Pesma “Kad se boriš sam” najava dokumentarnog filma “Tifa”

0
388

Mladen Vojičić i Almas Smajlović snimili su spot za numeru “Kad se boriš sam”, koji je ujedno i oficijelna najava dokumentarnog filma “Tifa”

mladen vojičić tifa printskrin kad se boriš sam
Foto: Printskrin / Kad se boriš sam

– Bez dlake na jeziku i bez oraha u džepu – reči su kojima sam Tifa opisuje sebe u filmu.
Dokumentarac je rezultat dugogodišnjeg praćenja života i rada Mladena Vojičića Tife, a nastao je prema ideji Davora Pušića i pokojnog Dubravka Bibanovića. To je priča o legendi sarajevskog rokenrola, jednom od najboljih muzičara na prostoru bivše Jugoslavije i kontroverznoj javnoj ličnosti u regionu. Film objašnjava njegovu popularnost, a zapravo kroz vizuru reditelja Bakira Hadžiomerovića, to je priča o jednom gradu i njegovim ljudima, o minulom vremenu i sarajevskoj raji.

„Kad padnu mostovi“ snimili „Komuna“, Kiki, Tifa, Predin, Zele

tifa plakat za filmU svim svojim usponima i padovima Mladen Vojičić uvek je ostao Tifa i ništa ga nije promenilo. Film govori o njegovom meteorskom uspehu kao pevaču grupe “Bijelo dugme”, kao i o saradnji sa “Divljim jagodama” i “Vatrenim poljupcem”, ali i njegovoj solističkoj karijeri. Neki arhivski materijali, koji se pojavljuju u filmu, a koji su zabeleženi kamerom Davora Pušića su stari preko 20 godina. Autori filma pratili su Tifu na njegovim koncertima, ali većina materijala u filmu zapravo je zabeležena na privatnim druženjima Tife i njegovih prijatelja.

Više od trideset sati snimljenog materijala pretočeno je kroz 50 minuta u svojevrsni dokument jednog vremena, piše Klix.ba. Osim što prikazuje sarajevske trenutke od pre 20 ili više godina, u filmu govore i brojne poznate Sarajelije, pojedinci koji su obeležili sarajevsku kulturnu, muzičku i društvenu scenu, kao i neki od najpoznatiji rokera bivše Jugoslavije. Tako u filmu govore: Dubravko Bibanović, Dario Džamonja, Goran Bregović, Davorin Popović, Slobodan Bodo Kovačević, Zoran Redžić, Bruno Langer, Almas Smajlović, Sead Zele Lipovača, Milić Vukašinović…

„Bijelo dugme“ oborilo rekord posećenosti Dana piva u Zrenjaninu

tifa fb mladen vojičić
Foto: Facebook / Mladen Vojičić Tifa

Poseban osvrt u filmu je Tifin ratni period 1992-1994. kada su nastale pesme “Ponesi zastavu” i “Grbavica”, kao i koncerti u “Skenderiji” i na Dobrinji, te raritetni snimci ratnog koncerta u “Slogi” iz novembra 1993, atmosfera na sceni i iza scene.

Veliki deo filma čini arhivski materijal sniman od sredine osamdesetih, pa do početka novog milenijuma (snimano BETACAM SP sistemom, kao i VHS-om). Film nema klasičnog spikerskog offa, grafika koje objašnjavaju stvari, niti statističkih podataka koje je moguće pronaći na Wikipediji ili internetu. Snimci su autentični i nastajali su iza scene koncerata, na dernecima, putovanjima… Većina snimaka do sada nigde nije prikazana.

Brega okupio svetske izvođače na novom albumu

mladen vojičić tifa printskrin kad se boriš sam
Foto: Printskrin / Kad se boriš sam

Dokumentarac “Tifa” rađen je u Fist produkciji. Režiju filma, kao i spota za duet “Kad se boriš sam”, potpisuje BiH novinar Bakir Hadžiomerović. Producent filma je Davor Pušić, scenarista Adnan Kapetanović. Premijera će biti u Sarajevu u utorak, 26. septembra, a posle toga će otići na festivale širom regiona. Film je rađen uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Najavni spot, odnosno video za duet Tife i Almasa, predstavljen je u petak, 22. septembra. Inače, ova numera prvobitno nije zamišljena da bude duet. U samom nastajanju trebalo je da bude deo novih pesama Almasove solo karijere, ali u poslednji tren Hadžiomerović i ekipa okupljena oko snimanja dokumentarnog filma „Tifa“ odlučili su da je ovo svojevrsna najava filmske priče.

GORAN BREGOVIĆ: Otac je želeo da sviram violinu, ali to je težak instrument

tifa i brega Foto: Facebook / Mladen Vojičić Tifa
Foto: Facebook / Mladen Vojičić Tifa

– Autor muzike je Almas, dok sam tekst pisao ja. Nekako mi se učinilo da je tekstualno i atmosferom pesma odlična za duet sa Tifom. Kada smo mu predložili, prihvatio je sa zadovoljstvom. Cela priča sa svojim akterima ima ogromnu prijateljsku notu – rekao je za “Dnevni avaz” Bakir Hadžiomerović.

– Tifa je dobrica i upravo zbog toga je imao puno problema u životu. Ali, bez imalo sumnje, radi se o čoveku koji je obeležio sarajevsku scenu i ostavio neizbrisiv trag i u Sarajevu i na bivšoj jugoslavenskoj sceni. Publika će imati priliku da iz spota otkrije neke detalje iz samog filma. Nadam se da će se pesma svideti ljudima, a prve reakcije od naših prijatelja su i više nego pozitivne. Verujem da smo napravili odličan posao. Reč je o minimalističkom rokerskom spotu, gde nema posebnih tehničkih zahvata, jer pesma nosi posebnu emociju – ističe strastveni zaljubljenik u rokenrol Bakir.

„Plavi orkestar“ priredio spektakl u Sarajevu, sledi koncert na Ušću

tifa fb mladen vojičić
Foto: Facebook / Mladen Vojičić Tifa

– S Tifom se dugo poznajem i uvek sam imao želju da uradimo neku pesmu zajedno. Ovo se desilo spontano, ušli smo u studio i snimili predivnu numeru. Kako će uskoro premijera filma o Tifi, shvatili smo da je ovo pravi moment za objavu. Film je preemotivan, kao i sama pesma. Drago mi je da mi je pružio mogućnost da radimo zajedno, jer je to moja dugogodišnja želja – rekao je Smajlović.

– Samo treba slušati svoje srce i nema greške, tako je i ovog puta bilo. Ne pripadam kategoriji ljudi koja bilo kakav kvalitet stavlja u drugi plan, bez obzira o kome se radi. A, pogotovo ako se radi o ljudima koji zaslužuju da se apsolutno bave ovim poslom. Možda ću nekoga uvrediti, ali da smo malo više iskreniji i otvoreniji, sigurno bi nam sve u životu bilo mnogo lakše. I bez obzira na sva loša iskustva, ne treba sputavati svoje emocije – rekao je Tifa.

E. A. / Izvor: Klix.ba, Radio Sarajevo

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde