Pesma “Opa cupa” peva se diljem sveta

0
2702

Pesma “Opa cupa”, koju (mlađa) publika zna iz serije “Psi laju, vetar nosi” osvojila je sve simpatije, a poznata je i izvodi se širom sveta.

PSI_LAJU_Sanja_Vucic
Sanja Vučić u seriji “Psi laju, vetar nosi”, Foto: promo

Krajem 2017. gledaoci su pratili na RTS humorističku seriju “Psi laju, vetar nosi”, autora Radoša Bajića u režiji Jelene Bajić Jočić. Gledaoci su zavoleli likove, koje je tumačila sjajna glumačka ekipe (Tihomir Stanić; Marko Živić; Boris Milivojević; Radoš Bajić; Mira Banjac; Anita Mančić; Nedeljko Bajić i drugi). A, pažnju je privukla i odlična muzika. Najavnu numeru “Opa cupa” otpevala je Sanja Vučić, koja je imala i epizodnu rolu u seriji.

Dejan Petrović i Sanja Vučić: Stari hit u novom ruhu „Šuška se, šuška“

Sanja Vučić, pevačica iz Kruševca, glavni vokal benda “ZAA”, predstavljala je Srbiju na “Pesmi Evrovizije” u Stokholmu 2016. Sa svojojm grupom nastupala je na najznačajnijim regionalnim festivalima. Ima sjajan glas, muzički se obrazovala od malena na odsecima solo pevanja. I njeni roditelji su pevači, pa je kao mala od njih učila stare narodne pesme i sevdalinke. Pored srpskog jezika, govori i španski, italijanski, engleski i arapski jezik.

Za potrebe serije “Psi laju, vetar nosi” obrađena je stara pesma, čiji je autor Šaban Bajramović. Verovatno mlađa publika ne zna, ali “Opa cupa” se izvodi diljem sveta! Neko je, kao i u originalnoj verziji, peva na romskom, ali ima prepeva na srpskom, engleskom i drugim jezicima.

Beovizija 2018: Predstavnik Srbije za Evrosong bira se 20. februara u Sava centru

Kralj romske muzike, kako su svi zvali Bajramovića, prvi put je objavio ovu pesmu na singlici 1977. Na drugoj strani ploče, koja je nosila znak “Jugotona”, bila je numera “Jek Dive Sabalje”. Kompozicija se kasnije našla na još nekoliko albuma, kompilacija, snimljena je i u drugim aranžmanima, kao i u izvođenju Šabana i još nekih izvođača.

Šaban Bajramović Opa cupa
Singl ploča Šabana Bajramovića, Foto: Privatna arhiva

Šaban Bajramović (1936-2008) bio je pevač romske i srpske muzike. Po narodnosti je bio Rom, a poreklom iz Niša. U karijeri je snimio 20 albuma i oko 50 singlova. Napisao je i komponovao više od 700 pesama. Njegovi obožavaoci ga opisuju kao izvanrednog interpretatora vrhunskog kvaliteta – pevača iz srca i duše. Njegovo izvođenje pesme “Đelem, đelem” izabrano je za himnu svih Roma sveta.

DRAGAN RISTIĆ, grupa „KAL“: Koliko je Kusta pomogao Romima, toliko nam je i odmogao

Na lični poziv Indire Gandi nastupao je u Indiji, gde je zvanično proglašen za Kralja romske muzike. Sarađivao je sa Dragim Šestićem i “Mostar Sevdah Reunionom”. Godine 2001. snimili su CD “A Gypsy Legend”, u izdanju “World Connectiona”. Sa ovim izdanjem stekli su veliku popularnost na world music sceni u svetu. Posle tri godine Bajramović je pod producentskim vođstvom Šestića snimio album, koji je ujedno i originalni soundtrack i baza dokumentarnog filma o njemu. Dokumentarac “Šaban” režirao je Miloš Stojanović. Album je objavila kuća “Snail Records” i on je dospeo na brojne evropske top liste. Najpoznatiji world music magazin u svetu, britanski “Songlines”, uz recenziju albuma dao je markicu – TOP OF THE WORLD. Magazin “Time” proglasio je Bajramovića za jednog od 10 najvećih bluz pevača na svetu.

Poslušajte, kako zvuči “Opa cupa” u interpretaciji Šabana Bajramovića:

Pre nekoliko godina Nenad Knežević Knez takođe je obradio Bajramovićevu “Opa, cupa”. Pesma se našla za albumu “Magija Balkana” Kneza & “BalCan-Can Orkestra” u izdaju “Goratona”. A, evo kako zvuči:

Beogradska publika je 2017. imala priliku da čuje na Kolarcu internacionalni bend “Barcelona Gipsy BalKan Orchestra” (BGKO). Ovaj sedmočlani sastav (sa sedištem u Barseloni) je world music atrakcija. Kako navode brojni mediji, grupa baštini muziku iz multietničkih sredina i kultura Balkana, Aškenazi i sefardskih Jevreja, Roma, Otomana i Arapa. Miks žanrova i muzike različitih geografskih područja tera slušaoce da skoče na noge i počnu da igraju. I na njihovom repertoaru je “Opa, cupa”.

A, evo kako Bajramovićeva pesma zvuču u izvođenju grupe “Ayassa”:

… i ruskog trija “Lojku”:

Naravno, ovo je tek nekoliko izvođača i verzija Bajramovićeve pesme…

D. DušanićŠaban Bajramović Opa cupa

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde