55. Festival “Joakim Vujić”: Pet nagrada za “Negri ili ljubov ko sočelovekom svojim”

0
129

Kraljevo je ove godine bio grad domaćin 55. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić”. Od 15. do 22. maja publika i žiri su mogli da pogledaju sedam predstava u takmičarskom programu. Poslednje večeri, u čast nagrađenih, biće izvedena predstava “Pretposlednja panda ili statika” u produkciji Šabačkog pozorišta.

55. Festival "Joakim Vujić": Pet nagrada za "Negri ili ljubov ko sočelovekom svojim"

Komad “Negri ili ljubov ko sočelovekom svojim” po tekstu Joakima Vujića, u izvođenju Knjaževsko–srpskog teatra iz Kragujevca, kući će se vratiti sa najviše osvojenih nagrada – čak pet. Pripale su mu nagrade festivalskog žirija za najbolju predstavu; režiju (Anđelka Nikolić); scenografiju (Ana Kolbjanova); i originalnu scensku muziku (Dragoslav Tanasković); kao i nagrada za najbolju predstavu Okruglog stola kritike. “Negri ili ljubov ko sočelovekom svojim” je tako apsolutni pobednik Festivala.

4. Pozorišno proleće: Trijumf predstave “Tartif”

Članovi stručnog žirija 55. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije bili su rediteljka Ana Tomović Ršumović (predsednica žirija); glumac Feđa Stojanović; i dramski pisac Petar Mihajlović. A, žiri Okruglog stola kritike činili su Aleksandra Glovacki, pozorišna kritičarka iz Beograda; Dimitrije Kokanov, dramaturg iz Beograda; i Milomir Nedeljković, glumac iz Kraljeva.

55. Festival "Joakim Vujić": Pet nagrada za "Negri ili ljubov ko sočelovekom svojim"
Pet nagrada za predstavu “Negri ili ljubov ko sočelovekom svojim”, Foto: Kraljevačko pozorište / Marija Katić

Osim pomenutih, bilo je još priznanja. Četiri nagrade za glumačko ostvarenje dodeljene su ravnopravno. Biljana Kostantinović je nagrađena za ulogu sestre Alojzije u predstavi “Sumnja” Kraljevačkog pozorišta; Svetlana Milenković za ulogu sestre Džejms u istoj predstavi; Aleksandar Đinđić je dobio nagradu za više uloga u predstavi “Triptih o radnicima” Gradskog pozorišta Čačak; a Milica Stefanović nagrađena za ulogu Duše u predstavi “Naši preci, jedite sa nama” lazarevačkog “Puls teatra” i Narodnog pozorišta “Sterija” iz Vršca.

23. Jugoslovenski pozorišni festival: Najbolja predstava “Zašto je poludeo gospodin R”

Nagrada za kostimografiju je dodeljena Maji Mirković i Biljani Tegeltiji Bojanić za predstavu “Ali grad me je štitio” Narodnog pozorišta iz Užica. Sanja Marković je dobitnica nagrade za najboljeg mladog glumca, i to za ulogu Divne u predstavi “Animals” Kruševačkog pozorišta. Dobitnik specijalne nagrade za režiju je Jug Đorđević, za predstavu “Sumnja” i “Triptih o radnicima”. Specijalna nagrada za kolektivni umetnički čin dodeljena je Ansamblu predstave “Ali grad me je štitio” Narodnog pozorišta Užice.

55. Festival "Joakim Vujić": Pet nagrada za "Negri ili ljubov ko sočelovekom svojim"
Foto: Kraljevačko pozorište / Marija Katić

55. Festival profesionalnih pozorišta Srbije, čiji su domaćin prethodnih sedam dana bili Kraljevačko pozorište i grad Kraljevo, biće završen večeras u 20h dodelom nagrada i predstavom u čast nagrađenih “Pretposlednja panda ili statika”, koju će izvesti glumci Šabačkog pozorišta.

ODLAZAK VELIKOG GLUMCA: Napustio nas je Mihailo Miša Janketić

Susrete profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić”, smotru pozorišnih predstava u Republici Srbiji južno od Beograda osnovali su 1965. predsednici opština u kojima su postojala profesionalna pozorišta: Zaječar, Kragujevac, Niš, Užice, Šabac, Leskovac, Pirot i Priština. Nešto kasnije im se pridružio Kruševac, 1997. Vranje i Kraljevo, a od 2009. i Lazarevac.

Smotra ili festival najboljih predstava profesionalnih pozorišta u Srbiji održava se u maju mesecu, svake godine u drugom gradu, a organizuje ga tamošnje pozorište. O izvedenim predstavama se raspravlja na Okruglom stolu kritike, pa i on dodeljuje, glasanjem kritičara i učesnika okruglog stola, nagradu za najbolju predstavu. Prvi Susreti profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić”, održani su u Zaječaru 1965. godine. Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije obnavlja svoj rad u decembru 2009. godine. Glavna aktivnost Zajednice i dalje ostaje, sad već Festival profesionalnih pozorišta Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde