Palić 2017: Slavko Štimac i Oskarovac Kristofer Hampton dobitnici nagrade „Aleksandar Lifka“

0
302

U okviru 24. izdanja Festivala evropskog filma Palić, koje će se održati od 15. do 21. jula, biće prikazano oko 80 filmova u 11 selekcija.

Predfestivalski program počeo je 3. jula selekcijom Best of Europe 2016. U okviru nje će u subotičkom bioskopu „Evrosinema“ biti prikazani izuzetni evropski naslovi koji su obeležili prošlu godinu. Čuveni engleski scenarista Kristofer Hampton ovogodišnji je dobitnik, uz našeg velikana Slavka Štimca, nagrade za životno delo “Aleksandar Lifka”. Ovo priznanje Festival dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

slavko-štimac_ ubice mog oca
Slavko Štimac u seriji “Ubice mog oca”

Glumac Slavko Štimac u svojoj 45 godina dugoj karijeri ostvario je brojne nezaboravne uloge. One su postale deo kolektivne svesti i predstavljaju najviše domete kinematografije sa ex-Yu prostora.

Prvu ulogu imao je 1972. godine. Sa samo 12 godina igrao je pastira Rastka u filmu Obrada Gluščevića “Vuk samotnjak”. Tri godine kasnije izuzetan talenat prikazao je u filmovima “Zimovanje u Jakobsfeldu” i “Salaš u malom ritu”, kojem je prethodila istoimena serija. Slavku su ove uloge donele veliku popularnost na teritoriji cele Jugoslavije.

Posle toga igrao je kurira u filmu “Sutjeska”, pa u “Specijalnom vaspitanju” ostvario je nezaboravni lik Pere Trte. Mladoženju je glumio u “Ko to tamo peva”. A, maestralnu ulogu Dina u “Sećaš li se Doli Bel”, koju mnogi smatraju jednom od najboljih u celokupnoj karijeri Štimca. Svi se rado sećaju i Petra Cvetkovića iz kultnog filma “Varljivo leto ’68”. Baš kao i izuzetne TV serije za decu “Nedeljni zabavnik”, u kojem su pored Slavka voditelji bili Zijah Sokolović, Seid Memić Vajta i Rusmir Agačević Rus.

Prirodan način glume
tv-slavko-Vuk-samotnjak
Štimac je kao dvanaestogodišnjak glumio u filmu “Vuk samotnjak”

O svom načinu glume za koju neki kažu da je toliko prirodna, da izgleda “kao da uopšte ne glumi”, Štimac je u intervjuu za “Vreme”, odgovarajući na pitanje šta u glumi znači imati osjećaj za meru, rekao:

– Znači da se ne sme preterivati, ali ni biti previše slab. Naprosto, igrati bez afektiranja, bez prikazivanja lažnih stanja ili emocija, pokušavati stvoriti nešto čemu se veruje. Dešavalo mi se da mi ljudi kažu – gledao sam te, bio si odličan ili – čoveče, pa ti uopšte ne glumiš! Što je ideal, kompliment koji svakom glumcu prija. Ali, ako je iskren prema sebi, čovek uvek najbolje zna kada je nešto dobro napravio. Niko bolje od mene ne može da uoči grešku. Reč je o onome što je u vama, što je unutra: negde vam je nešto zasmetalo. I, ako pratite svoj unutrašnji glas, ako ne lažete, sami ćete doći do odgovora na pitanje zašto ste nešto odigrali na taj način. Samo se vratite u emocionalno stanje u kome ste bili dok ste nešto radili i shvatićete gde je greška.

tv-slavko-Sjecas-li-se-Doli
Maestralno odigran lik Dina u “Sećaš li se Doli Bel”

U svojoj dosadašnjoj karijeri Štimac je glumio u više od 70 filmova, serija i predstava dobivši za svoj rad brojne nagrade. Radio je sa gotovo svim najznačajnjim rediteljima domaće kinematografije. Ali i sa čuvenim Semom Pekinpoom, u čijem filmu “Gvozdeni krst” je glumio kao dečak. I dalje vredno radi i čini svet lepšim.

Uspešan na filmu i u teatru

U svetu filma i pozorišta, Kristofer Hampton je izuzetno značajno i poznato ime. U karijeri dugoj 50 godina jednako je uspešno radio na filmu i u teatru osvojiviši sijaset nagrada. Filmovi za koje je pisao scenarije su osvajali najznačajnije nagrade na festivalima u Kanu i Veneciji, ali i Oskara. Sa druge strane, Hampton je najmlađi pisac čiji su komadi ikada izvođeni na Vest Endu, a kasnije vrlo uspešno i na Brodveju.

Kristofer Hampton Foto Palićki festival
Kristofer Hampton Foto Palićki festival

Specijalnu nagradu žirija Filmskog festivala u Kanu je dobio za film Karington (1995, Ema Tomson, Džonatan Prajs) koji je i režirao, osim što je napisao scenario. Oskara za najbolji adaptirani scenario pripao mu je 1989. godine za film “Opasne veze” (Dangerous Liaisons, režija Stiven Frirs). Nominaciju za Oskara je dobio i 2007. za poznato ostvarenje “Pokajanje” (Atonement, režija Džo Rajt, uloge Kira Najtli, Džejms Makavoj, Vanesa Redgrejv).

Hampton je počeo u pozorištu kao pisac komada još dok je studirao francuski i nemački jezik na Oksfordu. Prvi komad, “Kad ste poslednji put videli moju majku?”, napisao je kao 18-godišnjak. Njegovi komadi, mjuzikli i prevodi do sada su mu doneli četiri Toni nagrade, tri priznanja Olivije, četiri nagrade Ivning standard i jednu nagradu Kruga njujorških dramskih kritičara. Priznanja za Hamptonov filmski i televizijski rad uključuju jednog Oskara, dve BAFTA nagrade, nagradu Saveza američkih pisaca, Specijalnu nagradu žirija na Kanskom festivalu, Holivudski scenarista godine i nagradu Filmskog festivala u Veneciji za Najbolju književnu adaptaciju.

Kristofer Hampton biće gost predstojećeg Festivala evropskog filma Palić tokom kojeg će mu prestižna nagrada „Aleksandar Lifka“ biti uručena.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde