Pjevačka družina Svetlane Spajić objavila etno izdanje “Igrali se konji vrani”

0
83
Pjevačka družina Svetlane Spajić objavila etno izdanje "Igrali se konji vrani"

Ljubitelji etno muzike obradovaće novo izdanje sa maestralnim izvođenjem tradicionalne vokalne muzike sa naših prostora. Album je na CD-u i u digitalnom obliku.

Pjevačka družina Svetlane Spajić objavila je izdanje “Igrali se konji vrani”, sa 19 kompozicija. Reč je o malo poznatim srpskim pesmama i stilovima pevanja. Kompozicije su većinom iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, zapadne i centralne Srbije (Tri romanijske pjesme; Kad ljevčansko žito zatalasa; Ja sam mala curica iz Like; Lane moje i jesi i nisi; Igrali se konji vrani…).

CD “Igrali se konji vrani” može se naći u prodavnicama (i na sajtu) “Multimedia Music” po ceni od 599 dinara.

“Divanhana” i Danica Krstić objavili pesmu “Voće rodilo”
Pjevačka družina Svetlane Spajić objavila etno izdanje "Igrali se konji vrani"

Pjevačka družina Svetlane Spajić nastala je 2009. u Beogradu i već od samog osnivanja počela je da stiče svetsku reputaciju. Sadašnje članice ovog vokalnog sastava su Jovana Lukić; Suzana Đorđević; Marija Meršnik; Ana Mratinković; pod vođstvom Svetlane Spajić.

Pjevačka družina Svetlane Spajić objavila etno izdanje "Igrali se konji vrani"
Pjevačka družina Svetlane Spajić, Foto: Multimedia Music

Svetlana Spajić (1971, Loznica) je izvođač tradicionalne muzike, pedagog, kulturni aktivista i prevodilac. Pored izvođenja srpske narodne muzike, poznata je i po saradnji sa svetskim umetnicima poput Marine Abramović i Roberta Vilsona.

Branko Isaković objavio album “Aja Sofija”

Završila je Filološki fakultet u Beogradu (odsek za engleski i nemački jezik i književnost), kao i Međunarodnu školu holokausta na institutu Jad Vašem u Jerusalimu, Izrael. Od 1993. posvećena je negovanju i očuvanju srpske tradicionalne kulture, sakupljajući i učeći na terenu, od izvornih pevača najstarije generacije. Njen repertoar srpske arhaike iz svih krajeva (od Kninske do Negotinske Krajine) obuhvata i najstarije tradicionalne pevačke oblike iz Podrinja, poput pesama “na glas”, kantalica i pesama “na bas”.

Pjevačka družina Svetlane Spajić objavila etno izdanje "Igrali se konji vrani"
Svetlana Spajić

Pevala je u grupama “Paganke”; “Moba”; “Drina”; “New Ritual Group”; “Žegar živi”; “Belo platno”; “Cyclist Conspiracy” i drugim.
Saradnik je Međunarodne kulturne mreže “Projekta Rastko” od osnivanja 1997, Radio Svetigore i drugih kulturnih ustanova. Autor je emisija posvećenih tradicionalnoj kulturi.

“Mrak” Bobana Markovića i njegovog orkestra na vrhu WMCE liste

Tokom prethodnih 25 godina, Svetlana Spajić je usvajala srpske tradicionalne pesme sa područja Dalmacije; Bosanske Krajine; planine Ozren; zapadne Slavonije; istočne Srbije; ali i rodnog Podrinja. Svoja znanja delili su sa njom neki od najboljih srpskih tradicionalnih pevača – Olga Krasojević, legendarna pevačica sa Rudnika iz centralne Srbije; Obrad Milić i Dragomir Vukanac iz Žegara u Dalmaciji; čuveni Novovarošanin Miloljub Šaković…

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde