Na Staroj planini počelo snimanje filma i serije “Kralj Petar Prvi u slavu Srbije”

1
912

Na Staroj planini, podno Babinog zuba, pala je prva klapa filma i serije.

čarape kralja petra ristovski foto rts promo
Prva klapa pala je na Staroj planini, Foto: RTS / Promo

“Kralj Petar Prvi u slavu Srbije”, radni je naslov filma i serije u produkciji RTS-a i Zilion filma. U scenario je utkana priča iz romana Milovana Vitezovića “Čarape kralja Petra”. Snimljene su prve scene filma koji treba da prikaže albansku golgotu i stradanje srpske vojske i civila u zimu krajem 1915. i početkom 1916. godine, retko obrađivanog perioda srpske istorije na filmu.

U zlatnom Pragu Zlatna zvezda za film „Dnevnik mašinovođe“
lazar ristovski kao kralj petar prvi foto rts promo
Lazar Ristovski kao kralj Petar Prvi, Foto: RTS / Promo

– Imamo obavezu da se, na neki način ovim projektom, odužimo svim tim ljudima, i u tom smislu je RTS povukao, čini mi se, pravi potez što je omogućio da se ovaj projekat snima – istakao je Lazar Ristovski, koji igra kralja Petra, a i producent je filma i serije.

Posle sedam godina čekanja, Ristovski je uspeo da uz pomoć FCS i RTS sakupi neophodan novac.
– Zajedno sa Milovanom Vitezovićem borio sam se nekoliko godina da dođe ovaj trenutak. Izgleda da smo ga na kraju zaslužili. Moj sin Petar režira film i seriju, a Mihajlo Milovanov je jedan od scenarista. Pored Milovana i Petra, tim scenarista čine i Vladimir Ćosić i Vlada Simić – kaže glumac.

Pala poslednja klapa TV serije „Koreni“
čarape kralja petra lazar ristovski kao kralj petar prvi foto rts promo
Milan Kolak i Ivan Vujić kao Marinko i Momčilo, Foto: RTS / Promo

On je dodao da ova velika avantura počinje najtežim delom.
– Povlačenjem preko Albanije! Mi smo na Staroj planini, gde se odvijaju te dramatične scene stradanja, koje su ravne antičkoj tragediji. Nadam se da ćemo se makar delićem odužiti onima koji su tada branili Srbiju. Taj period u srpskoj istoriji je najblistaviji deo srpske istorije. On je sazdan samo od velike patnje i velikog junaštva.
– Krenuli smo od najtežih scena pošto je zima na izmaku i onda smo morali da uhvatimo dok još ima snega, tako da smo zapravo krenuli da snimamo celu priču unazad. Mislim da je to veoma teško i zbog ritma koji treba da uhvate i glumci i ja – objasnio je reditelj Petar Ristovski.

Film „Pijavice“ Dragana Marinkovića u postprodukciji
čarape kralja petra lazar ristovski kao kralj petar prvi foto rts promo
Reditelj Petar Ristovski, Foto: RTS / Promo

Film i serija, kako naglašava Lazar Ristovski, imaće “optimistički nagoveštaj kraja” kao što je to bilo u Prvom svetskom ratu, kada je srpska vojska trijumfovala 1918. godine. Glumac otkriva da postoje velike sličnosti i povezanosti s kraljem Petrom, koga tumači.
– Ima jedna zanimljivost koja nas veže. Ovo zvuči verovatno intimno, ali majka kralja Petra se zvala Persida, kao i moja. A ima li veće veze nego veze s majkom. To je samo činjenica, ali ona mi pomaže da uključim moju hemiju iz koje će uskoro izaći živ čovek, od krvi i mesa, a ne samo kralj kao ikona – ističe Lazar, koji uz masku zaista likom i podseća na kralja.

Pogledajte trejler za film „Volja sinovljeva“
Čarape kralja Petra Lazar Ristovski
Postoji fizička sličnost – kralj Petar Karađorđević i Lazar Ristovski

– Fizičke sličnosti su očigledne, ali i naša čuvena maskerka Dušica Vuksanović je pokazala da je majstor svog zanata. Ono što misli publika kad me vidi da ličimo, to je jedna moja posebna sposobnost, koju nažalost neću otkriti mlađim glumcima jer je deo moje alhemijske formule. To je sposobnost uživljavanja u likove koje igram. Za to je potrebna hrabrost i žrtva. Mnogi glumci nisu spremni da kopaju po sebi. Zato su im i rezultati skromni. Čarape je našao pisac romana Milovan Vitezović, a ja sam ih samo obukao na noge pre nego što sam umro kao kralj Petar – izjavio je za “Kurir” Lazar.

KSENIJA PAJIĆ: Srećna sam što imam kontinuitet rada

Sina Aleksandra trebalo je da igra Miloš Biković.
– Nažalost, Miloš Biković je bio prezauzet i morali smo da nađemo drugog glumca. MIslim da smo pronašli pravog. Njegova sličnost je velika sa prestolonaslednikom Aleksandrom. A zove se Aleksandar Vučković. Biće to nova zvezda na filmskom nebu Srbije – otkrio je Ristovski.

na setu Čarape kralja Petra Lazar Ristovski
Na setu, Foto: Printskrin RTS

Inače, Vitezovićev roman “Čarape kralja Petra” prati majku Markenu Spasojević koja je stigla srpsku vojsku u povlačenju kroz Albaniju, noseći košulju i čarape za svog sina koji je vojnik. Brižna majka sreće kralja Srbije i moli ga da pronađe njenog jedinca i da mu da čarape kako mu se ne bi smrzle noge. A, košulju daje jednom ranjenom vojniku… Kralj nalazi Marinka mrtvog u albanskim gudurama, čuva čarape, ali nema srca da majci javi najtužniju vest. Kada sazna da je i ona umrla, od kraljevskog novca joj podiže spomenik. I, do kraja života čuva vunene čarape, a legenda kaže da je tražio da mu ih obuju kada je umirao.

E. A. / Izvor: RTS, Kurir

1 KOMENTAR

  1. Милован Витезовић је 1994. године издао и написао роман. Витезовићев роман је и објављен на осам језика – италијанском, енглеском, грчком, руском, француском, румунском, шведском и есперанту. У филму и ТВ серији уз Лазара Ристовског треба да играју: Ивана Жигон у улози Макрене Спасојевић, Милан Колак у улози Маринка Спасојевића, Гордан Кичић или Предраг Смиљковић или Танасије Узуновић у улози Николе Пашића, Аљоша Вучковић или Бранко Цвејић или Марко Николић у улози Војводе Радомира Путника, Владан Живковић или Ненад Ћирић у улози Војводе Степе Степановића, Радослав Миленковић у улози Лазара Пачуа, Александар Вучковић у улози Регента/Краља Александра I Карађорђевића, Бојан Димитријевић у улози Принца Ђорђа Карађорђевића, Бранислав Лечић или Гојко Балетић у улози Кнеза Арсена Карађорђевића, Предраг Милетић у улози Пуковника Кнежевића, Ирфан Менсур у улози Илије Ђукановића, Слободан Бода Нинковић у улози Генерала Павла Јуришића Штурма, Петар Бенчина у улози Димитрија Туцовића, Владимир Цвејић у улози Војводе Војислава Танкосића, Младен Нелевић у улози Краља Николе I Петровића Његоша, Миодраг Крстовић у улози Сердара Јанка Вукотића, Небојша Кундачина у улози Јована Дучића, Ивана Михић у улози Принцезе Јелене Карађорђевић-Романов, Горан Радаковић у улози Кнеза Павла Карађорђевића, Дејан Луткић у улози Доктора Светислава Симоновића, Југослава Драшковић у улози Исидоре Секулић, Љубомир Бандовић у улози Цара Николаја II Романова и многи други. Филм и серија “Чарапе Краља Петра” биће најгледанији у свим регионима.
    Прича о Краљу Петру I Карађорђевићу и Макрени Спасојевић која је тражила свог сина јединца Маринка у Албанији. Макрена је замолила краља да пронађе њеног сина Маринка да му преда вунене чарапе, које му је мајка исплела. Милован Витезовић је по овом роману, проширујући га, исписао сценарио за филм и серију од 10 или 15 епизода. Снимање филма и серије требало је да почне 2013, 2014 , 2015, 2016 и 2017. године, али није због недостака новца. Биће снимано у Србији, Русији, Албанији, на Крфу, Паризу и Солуну.
    Ја сам једва чекао снимање прве клапе филма и серије „Чарапе Краља Петра” по роману Милована Витезовића у режији Петра Ристовског. Са срећом!
    Ја мислим да ће Лазар Ристовски да буде Краљ Петар I Карађорђевић који има физичку сличност и да личи на њега.
    Честитам!

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde