kuća Dragana Gligorijevića iz XIX veka koju je on obnovio, a koja svojim jedinstvenim enterijerom daje poseban pečat celoj seriji. Serija će se osim u okolini Jagodine, snimati i u Kruševcu.

sloboda mićalović serija koreni simka
Sloboda Mićalović igra Simku, Foto: Instagram

– Drago mi je da se moj dugogodišnji napor da kuću predaka sačuvam od propadanja i promovišem, kao i celo moje selo u kome je sačuvana srpska arhitekturu, prepoznao scenograf Mile Jeremić i odabrao baš nas. A najmilije će mi biti kada sledeće godine budem gledao seriju na RTS-u i naše kuće koje će tako zauvek biti zapisane i otrgnute od zaborava. Lepa priča je za Jagodinu, ali i za Gornji Račnik u kome je napravljeno malo filmsko selo – rekao je Dragan Gligorijević, prenosi Central Media.Posle pilot-epizode na festivalima, odlične kritike za „Senke nad Balkanom“

serija koreni selo racnik
Na snimanju, Foto: Dragan Gligorijević

Priča je smeštena u vreme političkih previranja srpskog građanskog društva s kraja XIX i početkom XX veka. I prati život Aćima Katića, čoveka tradicionalnog kova i radikala, i njegovih sinova Vukašina i Đorđa. Budući političar i očeva nada, Vukašin se vraća sa studija u Parizu. On saopštava ocu da se ženi ćerkom liberala Tošića, Aćimovog političkog neprijatelja, i da prelazi u stranku budućeg tasta. Aćim, zagriženi radikalski vođa, ne može to da oprosti sinu koga se javno odriče. Besan poziva meštane na podizanje bune. A i drugi njegov sin Đorđe, ugledan i bogat seljak, sa suprugom Simkom ima probleme. Jer, oni ni posle 15 godina braka nemaju decu. Đorđe utehu traži u alkoholu, dok očajna Simka u strahu od gašenja loze odlučuje da zatrudni sa slugom. Da li će Aćim i Đorđe prihvatiti dete kao svoju krv, svoje korene?

Serija o Nemanjićima počinje da se emituje poslednjeg dana ove godine

serija koreni selo racnik
Jedinstven autentičan enterijer, Foto: Dragan Gligorijević

Roman “Koreni” objavljen je 1954. godine. Sa njim je Ćosić započeo svojevrsni serijal koji prati dešavanja u životima potomaka porodice Katić, kroz romane “Deobe”, “Vreme smrti”, “Vreme zla”, “Vreme vlasti”.

goran šušljik serija koreni
Glumac Goran Šušljik je i producent serije, Foto: Instagram

Režiser je Ivan Živković. Pored Lauševića u seriji igraju Sloboda Mićalović; Bogdan Diklić; Nenad Jezdić; Dara Džokić; Goran Šušljik, koji je ujedno i producent. Inače, Šušljik iza sebe već ima nekoliko uspešnih projekata, između ostalog i izuzetno gledanu i nagrađivanu TV seriju “Čizmaši”. “Koreni” će imati 10 epizoda, koje će, ako sve bude išlo po planu, biti emitovane na jesen iduće godine.

E. A. / Izvor: Central Media

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde