Narodni muzej: Petar Omčikus poklonio “Ruševine Zadra”

0
101

Narodni muzej i kulturna javnost su od 8. novembra postali bogatiji za jednu sliku i jednu knjigu.

Narodni muzej: Petar Omčikus poklonio "Ruševine Zadra"
Foto: Narodni muzej u Beogradu

U Atrijumu Narodnog muzeja svečano je predstavljena monografija “Petar Omčikus” dr Lidije Merenik i dr Ješe Denegrija u izdanju “Fondacije Vujičić”. Istom prilikom je, po želji umetnika, njegovo antologijsko platno “Ruševine Zadra” iz 1947. godine poklonjeno Narodnom muzeju.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvorila Narodni muzej
Narodni muzej: Petar Omčikus poklonio "Ruševine Zadra"
“Ruševine Zadra”, Foto: Narodni muzej u Beogradu

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković primila je uz reči zahvalnosti sliku “Ruševine Zadra” od umetnikove supruge Meri. Direktorka je podsetila da su Omčikusa prema vlastitom svedočenju, u ličnom i profesionalnom formiranju obeležile posete izložbama Italijanskog portreta kroz vekove (1938); i Izložbi francuske umetnosti XIX veka (1939) koje je kao dete imao priliku da vidi u Narodnom muzeju, tada pod nazivom Muzej kneza Pavla. Gestom poklanjanja slike “Ruševine Zadra” Narodnom muzeju, Omčikus zaokružuje svoj umetnički put. Direktorka Narodnog muzeja je kazala da će slika dobiti mesto u stalnoj muzejskoj postavci, nastavljajući trajanje u javnoj sferi kulturnog života Beograda.

Kako je sačuvano Miroslavljevo jevanđelje
Narodni muzej: Petar Omčikus poklonio "Ruševine Zadra"
Monografija “Petar Omčikus”, Foto: Narodni muzej u Beogradu

Autori monografije, dr Lidija Merenik i dr Ješa Denegri, govorili su o umetniku i izdanju, dok je Duško Vujošević dao lični pečat razgovoru iz pozicije Omčikusovog prijatelja i kolekcionara.
“Ruševine Zadra” nastala je u Omčikusovoj ranoj, beogradskoj fazi. Te 1947. godine sedmoro darovitih i smelih studenata (Petar Omčikus; Kosara Bokšan; Mića Popović; Vera Božičković; Bata Mihailović; Ljubinka Jovanović; i Mileta Andrejević) otišlo je na višemesečni boravak u Zadar. Slikali su mimo snažnih smernica sa Akademije o slikanju u okvirima socijalnog realizma.

Gde se kriju srpski slikari među ličnostima na svojim slikama?
Narodni muzej: Petar Omčikus poklonio "Ruševine Zadra"
Foto: Narodni muzej u Beogradu

Srpski slikar Petar Omčikus (6. oktobar 1926) je i član Srpske akademije nauka i umetnosti, koji živi i radi u glavnom gradu Francuske, Parizu. Njegovo delo obuhvata veliku većinu slikarskih žanrova, a karakteriše ga duh Mediterana. Rođen je u Sušaku kod Rijeke, a od 1937. godine živeo je u Beogradu. Posle Drugog svetskog rata je započeo slikarske studije na Akademiji likovnih umetnosti, kod profesora Ivana Tabakovića. Napustio je studije slikarstva i odlazi u Zadar, u kome postaje jedan od osnivača Zadarske grupe. Posle šestomesečnog boravka u Zadru, vratio se u Beograd i priključio se Grupi Jedanaestorica, a svoju prvu samostalnu izložbu priredio je 1951. Neposredno posle toga, Petar Omčikus 1952. godine napušta Jugoslaviju i definitivno se seli u Pariz. Od 1965. godine povremeno boravi u Vela Luci na Korčuli gde organizuju brojne međunarodne susrete umetnika, filozofa i kritičara. Učestvovao je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

„Adligat“: Deo legata Nikole Kusovca uskoro dostupan javnosti
Narodni muzej: Petar Omčikus poklonio "Ruševine Zadra"
Foto: Narodni muzej u Beogradu

Pravi preokret u njegovoj umetnosti nastaje u Parizu. Susret sa apstraktnom umetnošću tog vremena definitivno Omčikusa usmerava prema slobodnom izrazu, potezu koji ne traga za realnim već za individualnim stilom. Geometrizovana asocijativna apstrakcija tog perioda već je od početka sedme decenije prerasla u svojevrsnu gestualnu kolorističku figuraciju koja je zadržala ranije elemente njegovog izraza. U kasnijim periodima Omčikus je tematizova slikarstvo prema portretima, crtežima Beograda, fantastičnom realizmu i skulpturi.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde