Pala poslednja klapa filma “Južni vetar” Miloša Avramovića

0
923

Zavšeno je snimanje filma “Južni vetar” u kome uloge tumače Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Jovana Stojiljković, Miloš Timotijević, Dragan Bjelogrlić, Bogdan Diklić i drugi.

Južni vetar fil KZŠ pala poslednja klapa
Deo ekipe filma na konferenciji za novinare, Foto: Promo

Posle pet i po nedelja je pala poslednja klapa na snimanju “Južnog vetra” reditelja Miloša Avramovića. Film je nastao po scenariju Petra Mihajlovića i prati niz neverovatnih okolnosti i pogrešnih izbora različitih ljudi. Surova storija o beogradskom podzemlju, “putevima droge”, Srbiji koja se nalazi na raskršću tih puteva, žestokim momcima, porocima, zavisnicima… Ali, kako navode iz ekipe, ispričana na uzbudljiv i duhovit način. Reditelj naglaševa da njegovo novo ostvarenje nije priča o devedesetih godinama prošlog veka (kako su u početku navodili mediji), nego da se radnja filma dešava u Beogradu 2017. godine. Ipak, dodaje, da su ga 90-te inspirisale, kako i da su ostavile dubok trag na sve ono što se posle dešavalo na ovim prostorima.

Priča o beogradskom podzemlju: Počinje snimanje filma „Južni vetar“ sa Milošem Bikovićem

Južni vetar fil KZŠ pala poslednja klapa Miloš Biković
Miloš Biković, Foto: Promo

Film se nalazi u postprodukciji i premijera se očekuje početkom marta. Predhodile su mu višegodišnje pripreme i prikupljanje sredstava, što je najzad iza ove ekipe entuzijasta, koji su ovom projektu pristupili sa mnogo pozitivne energije i želje da napravi pre svega zabavan i kvalitetan film.

Južni vetar film, Dragan Bjelogrlić i Miloš Biković
Miloš Biković i Dragan Bjelogrlić na snimanju “Južnog vetra”, Foto: Promo

– Nije bilo lako snimiti ovaj film, ali uspeli smo! Reč je krimiću sa mnogo akcije. Kriminalistički žanr je meni uvek bio nekako najbliži, pošto sam odrastao na filmovima poput “Skarfejsa”, odnosno “Lice s ožiljkom”, pa “Dobri momci”… to su filmovi koje smo najviše gledali. Sećam se da je neko do nas imao VHS kasetu “Lica s ožiljkom” na kojoj je presnimljen kraj kako ne bismo gledali kako Toni Montano gine. Sa 16, 17 godina bio sam na previše sahrana. Mi smo preko noći odrastali. Pravo je čudo kako uopšte sedim ovde i kako se danas bavim filmom! – rekao je na konferenciji za novinare u bioskopu Roda Cineplex reditelj Avramović, koji je i koscenarista “Južnog vetra”. On je do sada radio na serijama “Senke nad Balkanom” i “Čizmaši”, dok je njegov filmski debi bio ostvarenje “Krojačeva tajna”.

Završava se snimanje savremenog i surovog trilera „Južni vetar“

miloš avramović reditelj Južni vetar film
Mirijevac, reditelj Miloš Avramović, Foto: Promo

Ova krimi priči većim delom se odigrava u naselju Mirijevo.
– Svakog inspiriše neko okruženje. Mene je inspirisalo moje naselje Mirijevo i sudbina mojih prijatelja koji su, nažalost, tragično nastradali – objasnio je Avramović.

Glavnu ulogu, lik Petra Maraša, tumači Miloš Biković.
– Tek kada smo došli do početka snimanja počeli smo da se borimo za kvalitet filma. Mnogo snage je reditelj uložio da uopšte dođemo do šanse da ga snimimo. Podvig je vratiti ljude u bioskope svuda u svetu, pa i u Srbiji. Naročito kada danas imate filmske sadržaje dostupne na svakom koraku, od mobilnih telefona pa do elektronskih bilborda – rekao je Biković.

Gangula u krimi komediji: Nova filmska rola Aleksandra Šapića

Južni vetar film
Scena iz filma, Foto: Promo

Istakao je da je danas teško snimiti film ako nije komedija, zbog čega su reditelj i on dve godine razgovarali o ovom ostvarenju pre nego što se Avramović izborio da snimanje počne. Prema Bikovićem rečima, samo snimanje je bilo fizički jako teško. Često je igrao u eksterijeru, po kiši, go i bos… i pio antibiotike.
– Za mene je ovaj film poseban zato što sam se dao do kraja. Nadam se da će to kvalitetom i pokazati – rekao je Biković, dodajući da su svi voleli filmove kao što su “Rane”, te da veruje da će i “Južni vetar” biti ostvarenje koje će se gledati više puta.

Glumac Miloš Biković producent ruske serije i filma

Južni vetar fil KZŠ pala poslednja klapa Jovana Stojiljković
Jovana Stojiljković, Foto: Promo

Na pitanje kako se snašao u ulozi negativca, pošto je u dosadašnjoj karijeri na velikom platnu uvek igrao pozitivne role, osim u ruskom filmu “Duhleš” (Duhless), glumac je odgovorio da takve podele postoje samo u percepciji gledalaca.
– Društveno prihvaćeni moral i sistem vrednosti kvalifikuju ljude na takav način. U glumačkoj percepciji ne postoji pozitivac i negativac, već uloga koju treba savladati. Ta uloga postaje deo glumca i on je brani svim silama. Ne mogu da kažem da igram negativca. Maraš, lik koji tumačim u “Južnom vetru”, je čoveka koji je napravio pogrešne odabire u životu. On je negativac iz percepcije publike. Po šablonu: za ovog navijam, sa ovim se poistovećujem… Pristup je isti, ali je za glumca lakše kada igra negativca. Jer, raspolaže sa privlačnim kotradiktornostima koje ugrađuje. Postoje tu nepomirljivi paradoksi koje glumci sa više žara ožive, nego što je to slučaj sa pozitivcima koje je dosadno igrati.

Počelo snimanje filma „Balkanska međa“

Južni vetar fil KZŠ pala poslednja klapa Miloš Timotijević
Miloš Timotijević, Foto: Promo

O svojoj karijeri u Rusiji Biković govori sa osmehom i zadovoljstvom umetnika koji je uspeo u drugoj i drugačijoj kulturi.
– U Rusiji se snima neuporedivo više nego kod nas. Mnogo mi je pomogao taj ruski deo moje karijere, jer su me u Rusiji videli na sasvim drugačiji način. To je velika kinematografija, mnogo se tamo snima. A, to što sam bio u određenoj fioci “dobrih momaka” na filmu, dogodilo se jer producenti ne žele da rizikuju. San svakog glumca je da igra različite uloge. Ali, pitanje je koliko je to realno u eri vladavine statistike sa bioskopskih blagajni.

BOGDAN DIKLIĆ: Nisam nadmen kao što pričaju

Glumci, producenti, "klasići" - Miloš Biković i Miodrag Radonjić, Foto: Promo Južni vetar film
Glumci, producenti, “klasići” – Miloš Biković i Miodrag Radonjić, Foto: Promo

Milošev “klasić” sa Akademije, glumac Miodrag Radonjić, partner mu je u ovom filmu, tumači lik Baće.
– Igram momka koji uživa u brzom načinu života, lojalan je svojoj ekipi, ali nije pokretač, nego poslušnik. Rekao bih da je u suštini pošten tip, veoma vezan za prijatelja Maraša, koga ceni i prati u stopu. Inače, kada sam dobio scenario, pored Baće je bio opis – “klasičan Indijanac”. Pitao sam hoću li nositi perje na glavu, imati ratničke boje po lice…Šalim se, naravno, bila je to metafora u opisu – rekao je Radonjić.
Inače, Biković i Radonjić su partneri u producentskoj kući “Arhangel studio”, a koja je zajedno sa kućama “Art Vista” i “Režim” realizovala “Južni vetar”.

MARIJA BERGAM: Mlada, lepa, talentovana

Južni vetar film Foto: Promo
Na setu, Foto: Promo

Jovana Stojiljković igra u filmu Sofiju, Maraševu devojku, a Miloš Timotijević tumači inspektora Stupara, koji je karika između politike i kriminala. Pored njih igraju i Nebojša Glogovac, Aleksandar Berček, Dragan Bjelogrlić, Bogdan Diklić, Srđan Žika Todorović, kao i nekoliko glumaca iz Bugarske.

Zoran Cvetanović iz “Art Viste”, posle 30 godina rada u distribuciji, čiji je fokus u najvećoj meri bio domaći film, vratio se produkciji sa ovim filmom.
– Privukao me je dobar scenario. Ja sam duži period insistirao da i filmovi koji imaju bioskopski potencijal dobiju podršku Filmskog centra Srbije. Radeći samo art filmove, ne možemo napuniti bioskope. A, ništa nije tužnije od prazne bioskope sale – dodao je Cvetanović.

Posle pilot-epizode na festivalima, odlične kritike za „Senke nad Balkanom“

Južni vetar film KZŠ
Sa konferencije za štampu, Foto: Promo

Pored FCS-a, film je podržao i Grad Beograd, a veliku podršku tokom snimanja imali su i od MUP-a Srbije, istakla je izvršna producentkinja Tatjana Žeželj Gojković. Ako sve bude išlo po planu, posle premijere u martu, krenuće distribucija u gradovima Srbije, ali i u inostranstvu. Kako je rekao Cvetanović, u srpskoj dijaspori postoji veliko interesovanje za domaće filmove. S druge strane, uspešna inostrana karijera Bikovića, verovatno da će uticati da se film plasira i u Rusiju. A i u Bugarsku, pošto su u filmu angažovani i glumci iz ove zemlje. Takođe, producenti se nadaju da će se “Južni vetar” prikazivati i na festivalima naredne godine. Ali, kako kažu, prvo i najvažnije trenutno je premijera filma.

D. Dušanić

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde