Počelo snimanje filma i serije “Kralj” u režiji Zdravka Šotre

0
95

Serija će se snimati na lokacijama u Srbiji, Crnoj Gori i Francuskoj a emitovaće se na televiziji NOVA S.

Snimanje serije i filma “Kralj” u režiji Zdravka Šotre, a po romanu Vuka Draškovića, počelo je 28. maja u Belom dvoru u Beogradu. Serija od 15 epizoda, prema kojoj će nastati i film, radi se u “United Media” originalnoj produkciji. Reč je o filmskoj biografiji kralja Aleksandra I Karađorđevića, ekranizaciji romana “Aleksandar od Jugoslavije” Vuka Draškovića.

Počelo snimanje filma i serije "Kralj" u režiji Zdravka Šotre
Prva klapa serije i filma “Kralj”, Zdravko Šotra sa glumcima Miodragom Mikijem Krstovićem i Ljubomirom Bulajićem, Foto: Promo/Goran Đukanović

Zbog vanrednog stanja usled pandemije koronavirusa, prva klapa je odložena za više od dva meseca. Čim je ono ukinuto, i čim su Filmski centar Srbije, producenti i Institut za javno zdravlje “Batut” usaglasili mere i preporuke za bezbedno snimanje u uslovima povišenog rizika od zaraze, stvoreni su svi preduslovi da snimanje počne.

ZDRAVKO ŠOTRA: U seriji “Kralj” Ljubomir Bulajić igra naslovnu rolu

Reditelj i scenarista Zdravko Šotra pomno je pratio današnje snimanje i nije krio da je radostan što su počeli sa radom. Kako kaže, na mere zaštite su se svi navikli i ekipi ne pada teško što su sa maskama i vizirima. O samoj seriji i Aleksandru Karađorđeviću kaže da je potrebno ljudima dati informacije o jednom čoveku i događajima o kojima se slabo zna.
– Svi imaju mišljenje ali imaju malo znanja i informacija. To je važan deo naše istorije. Mislim da će ova serija i film bar donekle povratiti neku sliku o njemu. Ono što je Vuk dao za ovaj projekat nije nikakva glorifikacija Aleksandra, on je prikazan kao čovek sa svim svojim slabostima i vrlinama koje je imao – kaže Šotra.

Nova S: Snima se serija o kralju Aleksandru Karađorđeviću, po romanu Vuka Draškovića

I Vuk Drašković, autor romana po kojem je pisana serija, prisustvovao je početku snimanja.
– Scenario se najvernije što može drži knjige. Aleksandar je, po mom uverenju, najveći državnik i vojskovođa u istoriji srpskog naroda a istovremeno najomrznutiji i najoklevetaniji. Njega danas razapinju na stub srama, anatemišu ga zato što je stvorio Jugoslaviju. Po njima, koji su razbili Jugoslaviju devedestih, trebalo je da stvara Veliku Srbiju – kaže Drašković.

Dodaje da se nada da će ova serija razbiti predrasude koje postoje o kralju Aleksandru.
– Nije to lako. Od 1945. godine vršena je lobotomija nad narodom i Aleksandar je zatravan brdima lažnih kleveta, pripisivano mu je ono što on nikada nije bio – kazao je Drašković.

Zdravko Šotra dobitnik Zlatne antene za doprinos TV produkciji

Kralja Aleksandra tumači Ljubomir Bulajić, a kraljicu Mariju Tamara Aleksić. Sem njih, oko 130 glumaca učestvovaće u ovom velikom projektu. U glumačkoj ekipi su i Branislav Lečić (Nikola Pašić); Sergej Trifunović (Stjepan Radić); Nikola Kojo (Ivan Meštrović); Dejan Lutkić (princ Đorđe Karađorđević); Dragoslav Ilić (kralj Petar); Andrija Kuzmanović (general Živković); Tanasije Uzunović (vojvoda Mišić); Danica Maksimović (rumunska kraljica Marija, Aleksandrova tašta); Vojin Ćetković (patrijarh Dimitrije); Milutin Mima Karadžić (Puniša Račić); Anica Dobra (Isidora Sekulić); Tihomir Stanić (Mehmed Spaha); Radivoje Raša Bukvić (Poenkare); Svetozar Cvetković (Slobodan Jovanović); Goran Šušljik (Ante Trumbić); Srđan Timarov (knez Pavle); Miodrag Miki Krstović (ađutant kraja); Vaja Dujović (princeza Jelisaveta, sestra kraljice Marije); Petar Strugar (kraljev novinar Luka Mesečina); Voja Brajović (Miroslav Spalojković); Nada Macanković; Nataša Ninković; Nela Mihailović; Jelica Sretenović… Žarko Laušević je prvobitno trebalo da igra vojvodu Mišića, ali sada će imati jednu drugu značajnu ulogu.

ZDRAVKO ŠOTRA: Hercegovački susret usred Amerike

Na Belom dvoru će biti snimano naredna 22 dana. Kako u šali kaže Mladen Šević, pomoćnik reditelja, to zdanje će u ovoj seriji “glumiti” sve sem Belog dvora: kuću Krsmanović, Kraljevski dvor i Stari dvor. Beli dvor gradio je kralj Aleksandar za trojicu svojih sinova, ali nije doživeo da ga vidi završenog. Otvoren je 1936, dve godine nakon njegove pogibije.

Radnja serije dešava se od 1918. do 1934. godine, pa zato neće biti snimane ratne scene, već će biti prikazane samo u obliku dokumentarnog materijala. Biće i nekih flešbekova, kada je kralj bio sa dedom na Cetinju…

E. A. / Izvor: N1, Nova S

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde