Petar Božović 33. laureat glumačke nagrade “Dobričin prsten”

0
9

U konkurenciji za nagradu Udruženja dramskih umetnika Srbije bilo je 13 istaknutih glumica i glumaca.

Petar Božović 33. laureat "Dobričinog prstena"
Petar Božović dobitnik glumačkog priznanja “Dobričin prsten”, Foto: Narodno pozorište

Petar Božović je ovogodišnji dobitnik ugledne glumačke nagrade Udruženja dramskih umetnika Srbije za životno delo “Dobričin prsten”. Istaknuti glumac je time postao 33. laureat ovog najvišeg glumačkog priznanja u Srbiji.

Žiri je imao sedam članova – Mirjana Karanović, prošlogodišnja dobitnica; Svetlana Bojković, jedna od prethodnih dobitnica; Vida Ognjenović, predsednica žirija; Boris Isaković; Goran Marković; Vojin Ćetković; i Dragan Bjelogrlić. Oni su svoju odluku doneli većinom glasova.
Podršku dodeli Nagrade dalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Mirjani Karanović uručena nagrada za životno delo “Dobričin prsten”

Za skoro pola veka na velikom ekranu Petar Božović je ostvario zapažene uloge, takođe i u teatru. Publika posebno pamti likove Zelja, Žorža i Maksima koje je antologijski odigrao u filmovima Živka Nikolića, kao i žandara Gileta u Grlićevom “Čarugi”. U pozorištu je igrao na scenama svih beogradskih teatara, a deceniju je bio član Narodnog pozorišta u Beogradu. Posle 25 godina se vratio u ovo pozorište ulogom Ahmeda u predstavi “Hasanaginica”. Ipak, najpoznatiji je po svojim monodramama, “Reče mi jedan čovek”; “Ćeraćemo se još”; i “Kad budem mlađi”, koje izvodi po tekstovima Matije Bećkovića.

Premijerno izveden “Kaligula”

Petar Božović je dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja, kao što su: Nagrada “Pavle Vuisić” za izuzetan doprinos umetnosti glume na domaćem filmu (2011); “Zlatni pečat” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti; dve Sterijine nagrade za uloge u predstavama “Kamen za pod glavu” (1978) i “Karolina Nojber” (1999); Statueta “Ćuran” za ulogu u predstavi “Hamlet iz Mrduše Donje” (1989); i drugih.

Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde