Festival evropskog filma Palić: Dušan Kovačević na čelu festivalskog Saveta

0
144

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma Palić biće održan od 14. do 20. jula. 

25 FEF PalićČlanovi Gradskog veća u Subotici usvojili su odluku da na čelu Saveta Međunarodnog festivala evropskog filma Palić bude dramski pisac Dušan Kovačević.

Palić 2017: „Zlatni toranj“ filmu „Park“

Kovačević će na ovom mestu zameniti istaknutu glumicu Miru Banjac. Pošto je i drugim članovima Saveta istekao mandat, novi članovi, uz Kovačevića, biće Radoslav Zelenović, upravnik Audio-vizulenog arhiva i Centra za digitalizaciju SANU; Mihajlo Mogorović, producent; Zoran Simjanović, kompozitor; Đorđe Kaćanski, urednik filmskog programa KCNS; Gordana Đurđević i Miloš Stanković, glumci; Silard Antal, reditelj; i predstavnik generalnog sponzora.

Slavko Štimac primio nagradu „Aleksandar Lifka“ i otvorio Palićki festival
mira banjac dušan kovačević stari i novi članovi Saveta festivala Palić
Mira Banjac i Dušan Kovačević, Foto: Palić film festival / Zvezdara teatar

U obrazloženju odluke se navodi da je članovima Saveta mandat istekao 21. februara, a novi će imenovati Skupština grada na mandat od četiri godine, osim u slučaju člana po izboru generalnog sponzora, koji ostaje u Savetu do isteka ugovora o sponzorstvu. Savet ima devet članova. Po dva delegiraju Ministarstvo kulture i informisanja i pokrajinski Sekretarijat za kulturu; a četiri člana bira grad Subotica.

Dodelom nagrada zatvoren filmski festival Slobodna Zona

Inače, FEF Palić je drugi put podržan od strane programa Kreativna Evropa. Jer, na poslednjem konkursu za filmske festivale programa Kreativna Evropa i potprograma MEDIA za podršku filmskim festivalima, finansiranom od strane Evropske komisije, FEF Palić je dobio sredstva u visini od 46.000 evra za razvoj i unapređenje manifestacije. Ovo je drugi put u tri godine da je FEF Palić prepoznat kao jedan od najznačajnjih festivala u ovom delu Evrope. U konkurenciji od 84 filmska festivala iz Evrope FEF Palić je ušao među 35 kojima su ova sredstva dodeljena. Srbija je postala punopravni član ove institucije u decembru 2015. a festival na Paliću je 2016. bio prva kulturna manifestacija u Srbiji koja je dobila podršku.

Kustendorf među 25 najopuštenijih festivala na svetu

nagrade palić– Festival posebno obraća pažnju na mladu publiku. Kvalitet sadržaja i njegova raznovrsnost su visoki. Diseminacija je dobra zahvaljujući redovnoj saradnji sa drugim festivalima i institucijama kao i celogodišnjem menadžementu. Struktura organizacije je adekvatna i poseduje potrebno iskustvo da realizuje ovakav projekat – navodi se, između ostalog, u obrazloženju stručnog tima koji je vrednovao pristigle projekte.

Publiku ove godine očekuju u skladu sa značajnim jubilejom brojne prateće edukativne i zabavne aktivnosti. Naravno, i relevantna selekcija najboljih evropskih filmova u nekoliko programa uz veliki broj gostiju iz cele Evrope. Letnja pozornica kraj jezera Palić, najlepši bioskop na otvorenom u Srbiji, biće i ove godine mesto susreta radoznale filmske publike i renomiranih evropskih autora.

11. Beldocs: 98 filmova u 14 programa u 10 bioskopskih sala

Kao što je poznato, FEF Palić je proglašen jednim od šest najboljih i najuzbudljivijih festivala u Evropi po mišljenu međunarodnog žirija Asocijacije evropskih festivala u oblasti umetnosti za 2017/2018 godinu, kao jedini filmski festival.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde