Exit i Joko Ono objavili Prvi svetski mir, Petrovaradinsku proglasili “Tvrđavom mira”

0
66

“Mir je moć! Mir na Zemlji, mir sa Zemljom” – poručila je legendarna multimedijalna umetnica i aktivistkinja Joko Ono u svojoj video poruci.

Exit i Joko Ono objavili Prvi svetski mir, Petrovaradinsku proglasili "Tvrđavom mira"
“One Day…” umetničko delo Joko Ono na Petrovaradinskoj tvrđavi, Foto: Exit

U petak uveče, 28. juna, organizovano je svečano otvaranje umetničkog rada “One Day…” Joko Ono na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Ovo umetničko delo otkrili su članovi novosadskog dečjeg hora “Melodies”, i to simbolično na stogodišnjicu od potpisivanja Versajskog sporazuma u Francuskoj, kada je zvanično i završen Prvi svetski rat. Legendarna multimedijalna umetnica i ikona mirovnog pokreta Petrovaradinsku tvđavu proglasila je “Tvrđavom mira”!

Petrovaradinska tvrđava u saradnji Exita i Joko Ono postaje “Tvrđava mira”

Američka umetnica japanskog porekla, zajedno sa Exitom, spomenik je posvetila Prvom svetskom miru, a njegov izgled inspirisan je tradicionalnim srpskim brodom, takozvanom šajkom. Nakon što je u svetu proslavljena kao mesto gde se održava Exit festival, Petrovaradinska tvrđava dobiće novi zaštitni znak, a Novi Sad i Srbija novu kulturno-turističku atrakciju. Kada su uspostavili saradnju zahvaljujući zajedničkim kontaktima u svetskim muzičkim krugovima, Joko Ono i Exit su osmislili ovaj projekat. On je realizovan uz podršku kompanije NIS; Evropske prestonice kulture; i Novog Sada, grada mira, saradnje i kulture.

Exit 2019: Carl Cox i Maceo Plex u specijalnom “back2back” setu
Exit i Joko Ono objavili Prvi svetski mir, Petrovaradinsku proglasili "Tvrđavom mira"
Joko Ono,ikona mirovnog pokreta, Foto: Printskrin YouTube / EXIT festival

Osnivač Exit festivala Dušan Kovačević rekao je da je ovo poput krune svih mirovnih inicijativa u poslednjih dve decenije rada.
– Exit je bio prvi masovni događaj koji je nakon ratova devedesetih okupio mlade ljude iz bivše Jugoslavije na jednom mestu. Još tada je Petrovaradinska tvrđava postala Tvrđava mira! Meni je izuzetno zadovoljstvo da je jedna od najuticajnijih žena savremenog doba prepoznala naš društveni aktivizam i odlučila da zajedno sa nama pokrene ovako značajan projekat – rekao je Kovačević.

Exit 2019: Zaokružen dugačak spisak muzičkih zvezda

Petrovaradinska tvrđava odabrana je za mesto novog umetničkog dela Joko Ono, budući da je reč o najvećem defanzivnom vojnom utvrđenju u Evropi. Ono od izgradnje u XVIII veku, pa sve do danas nikad nije bilo deo neke bitke ili ratne operacije. Simbolika ovog utvrđenja kao “Tvrđave mira” je utoliko veća što je upravo Exit festival bio prvo mesto masovnog okupljanja mladih iz celog regiona posle sukoba iz devedesetih godina prošlog veka. Pesmom “Let It Be” Džona Lenona, u izvođenju novosadskog dečjeg hora “Melodies” otvorena je svečanost kojoj je prisustvovala i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić. Premijerka je rekla da Novi Sad odlikuju odlični ljudi, fantastične ideje i kreativnost.

– Spomenik koji se danas otkriva, podsetnik je da nam je mir danas potreban više nego ikad. To je jedna od osnovnih vrednosti i temelj na kojima počiva moderna Evropa – izjavila je predsednica Vlade u obraćanju. Ona je dodala da je Evropska unija pre svega mirovni projekat. Brnabić je istakla da će instalacija Joko Ono dati ogroman doprinos promociji Novog Sada i Srbije kao zemlje posvećene miru, otvorene za stvaranje, umetnost i toleranciju.

EXIT PUSTOLOVINA: Moje leto ljubavi

Skulptura “One Day…” je izmenjena verzija modela tradicionalnog rečnog čamca koju je Joko Ono prilagodila. Bele je boje, osvetljena iznutra kako bi čamac sijao u mraku. Ona predstavlja poetski i misteriozan prizor – priviđenje između neba i zemlje. Skulptura je napravljena u znak sećanja na završetak Prvog svetskog rata, u kome su izgubljeni milioni života, uglavnom mladića. Joko Ono je odabrala rečni čamac kako bi usidrila svoje delo u srpsku realnost.

Međutim, skulptura predstavlja predmet i oblik sa širim konotacijama i simboličkim značenjem. Nosi u sebi slojevita značenja koja se odnose na ratove koji su se vodili na srpskim rekama Dunavu i Savi. Ali i više od toga! Govori o ljudima uopšte, ljudima koji su čamcem bežali od užasa rata, uključujući i skorašnje migracije izbeglica preko Mediteranskog mora. Ovaj čamac ima i mitološko i univerzalno značenje. Ploveći po moru, čamac se može posmatrati kao simbol putovanja kroz život. A, kao takav nam omogućava da i mi krenemo na taj put! Bez obzira na to da li putujemo snagom uverenja, radi obrazovanja, žudnje ili znatiželje.

Exit 2019: Na No Sleep bini moćni techno klub “Bassiani” i legendarni DVS1!

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da da postoji mnogo razloga zašto je za lokaciju spomenika odabrana upravo Petrovaradinska tvrđava kao simbol otpora, opstanka, ali i začetka Novog Sada.
– Suština je da Novi Sad bude snažni polumilionski srednjoevropski grad. Suština je da stvaramo i pružamo nove sadržaje, pre svega za buduće generacije, za klince koji dolaze. Suština je da imamo sve ono što nove generacije očekuju da bude ovde. Suština je da nam deca ne odlaze u druge gradove i države, zato što se mi plašimo da nešto novo uradimo, da nešto novo sagradimo i da ponudimo nešto novo, istovremeno čuvajući i unapređujući ono što je naše kulturno-istorijsko nasleđe – kazao je gradonačelnik.

Exit 2019: Najpopularnija “Solomun +1” žurka sa Ibice stiže u Novi Sad
Exit i Joko Ono objavili Prvi svetski mir, Petrovaradinsku proglasili "Tvrđavom mira"
Petrovaradinska tvrđava proglašena je “Tvrđavom mira”, Foto: Exit

Konceptualna instalacija “One Day…” legendarne Joko Ono realizovana je u okviru programskog luka “Tvrđava mira” iza kojeg stoji “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”. Ideja ove programske platforme je afirmisanje Novog Sada kao promotera regionalnog pomirenja i stabilnosti, i to kroz umetnost i kulturu, to jest kroz realizaciju umetničkih i kulturnih programa koji promovišu pomirenje ili uključivanje umetnika iz regiona.

– Spomenik “One Day…” prva je značajna umetnička instalacija u sklopu priprema Novog Sada za 2021. godinu. Pored toga, već sada, gotovo dve godine ranije uz velika umetnička imena, raznovrsne programe, revitalizovane i nove prostore u gradu pokazujemo da je Novi Sad na dobrom putu da ostane istinski grad kulture i nakon 2021. Samo tokom proteklog meseca imali smo izložbu “Andy Warhol’”. A, uz Joko Ono na listu velikana iz sveta umetnosti, koje će imati prilike da vidi novosadska publika, dodajemo i Anri de Tuluz-Lotreka, čiju izložbu organizujemo od 3. jula u kulturnoj stanici Svilara – izjavio je direktor “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” Nemanja Milenković.

No Sleep Festival: Zahvalna sam što se Exit ne održava u Beogradu

– Mi danas imamo sreću da živimo u vreme mira. Imajući u vidu tu srećnu okolnost, kao društveno odgovorna kompanija nastojimo da stvorimo kvalitetne uslove za život u zajednici u kojoj poslujemo. Projekat “Prvi svetski mir” Exit fondacije, podržali smo u saradnji sa Gradom Novim Sadom, u okviru našeg programa “Zajednici zajedno”, koji je nastao sa ciljem poboljšanja kvaliteta života u sredini u kojoj poslujemo. Posebno nas raduje partnerstvo sa Gradom Novim Sadom, u kome se nalazi i sedište naše kompanije. Mi smo svesni svoje uloge u ovom društvu, a to je da plodove uspešnog poslovanja podelimo sa zajednicom u kojoj živimo i stvaramo. U tom smislu, NIS će uvek biti tu da podrži realizaciju dobrih ideja, ali i da promoviše prave vrednosti! – izjavio je Vadim Smirnov, zamenik Generalnog direktora NIS-a.

David Guetta i Martin Garrix za finale: Exite, volimo te!

Pred velikim brojem novinara i zvanica iz zemlje i sveta, posle svečanog otvaranja novog simbola mira, nastupio je i bend “The Bestbeat”. Sastav je, inače, uvršten među 10 najboljih svetskih “The Beatles” tribjut grupa. On je doneo duh mirovnog aktivizma, koji povezuje Exit festival sa Joko Ono i Džonom Lenonom, kao najpoznatijim globalnim protagonistima mirovnih akcija.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde