Plesna predstava “Magbet” 31. januara u Bitef teatru

0
192

Plesna predstava “Magbet” po motivima Vilijama Šekspira u koreografiji Miloša Isailovića biće održana 31. januara na sceni Bitef teatra.

"Magbet", Foto: Bitef teatar / Slavica Dolašević
“Magbet”, Foto: Bitef teatar / Slavica Dolašević

“Magbet” je nastavak repertoarske politike Bitef dens kompanije, koja ima za cilj da publici predstavi nove pravce razvoja plesnog teatra, kroz koreografske inscenacije velikih dela svetske književnosti. Do sada su realizovane predstave “Otelo” (Šekspir); “Božanstvena komedija” (Dante); “Don Žuan” (Molijer); “Ptice” (Aristofan)…

Održana prva donatorska večera Bitef festivala

– “Magbeta” doživljavam kao priču o unutrašnjoj borbi dvoje ljudi sa velikim ambicijama. Cela priča je prožeta ženskim principom, odlučnošću, ali i manipulacijom. Sve je dozvoljeno u borbi za presto, ili danas u borbi za vlast i visoku poziciju. I na kraju se plaća previsoka cena, kraljevstvo je dobijeno u krvi, ludilu i kajanju. Šekspir nas kroz priču o Magbetu upozorava da ko želi vlast po svaku cenu nikad nema dobre namere i spreman je na sve. I upozorava da pazimo na svoje želje i žudnje, jer nam se mogu ostvariti. A na vrhu ostajemo sami, tu duvaju jaki vetrovi, i na toj čistini vidi se sva naša prljavština – izjavio je koreograf Miloš Isailović. On je u Bitef dens kompaniji ostvario veliki broj izuzetnih igračkih uloga, a za svoju prvu koreografsku postavku, “Dunjaluk” u produkciji Bitef teatra, dobio je nagradu “Dimitrije Parlić”.

ALEKSA JELIĆ: Važnije da je moj rad priznat nego da sam poznat

Magbet Foto Bitef teatar Slavica Dolašević
“Magbet”, Foto: Bitef teatar / Slavica Dolašević

I u ovoj plesnoj postavci, baziranoj na klasičnom dramskom konceptu, Magbet će biti samo idejno polazište za razvoj autorovog viđenja savremenog sveta, u kontekstu atmosfere koja vlada u ovom čuvenom Šekspirovom delu. To je mračni svet zavere, zločina, psiholoških devijacija, vlastoljublja, strasti…

– Savremeno koreografsko tumačenje Magbeta nudi pregršt scenskih mogućnosti. Lik Ledi Magbet uvek je izazivao posebnu pažnju, a svakako vrlo je atraktivna i pojava tri veštice, koje će, kao i svi ostali likovi, biti vizuelno uklopljene u vanvremenski okvir. A, pružajući publici osećaj modernosti, savremenosti i nadasve univerzalnosti Šekspirovih ideja! – poručila je Jelena Kajgo, umetnička direktorka Bitef dens kompanije i dramaturg predstave.

15. Beogradski festival igre: Trupe iz Hong Konga, Sidneja i Izraela premijerno u Srbiji

"Magbet", Foto: Bitef teatar / Slavica Dolašević
“Magbet”, Foto: Bitef teatar / Slavica Dolašević

U “Magbetu” igraju: Miloš Isailović; Dejan Kolarov; Ana Ignjatović-Zagorac; Nataša Gvozdenović; Tamara Pjević; Jelena Bulatović; Miona Petrović; i Branko Mitrović.
Kompozitor je Draško Adžić, scenografkinja Jasmina Holbus, a kostimografkinja Slavna Martinović. Reditelj na predstavi je Luka Mihovilović, izvršni producenti Jovana Janjić i Vojislav Kaluđerović. Foto i dizajn radila je Slavica Dolašević.

Ulaznice za plesnu predstavu “Magbet” može se nabaviti po ceni od 600 dinara na blagajni Bitef teatra.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde