Počelo snimanje filma “Belgrade Escape” u kinesko-srpskoj koprodukciji

0
218

Ovaj projekat predstavlja veliki značaj za srpsko kinematografsko tržište, koja je počela saradnju sa jednom od većih svetskih filmskih industrija.

FCS Belgrade Escape
Prva saradnja između Republike Srbije i Republike Kine na polju kinematografije, odnosno igranog filma, Foto: FCS

U Beogradu je počelo snimanje kineskog igranog filma “Belgrade Escape” (Bekstvo iz Beograda) u kinesko-srpskoj koprodukciji. Saradnja producentske kuće “Emote” iz Beograda i firme “Broken Star Films” iz Pekinga, zvanično je i prva saradnja između Republike Srbije i Republike Kine na polju kinematografije, odnosno celovečernjeg igranog filma. Kuća “Emote” se bavi realizacijom igranih i dokumentarnih filmova, kao i reklamnih spotova.

Snima se: „Žigosani u reketu“, priča o košarci, ljubavi i prijateljstvu
FCS Belgrade Escape na setu
Snimljene su prve scene filma “Belgrade Escape”, Foto: FCS

Glavni lik filma “Belgrade Escape” jeste Žou Sijao, ratni veteran i nekadašnji član mirovne misije. On već 20 godina živi u Beogradu i radi kao noćni čuvar u Muzeju savremenih umetnosti. Naslovnu ulogu tumači kineski glumac Endrju Lijen Kai Lin. Film prati pokušaj glavnog protagoniste da se izvuče iz kockarskih dugova, ali i razvoj odnosa sa ćerkom. U tom smislu film predstavlja miks žanrova akcije, komedije i melodrame. Reditelj Vang Džong Jang se stilski oslanja kako na velikane kineskog akcionog filma, tako i na savremene holivudske filmove. Kao posebno značajne za uticaj na njegov rukopis izdvaja filmove “Heat” Majkla Mena i “Drive” Nikolasa Vindinga Refna.

RTS snima dečji mjuzikl po pesmama Nikole Čuturila
FCS Dragan Mićanović Belgrade Escape
Dragan Mićanović igra glavnog negativca, Foto: FCS

Film će u celosti biti snimljen na teritoriji Beograda, a pored kineskih glumaca, ulogu glavnog negativca tumači Dragan Mićanović.

Direktor Filmskog centra Srbije Boban Jevtić
Direktor Filmskog centra Srbije Boban Jevtić, Foto: FCS

E. A. / Izvor: FCS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde