“Pluto” Nikite Milivojevića izveden u slavnom antičkom pozorištu Epidaurus

0
155
pluto epidaurus
Foto: Facebook / Hadži Nenad Maričić

Prvi put u istoriji najakustičnijeg antičkog pozorišta Epidaurus na Peloponezu prikazana je predstava srpskog reditelja u kojoj su se čule replike na našem jeziku.

pluto epidaurus
“Pluto” , premijera u Epidaurusu, Foto: Facebook

U slavnom antičkom pozorištu Epidaurus, kao deo Atinskog festivala, 13. jula premijerno je izvedena Aristofanova komedija “Pluto” u režiji Nikite Milivojevića. Predstava je nastala u koprodukciji Grčkog nacionalnog teatra iz Atine i Narodnog pozorišta iz Beograda. Na veličanstvenoj sceni najakustičnijeg pozorišta na svetu grčka glumačka ekipa pojačana Hadži Nenadom Maričićem, u kostimima koje je kreirala Marina Medenica, producenta Vuka Miletića, izazvala je ovacije i pobrala sve simpatije publike. Ova prva zvanična koprodukcija biće izvođena širom Grčke, dok se beogradska premijera očekuje krajem septembra.

Premijera predstave „Pluto“ u režiji Nikite Milivojevića 13. jula u antičkom Epidaurusu
hadži nenad maričić pluto fb
Iz predstave, Foto: Facebook / Hadži Nenad Maričić

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je u petak uveče u društvu ministarke kulture i sporta Grčke Lidije Konjordu i ambasadora Srbije u Grčkoj Dušana Spasojevića prisustvovao premijeri komedije “Pluto”. Predstava je rezultat aktivnosti Ministarstva kulture i informisanja kojima se afirmiše međunarodna saradnja i podstiču ustanove kulture iz Srbije da razvijaju partnerske odnose sa svojim kolegama iz inostranstva.

Narodno pozorište: Tradicionalnim operskim Gala koncertom završena 149. sezona
U Atini sajkacu ti nosi , nek svi vide ko si , rodom se ponosi ! Pluto u Epidaurusu
U Atini šajkaču ti nosi, nek svi vide ko si, rodom se ponosi – Hadži Nenad Maričić je ovako potpisao fotografiju sa probe predstave “Pluto” u Epidaurusu, Foto: Facebook / Hadži Nenad Maričić

Ministar Vukosavljević je posle predstave ocenio da je ovo primer izuzetne međunarodne saradnje i da je uspostavljanje ovog vida aranžmana između dve nacionalne ustanove dokaz veoma plodotvornih i uspešnih veza Srbije i Grčke.
– Ovakva vrsta saradnje može poslužiti kao model za povezivanje sa pozorištima i iz drugih zemalja! – podvukao je ministar, izrazivši zadovoljstvo zbog odličnog prijema predstave “Pluto” kod grčke publike.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvorila Narodni muzej
Ministar Vladan Vukosavljević i grčka ministarka kulture i sporta Lidija Konjordu, Peloponez, premijera predstave Pluto
Ministar Vladan Vukosavljević i grčka ministarka kulture i sporta Lidija Konjordu na premijeri na Peloponezu, Foto: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Ministar Vukosavljević se pred početak predstave “Pluto” sastao sa svojom grčkom koleginicom sa kojom je razmotrio mogućnosti za unapređenje već odlične saradnje između dve zemlje u oblasti savremenog stvaralaštva i zaštite kulturnog nasleđa. Srpski ministar i Lidija Konjordu su se složili da je potrebno intenzivirati veze između Narodnog muzeja u Beogradu sa nacionalnim muzejima u Grčkoj i konstatovali da bi gostovanje izložbi iz Muzeja Akropolja i solunskog Muzeja u Narodnom muzeju u Beogradu bio jedan o važnih koraka u ovoj saradnji.

Nagrada „Žanka Stokić“ uručena Nataši Ninković
pluto epidaurus
Odličan prijem predstave “Pluto” kod grčke publike, Foto: Facebook

– Imamo brojne planove. Sa vašim ministrom se dogovaramo o konkretnim aktivnostima: razmeni izložbi, festivalskim koprodukcijama i brojnim drugim razmenama – dodaje grčka ministarka.

pluto epidaurus
Glumci iz predstave “Pluto”, Foto: Promo

Istakli su da posebnu pažnju treba posvetiti saradnji eksperata iz oblasti kulturnog nasleđa. Akcentujući grčko iskustvo u upravljanju arheloškim lokalitetetima koji se smatraju svetskim primerima dobre prakse. Segment razgovora bio je posvećen i intenziviranju saradnje u oblasti prevodilaštva i izdavaštva, sa posebnim osvrtom na učešće na sajmovima knjiga u Beogradu i Solunu.

63. Sterijino pozorje: Trijumf predstave „Jami distrikt“
hadži nenad maričić pluto fb
Hadži Nenad Maričić sa grčkim kolegama, Foto: Facebook / Hadži Nenad Maričić

“Pluto” (u prevodu Bogatstvo) je poslednja sačuvana komedija koju je napisao znameniti starogrčki komediograf Aristofan. Prvi put je bila izvedena godine 388. pne. Predstavljala je satiru na političke prilike u Atini Aristofanovog doba. A, ime je dobila po Plutu, bogu obilja, koji se pojavljuje kao jedan od likova.

E. A. / Izvor: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde