“Pepe, jedan uzvišeni život” Emira Kusturice stiže u bioskope

0
62
"Pepe, jedan uzvišeni život" Emira Kusturice stiže u bioskope

Film je u Srbiji premijerno prikazan na FEST-u 2019, a u bioskopskoj distribuciji biće od 23. maja.

Film Emira Kusturice “Pepe, jedan uzvišeni život” (El Pepe, Una Vida Suprema) je dokumentarno ostvarenje, posvećeno bivšem predsedniku Urugvaja. Ispituje ono što priču o Hozeu Pepeu Muhiki čini jedinstvenom – kako skromni čovek postaje predsednik zemlje, držeći se strogo svojih uverenja, istovremeno prihvatajući promene. Muhika je imao poverenje u proslavljenog reditelja Emira Kusturicu da ispriča svoju životnu priču i oni zajedno kroz film stvaraju intimni dijalog koji istražuje smisao postojanja kao političke obaveze i kao poetske avanture. Snimanje filma je počelo 2014, tokom Muhikinih poslednjih meseci na čelu zemlje i prvih dana po napuštanju mesta predsednika, dok je radio na svojoj farmi, šetao psa i brinuo se o svom cveću.

47. FEST: Film “Pepe, jedan uzvišeni život” Emira Kusturice o Hoseu Muhiki

Kusturica i Muhika vodili su niz razgovora na predsednikovoj farmi, tokom obilaska najsiromašnijih delova Urugvaja, zatim u sedištu Ujedinjenih nacija ili vozeći se po kraju u Pepeovoj “Folksvagen” bubi iz 1987. Film, takođe, prati Muhiku u Kostarici, Meksiku, Vašingtonu i Njujorku gde on održava govore i upozorava svet na sudbonosne posledice savremenog kapitalizma. Kroz ovo ostvarenje, Kusturica daje uvid u Pepeovu viziju planete i borbama za vlast, deleći ideale koje je Muhika podržavao čitav život.

Kroz film upoznajemo i njegovu večitu partnerku, trenutnu urugvajsku potpredsednicu, Luciju Topolanski. Takođe, i njegove prijatelje i političke saborce, od kojih su mnogi bili zatvoreni sa njim tokom diktature u Urugvaju.

Emir Kusturica dobitnik nagrade “Despotica mati Angelina”
"Pepe, jedan uzvišeni život" Emira Kusturice stiže u bioskope

– Ne bih bio to što jesam. Bio bih zamrznut kao statua bez godina provedenih u samoći u zatvoru! – kaže Muhika deleći sa Kusturicom svoje iskustvo koje je imao kao politički zatvorenik u sedamdesetim godinama, tokom perioda državnog terorizma širom Latinske Amerike. Od prvog zatvora, koji je sada pretvoren u tržni centar, Pepe se priseća godina u kojima je njegovo ratno ime bilo Fakundo. I, kada je biti mlad revolucionar značilo raditi na egalitarnom društvu bez gladi, nepravde i opscenog bogatstva.

Pepe nikada nije dopustio da ti ideali nestanu i oni su ga pretvorili u najnetipičnijeg predsednika na svetu. Donirao je svoju platu siromašnim zajednicama, nikada nije napustio svoju farmu i nikada nije vezao kravatu ili koristio kreditnu karticu. Kombinujući svoju ulogu u kancelariji sa velikom strašću za gajenjem cveća, on je transformisao Urugvaj u uzor inovativne i progresivne politike u oblastima kao što su zaštita životne sredine i legalizacija marihuane.

12. Kustendorf: “Zlatno jaje” za švajcarski film “All Inclusive”
"Pepe, jedan uzvišeni život" Emira Kusturice stiže u bioskope

– Dostizanje utopije zahteva temeljnu promenu svesti. Kroz svoj životni put i lični primer, Hose Muhika daje nadu u ostvarenje ideala. Njegova ljubav prema životu i prirodi je u srži njegove ideologije. Duboko impresioniran njim i njegovim radom, tužan što moja zemlja nikada nije imala takvog predsednika, slaveći utopiju i vrlinu, napravio sam ovaj film! – kaže Kusturica.

– Zanima me taj čovek koji je srećan dok vozi svoj traktor i radi na farmi… čovek sa naučnom predanošću svom cveću… čovek koji je u isto vreme imao snažan uticaj na svet politike, upravo zato što je tako jedinstven! – dodaje Kusturica o svom pristupu snimanju filma “Pepe, jedan uzvišeni život”. – Od svih revolucionara Muhika je najuspešniji. On je više filozof sa praktičnim umom. Film govori o iskustvu pripadanja urbanoj gerilskoj grupi i prilici da se zatim postignu mir i mudrost da se preispita savremeni svet.

Emir Kusturica i “The No Smoking Orchestra” u Madridu pred 20.000 ljudi
"Pepe, jedan uzvišeni život" Emira Kusturice stiže u bioskope

“Pepe, jedan uzvišen život” biće na repertoaru bioskopa Cineplexx Ušće Shopping Center i Kombank dvorani u Beogradu; bioskopima u Kraljevu, Gornjem Milanovcu i Subotici. Ovaj film prikazan je prošle godine na 75. Venecijanskom filmskom festivalu. Bio je u glavnom i zvaničnom programu, ali van konkurencije za nagrade. Inače, reč je o koprodukciji Argentine, Urugvaja i Srbije. Izvršni producent kuće K&S Films, Matias Mosteirin, rekao je da je Kusturičin film “odraz poštovanja Muhiki i kao političaru i kao čoveku”. “Pepe, jedan uzvišen život” traje 73 minuta, a urađen je na španskom jeziku. Direktor fotografije je Leo Hermo, a montažer Svetolik Mića Zajc. Za zvuk je bio zadužen Bruno Tarijer, a za specijalne efekte VFX BOAT. Producenti su K&S Films (Hugo Sigman, Matias Mosteirin, Leticia Cristi); Andres Copelmayer; Julian Kanarek; Marcelo Carrasco; Oriental Films.

PR / Foto: Promo

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde