Počelo snimanje filma “Balkanska međa”

0
1730

U etno-selu Štitkovo kod Zlatibora i u Novoj Varoši u toku je snimanje dokumentarno-igranog filma „Balkanska međa” o događajima na Kosovu 1999. godine, za vreme NATO bombardovanja.

Balkanska međa
Miloš Biković, Aleksandar Radojičić i Ivan Mihajlović na snimanju filma u Štitkovu, Foto: Instagram / Miloš Biković

Reč je o rusko-srpskoj koprodukciji u režiji Andreja Volgina u kojem igraju Miloš Biković, Goša Kucenko, Anton Pampušni, Milena Radulović, Gojko Mitić, Aleksandar Radojičić, Miodrag Radonjić, kao i drugi popularni ruski i srpski glumci. Tema filma je zauzimanje aerodroma Slatina u Prištini, važnog uporišta NATO-a, koje su, u jurišnom maršu dugom 600 kilometara, izvršile ruske specijalne jedinice iz mirovnog bataljona iz Bosne.

Glumac Miloš Biković producent ruske serije i filma

Balkanska međa– Trudim se koliko mogu da, kao koproducent filma, utičem na sadržaj tako da se što vernije prikaže to vreme. I sam se sećam mnogo toga, a znam i iz prve ruke od ljudi koji su bili na Kosovu. Mislim da je važno da se ovakav projekat napravi. Zato što je to naša dužnost prema onim ljudima čije se fotografije nalaze ispred naše Skupštine; i zato što je na Kosovu naše nasleđe. Mi se na neki način i ovim filmom borimo za to nasleđe – kaže za „Blic” Miloš Biković, koji će prvi put nastupiti i kao glumac i kao koproducent na jednom projektu.

Srpski glumac Slobodan Stefanović u bolivudskom filmu glumi albanskog narko bosa

Priča je zasnovana na istorijskom događaju od velike važnosti i za Srbe ali i za Ruse.
– Film je nastao kao ruska inicijativa. A, moja produkcija se uključila jer smatram da je ta priča, pre svega, srpska i da je to deo naše isto koliko i ruske istorije. Malo se zna da je taj trenutak zauzimanja prištinskog aerodroma u to vreme bio vrlo uzbudljiv, jer je moglo da dođe do većih sukoba. Sve se odigralo veoma filmski – ističe Biković.

– Imaće dobro pokriće i biće prikazan širom sveta, što će doprineti tome da se na neki način čuje i naša strana – ocenio je Biković.

NENAD OKANOVIĆ: Milunka Savić mi je prababa po mamine linije

“Balkanska međa” biće na srpskom i ruskom jeziku, a snimaće se i u Rusiji. Premijera je planirana za drugu polovinu 2018. godine.

E. A. / Izvor: Blic

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde