Teofilu Pančiću uručena nagrada Fondacije Tanja Petrović

0
29

Kultura je lepota plus sloboda, i umetnost pride, rekao je ovogodišnji dobitnik primajući nagradu.

Teofilu Pančiću uručena nagrada Fondacije Tanja Petrović
Teofil Pančić, Foto: Promo

Novinar nedeljnika “Vreme” Teofil Pančić ovogodišnji je dobitnik nagrade Fondacije Tanja Petrović za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima. Njemu je priznanje uručeno u četvrtak, 28. februara, u Jugoslovenskoj kinoteci.

Brankica Stanković dobitnica svetske nagrade “Posvećeni novinar”

U obrazloženju odluke UO Fondacije Tanja Petrović se između ostalog kaže da je za Teofila Pančića kultura polazište sa kojeg svet oko nas posmatra i definiše.
– Malo je autora koje prepoznajete već po prvoj rečenici koju napišu. S druge strane, kad pročitate ime Teofil Pančić, odmah znate da iza toga sledi tekst koji ćete pročitati u dahu, pa onda ponovo i još koji put, pa ćete ga prepričavati prijateljima i često sačuvati u ličnoj arhivi. Čak i kada piše o politici, on piše o kulturi; u recenzijama knjiga govori nam o trenutku u kom živimo: u pozorišnim kritikama podseća nas šta se nalazi iza kulisa: kada objašnjava neki fenomen, razobliči nas kakvi jesmo.

Nagrada “Nebojša Popović” za 2018. Milanu Vlajčiću
Teofilu Pančiću uručena nagrada Fondacije Tanja Petrović

U Upravnom odboru Fondacije Tanja Petrović su Antonela Riha; Vojka Pajkić; Katarina Španić Ostojić; Olivera Milošević; Srdan Golubović; i Tamara Pupovac. U obrazloženju se dalje navodi:
– Za Teofila je kultura polazište sa kojeg se svet oko nas posmatra i definiše. On govori kao što i piše – jasno, direktno, utemeljeno, pametno. Kada za sto godina neko bude hteo da zna šta se događalo, čitalo ili pisalo na ovim prostorima, najtačnije opise moći će da nađe baš u Teofilovim rečima.

Objavljena monografija Nebojše Glogovca

Fondacija je osnovana u znak sećanja na prerano preminulu Tanju Petrović koja je kao novinar, urednik i autor u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu, svoj profesionalni život posvetila ovoj oblasti i njenom medijskom promovisanju. Dosadašnji laureati su novinar, filmski i književni kritičar Milan Vlajčić; kultni radijski autor Žikica Simić; urednica i autorka emisije “Trezor” Bojana Andrić; novinar, rok kritičar i publicista Petar Peca Popović; i teoretičar, pozorišni kritičar i umetnički direktor BITEF-a Ivan Medenica.

Veljko Lalić dobitnik nagrade “Aleksandar Tijanić”
Teofilu Pančiću uručena nagrada Fondacije Tanja Petrović
FOTO: Promo

– Ova nagrada je posebna u mom životu jer nosi ime Tanje Petrović, čiji sam rad veoma cenio. Zatim, ovo je, mislim, jedina nagrada za kulturu u medijima. Ne znam da takva postoji i u regionu. Odluku o njoj donose kolege a veliku čast čine i imnena prethodnih laureata – rekao je Pančić.

Zbog izuzetnog angažmana i kvalitetnog programa, specijalnu plaketu za entuzijazam Fondacija je ove godine dodelila mladim organizatorima Bašta festa u Bajinoj Bašti.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde