“Playade”: Harfa i vokal u elektro izdanju

0
86

Nedavno se na našoj muzičkoj sceni pojavio interesantan muzički sastav “Playade”. Ovu grupu čine Julijana Vincan (vokal) i Željka Milošević (harfa). Kreativne devojke spajaju drevni instrument sa savremenom muzikom, radeći zanimljive obrade poznatih pesama na nov, osvežavajući način.

Trenutno stvaraju i autorsku muziku, a “Playade” su početkom avgusta objavile spot za numeru “Let Me Love You“, koju u originalu izvode DJ Snake i Justin Bieber. Aranžman pesme je izmenjen i izveden na harfi uz ženski vokal. DJ Dark Dizkobar je uradio remix, koji je dao muzici stil kojim upravo i planiraju da rade svoje pesme. Spot je radio Željko Kovačević (Foto Mrvica).

Julijana Vincan i Željka Milošević: “Shallow” i “Samo jednu ljubav imam” uz magiju harfe…

– Veoma smo se brzo povezale i prepoznale da imamo sličan umetnički izraz. Za jako kratko vreme smo postigle koliko bi realno bilo u godinu dana da se uradi. Mnogo smo uzbuđene zbog našeg projekta i presrećne što osećamo pozitivnu reakciju od ljudi. Gde god smo nastupale izazivale smo veliku pažnju publike i to je ono što je najbitnije. Postoji istinsko interesovanje za naše stvaralaštvo – kaže Julijana Vincan, pevačica grupe.

“Wonder Strings”: Pop i rok hitovi u klasičnoj dimenziji

A kako su došle do imena svog sastava? Mesec dana su na društvenim mrežama sprovodile konkurs za ime grupe i pristiglo im je preko 300 predloga. Onda su se odlučile da naziv bude “Playade” (Plejade), jer najviše opisuje ono čime se kreativno bave. Naziv kroz igru reči predstavlja mnoštvo lepih stvari. Plejade su ćerke bogova iz grčke mitologije koje je Zevs pretvorio u zvezde. Stoga se tako zove i sedam sjajnih zvezda na nebu, koje mogu da se vide golim okom tokom leta. U pitanju je plavičasto rasejano zvezdano jato. Grčki mit o Plejadama (Πλειάδες), povezan je i sa drugim pričama.

“Dinamika music”: Električni gudači predvođeni DJ-em

Ime Plejade, u obliku jednine, koristilo se i da označi grupu od sedam najvećih aleksandrijskih pesnika iz III veka nove ere, a zatim i sedam francuskih književnika iz XVI veka naše ere. Ovo ime simbolizuje i sestrinstvo, grupu/sastav ljudi koji su najbolji u nekoj određenoj oblasti (franc. pléiade). Koren reči se povezuje i sa vodom, pokretom, a u fizici označava grupu izotopnih elemenata.

– Engleska reč PLAY nam je interesantna s obzirom na to da se bavimo muzikom. ADA je dodatno zanimljiva jer smo u vreme traženja imena provodile dosta vremena upravo na Adi Bojani, okružene vodom u mnoštvu ženskog društva – kaže Željka Milošević, harfistkinja.

“Paper Animals” numerom “Division” najavljuje album

Još dok nisu imale ime za svoj duo, Julijana i Željka su dosta radile zajedno. U narednom periodu očekuju ih brojni koncerti.

Julijana Vincan, tako reći, ima tri zanimanja – novinarstvo, pevanje i PR. Sve tri aktivnosti doživljava i kao hobije, jer neizmerno voli sve čime se bavi. Svakim svojim postupkom gleda da promoviše lepe, inspirišuće priče i stvari. Diplomirala je novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka i masterirala Kreativnu filmsku i televizijsku produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti.

Željka Milošević je Kragujevčanka koja živi i radi u Beogradu, Novom Sadu i Somboru. Nastavnik je uskostručnih predmeta u okviru smera “Dizajn zvuka” u Srednjoj muzičkoj školi. Aktivno se bavi sviračkim poslom i edukacijom harfe, vodi četiri udruženja koja se bave kulturom i umetnošću, a koja su najviše fokusirana na neformalnu edukaciju i rešavanje socijalnih problema kod mladih.

PR / Foto: Željko Kovačević Foto Mrvica

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde