P(h)antomfest 2019: Poznati američki pantomimičar Robert Post dolazi u Vranje

0
52

Phantomfest 2018 (2)Sedmi Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest održaće se u Vranju 7. i 8. decembra, u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje.

Čuveni američki pantomimičar i komičar Robert Post nastupiće prvi put u Srbiji, upravo na vranjanskoj manifestaciji. On će 8. decembra od 20 časova u Domu vojske u Vranju izvesti nesvakidašnju predstavu “Postovo komično pozorište”. Za nju je “The New York Times” napisao:”Post zaslužuje mesto na svačijoj all-star listi blesavih nadarenih umetnika”.

“Odluke” u izvođenju gluvih i nagluvih glumaca na P(h)antomfestu u Vranju

Robert Post održaće dan ranije, u petak, 7. decembra od 13h, u Američkom kutku pri Narodnoj biblioteci u Vranju prezentaciju sa elementima diskusije pod nazivom “POST(ovi) sa puta”. Gostovanje Roberta Posta omogućila je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

Robert Post-Photo by Eric Albrecht_
Robert Post, Foto: Eric Albrecht

Jedna stranica iz đačke knjižice sa ocenama Roberta Posta iz detinjstva u Kolumbusu u Ohaju nagovestila je kako bi se njegova budućnost mogla odvijati. Kako mu Robertovo ludiranje nije bilo zabavno, njegov je učitelj stvorio sasvim novu rubriku kako bi opisao neprilagođeno ponašanje. Na sreću po publiku u čitavom svetu, Post je nastavio sa blesavljenjem. Rezultat: zadivljujuća karijera koja i danas odoleva kategorizacijama.

Beograd u martu domaćin prve svetske konferencije o pantomimi
Robert Post-Photo by George C. Anderson_
Robert Post, Foto: George C. Anderson

Američki pantomimičar i komičar je radost bivstvovanja na sceni otkrio na državnom univerzitetu u Ohaju. Tu je studirao pozorište i ples, pre nego što je krenuo na put sa trupom koja se bavila pantomimom i improvizacijom. Iskustvo stečeno tokom putovanja Istočnom obalom Amerike u starom kamionu za isporuku mleka, koji im je služio kao prevozno sredstvo tokom turneje, nastupi na najrazličitijim mestima, i šešir u koji je sakupljao novac – sve to je uticalo na razvoj njegovog talenta. Kao i na veštinu da sa publikom izgradi razigrani odnos pun uzajamnog poštovanja.

Postov unikatni stil nastao je tokom intenzivnih radionica sa Tonijem Montanarom, legendarnim izvođačem i učiteljem koji je osnovao pozorište Celebration Barn Theater in South Paris u Mejnu, u Americi. Post odaje počast Montanaru što mu je “upalio lampicu” i pomogao da shvati kako da kombinuje svoju ljubav ka radu na karakterima sa umetnošću pokreta i improvizacijom. I tako se ludiranje zavrtelo! A karijera Posta traje više od 40 godina.

Čuveni američki pantomimičar Bil Bauers na P(h)antomfestu u Vranju
Robert Post-Puppet - Photo by Eric Albrecht_
Robert PostFoto: Eric Albrecht

Skečevi su sastavni deo Postovog solo varijetetskog pozorišta – Postovog komičnog pozorišta. Oni su očarali publiku širom SAD, Kanade, u Meksiku, Japanu, Turskoj i Evropi. Post je gostovao i na NBC televiziji u emisiji “Today Show”; nastupao je i za decu u Beslanu, u Rusiji, u školi koja je bila uništena u terorističkom napadu 2004. Specijalna emisija javnog servisa PBS o njegovom radu, “Robert Post – Performans”, osvojila je Emi nagradu. Lista priznanja i drugih nagrada koje je primio je sada mnogo duža od učiteljeve liste o neprilagođenom ponašanju.

Ivica Klemenc dobio nagradu Svetske organizacije pantomimičara
Robert Post-Photos by Will Shively_
Robert Post, Foto: Will Shively

Post žonglira – bukvalno (drži lopte u vazduhu) i figurativno, usklađujući raspored svojih nastupa sa edukativnim programima u školama, master časovima, radionicama i rediteljskim poslovima. Režirao je za univerzitete, pozorišta, baletske trupe… i bio trener i mentor velikom broju individualnih izvođača. Bio je odlikovan nagradom fondacije Kolumbus za izvođačke umetnosti za produkciju predstave “Kako preživeti od petog do osmog”. To je multimedijalna predstava koja kombinuje Postov nastup uživo sa neodoljivim video intervjuima u kojima deca razgovaraju sa decom o životu u periodu od 5. do 8. razreda.

4. KMMFF: Glumac Milan Marić otvara festival u Gračanici

Podsetimo, prvog festivalskog dana, 7. decembra od 20.10h, odmah nakon svečanog otvaranja Festivala, biće premijerno izvedena predstava pantomime “Odluke”, u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Festivala.
Festival su ove godine podržali: Ministarstvo kulture Republike Srbije; Grad Vranje; i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe. I, da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde