Pobede i pobednici: Jubilarna 15. Noć muzeja 19. maja

0
84

Prošle godine je 500.000 ljudi posetilo 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

15. noć muzeja Pobede i pobednici
Foto: Promo

Tradicionalna manifestacija Noć muzeja ove godine će biti održana u Srbiji 19. maja. A, programska tema ovogodišnje Noći muzeja nosi naziv “Pobede i pobednici”. Jedna od najposećenijih manifestacija u oblasti kulture, održava se jubilarni, petnaesti put.

14. Noć muzeja: Magija neispričanih priča počinje 20. maja

Ove godine ceo svet obeležava kraj Prvog svetskog rata. Kao i u svakom sukobu, neko je na kraju izvojevao epitet pobednika, a neko gubitnika. Spadamo u one koji su iz Velikog rata izašli kao pobednici, ali to neće biti (jedina) pobeda koju će slaviti 15. Noć muzeja. Ovog maja manifestacija ima za cilj da obeleži neke lične, intimnije i humane pobede kao nadmašivanje samog sebe – pobede u životu, umetnosti, prosvetiteljstvu, kulturi, nauci, u svemu što čini svet oko nas sadržajnijim, važnijim i vrednijim. Tako će naredna Noć muzeja biti inspirisana bogatim nasleđem, koje ne čini samo poštovanje tradicije, već i inovacije.

Više od 15.000 posetilaca u Noći istraživača u Beogradu
15. noć muzeja Pobede i pobednici
Foto: Promo

– Naredna Noć muzeja omogućiće da se kroz promišljanje sopstvenih, malih-velikih pobeda koje život čine, istaknu i druge progresivne ideje, oboji sivilo svakodnevnice, pruži šansa živopisnim ljudima i događajima koji su obeležili istoriju. I još jednom pokaže da kultura može da pobedi! – izjavila je Ana Petrović, direktorka i osnivač ove manifestacije.

Na dan oslobođenja Beograda otvoren rekonstruisani Muzej savremene umetnosti

I ovog puta tradicionalno ćemo otkrivati nove prostore i pričati neispričane priče. A, za jednu noć će se čitavi gradovi pretvoriti u muzej.
Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u pet beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca. Za 14 godina je taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije. U Evropskoj Noći muzeja prošle godine učestvovalo je više od 3.000 muzeja u 30 država.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde