“Pijavice” Dragana Marinkovića od 19. septembra u bioskopima Srbije

0
105
"Pijavice" Dragana Marinkovića od 19. septembra u bioskopima Srbije

Ostvarenje je premijeru imalo na ovogodišnjem FEST-u.

Od 19. septembra u redovnu bioskopsku distribuciju stiže drama “Pijavice” reditelja Dragana Marinkovića. Film je o večnoj temi neuništivosti špijunaže i njenom opstanku svuda i za sva vremena.
Uvek motivisan književnim delima i istaknutim piscima, reditelj i scenarista Dragan Marinković (Neka čudna zemlja; Vizantijsko plavo; Boomerang; Diši duboko) i ovaj put se okreće literaturi kao osnovi za snimanje dobre drame. Zajedno sa scenaristom Dušanom Spasojevićem, podstaknut istoimenim romanom Davida Albaharija koji je i koscenarista na filmu, Marinković snima ostvarenje prateći temu koja opravdava floskulu “jednom agent uvek agent”.

“Pijavice”, četvrti film Dragana Marinkovića rađen po literaturi

Film “Pijavice” je privukao pažnju američke javnosti koja je, na nekim od svojih festivala, ostvarenje Marinkovića i nagradila. Tako je na 19. Beverly Hills Film Festivalu od strane desetočlanog specijalnog žirija proglašen najboljim igranim filmom; a na 52. Houston International Film Festivalu dobio je Platinum Remi Award za film i Gold Remi Award za kameru.
– Kada vam nagradu dodele ljudi, prilično značajni u svetu filma, koje ne poznajete, a sve se dešava na završnoj večeri u prisustvu 200 ljudi u hotelu “Ruzvelt” u LA, gde su dodeljivani prvi Oskari, to ipak nešto znači – izjavio je Dragana Marinković povodom prestižnih nagrada.

“Između dana i noći” Andre Martinovića od 6. juna u bioskopima Srbije

“Pijavice” su snimane u Beogradu, Istri i “negde u svetu”, kao što se u filmu kaže. Predstavlja malu jevrejsku priču s kraja XX veka na trusnom području Balkana. Glavni junak je poznati književnik Petar Mirić. On je iz patriotskih razloga bio deo “tajne službe”, a sada želi da se vrati normalnom životu. To je nemoguća misija, jer svi koji su u njegovom okruženju pripadaju “nekome”. Bekstvo, ma koliko daleko, nije moguće…

– Kada su mi u Americi rekli da je film istorijski, iznenadio sam se. U suštini to je tačno, jer se radnja filma dešava na samom kraju XX veka, mada sam radnju doživljavao kao savremenu. Očigledno je da tema, nažalost, nema vremenskog ograničenja – rekao je reditelj.

43. Festival filmskog scenarija: Dupla kruna filmu “Ajvar”

Glavna uloga pripala je glumcu Nikoli Đuričku, u ostaim rolama našli su se Lazar Ristovski; Iva Mihalić; Tihomir Stanić; Marijana Janković; Toni Mihajlovski; Petar Božović; Ana Sakić… Direktor fotografije je Boris Gortinski; montažer Petar Marković; autori muzike Mate Matišić i Šimun Matišić; a kostimografkinja Roza Trajčeski. Dragan Marinković je i producent filma, koji je srpsko-hrvatsko-makedonska saradnja, koproducirali su Lazar Ristovski; Ivan Maloča; i Vladimir Blaževski. Izvršni producenti su otac i sin Ristovski, Lazar i Petar. “Pijavice” su nastale uz podršku Filmskog centra Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde