“Pecilin” – knjiga Petra Marša, jednog od osnivača Studija B

0
200
petar marš pecilin
Petar Marš, Foto: Kreativna radionica Balkan

Novinar i voditelj legendarne radio emisije “Peca i deca” objavio je 365 pesama za svaki dan jednogodišnje terapije.

Jedan od osnivača Studija B Petar Marš, među slušaocima Radija Studio B poznatiji kao Čika Peca, objavio je knjigu poezije – “Pecilin”. Kako je pisac objasnio to je lek protiv lošeg raspoloženja dece, njihovih roditelja i bliže i dalje rodbine.

Slikovnica Slavimira Stojanovića „Singi Lumba i Drvo čarobnih olovaka“

Kako književnik Nedeljko Terzić navodi u predgovoru knjige, Marš je “pesnički naslednik i sledbenik Jovana Jovanovića Zmaja”.
– Na početku knjige daje uputstva kako koristiti njegovu poeziju, pa se tu pokazuje čika Jova Zmaj, koji je bio lekar. Ali čika Peca je ostao izumitelj do kraja pa je pronašao taj neobični belosvetski lek-pecilin, bez kojeg se više neće moći provoditi detinjstvo, mladost, a koristan će biti i nekome u starosti – navodi Terzić o autoru i knjizi. Dodaje da je ovo lek koji slobodno uzimate bez recepta. I, koji možete nekom dati protiv tuge i depresije, koji možete nekome preporučiti, pa tako i sami postat lekar.

Promovisana knjiga Milovana Vitezovića „Ispit kod profesora Miloša N. Ðurića“
petar marš pecilin
Zoran Modli i Petar Marš na promocije knjige “Pecilin” krajem prošle godine u Kući Đure Jakšića u Skadarliji, Foto: Kreativna radionica Balkan

Novinar Zoran Modli, “Pecin drug u igri”, u knjizi kaže da “Pecine pesmice uopšte ne morate da volite, jer su one tu da vole vas”.
– Najveći problem je uozbiljiti se posle toga. Mene taj problem muči godinama, a Pecu još od onog dana kada je prohodao na rukama – navodi Modli.

O pesamama u knjizi “Pecilin” profesor Dragan Radenović kaže da se “čitaju uz glasno zadovoljstvo”.
– Posle pročitane knjige njegove poezije raduje se cela veseljena i sva brda od Kragujevca do Triglava – napisao je Radenović u recenziji knjige.

MINJA SUBOTA: Moja generacija je večno mlada i – luda!
petar marš pecilin
Foto: Kreativna radionica Balkan

Petar Marš, čiji je pseudonim Peca Petrović, jedan je od osnivača Studija B, u kojem je radio od prvih dana. Bio je urednik 1997. godine časopisa za decu “Hoću-neću”. Osim dečje emisije “Peca i deca”, uređivao je i vodio emisije “Ogledalo” i “SOS – sve o sportu”. Napisao je i knjigu pesama “Slatka azbuka” i zbirke pesama “Zubologija”. Dobitnik je književne nagrade “Dositejevo pero” 2007. za knjigu “Srećna Nova godina”. Bio je i scenarista crtanog filma “Čudna šuma” i 15 epizoda “Soskovih čarolija” za TV SOS kanal. Petar Marš, osim toga što je bio novinar i voditelj za slušaoce Studija B, 12 godina bio je i tehnički direktor preduzeća “Vodoterma”.

Izdavač knjige poezije “Pecilin” je Kreativna radionica Balkan i Kerama plus d.o.o.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde