35. Nušićevi dani: “Ožalošćena porodica” najbolja predstava po oceni publike

0
220

Dodelom nagrada i izvođenjem kabarea “Nušiću u čast”, u Centru za kulturu Smederevo završen je pozorišni festival “Nušićevi dani”. Ove godine festival, koji se visoko pozicionirao na kulturnoj mapi Srbije, održan je u Smederevu 35. put i odvijao se pod sloganom “Nušićeva era, naša mera”.

35. Nušićevi dani, Aleksandar Berček, Foto: Centar za kulturu Smederevo
Aleksandaru Berčeku uručena je nagrada za životno delo, Foto: Centar za kulturu Smederevo

Svečanim programom posvećenom laureatima “Nušićevih dana”, Nušiću i ljubavi prema pozorišnoj igri, zaključen je 35. pozorišni festival “Nušićevi dani”. Program su vodili Vanja Milačić i Nebojša Dugalić, a veče je bilo oplemenjeno muzikom Zemunskog kamernog orkestra. Posle čitanja obrazloženja žirija (Ljiljana Stjepanović; Radmila Živković; Miljana Kravić; i dr Zoran Maksimović) uručena je Nušićeva nagrada za životno delo glumcu Aleksandru Berčeku. U obrazloženju ove odluke ističe se da je Berček “pre svega nepokolebljivi čovek i umetnik, suvereni vladalac teatarskom scenom”.

„Korešpodencija“ otvorila festivalski program 35. Nušićevih dana
35. Nušićevi dani, Aleksandar Berček, Foto: Centar za kulturu Smederevo
Aleksandar Berček, Foto: Centar za kulturu Smederevo

– Dakle, to je to… Što sam tražio to sam i dobio! Za životno delo… Znači to je kraj – našalio se Berček, dobitnik Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru, primajući priznanje.
– Na Akademiji, naravno, obavezno je bilo da igramo Nušića, pa je onda bilo u pozorištu… Pa sam ja doterao i do “Narodnog poslanika”, pre nego što sam bio narodni poslanik u Skupštini Srbije. Pa sam i režirao “Narodnog poslanika”, u Prištini 1990. godine, pokupili smo silne nagrade, bila je to dobra predstava. I eto, stigao sam do “Nušićevih dana” i do nagrade Branislava Nušića. Zahvaljujem se, hvala, dirnuli ste me. Žiri je divan, izuzetan… Zna šta radi – završio je Berček u istom stilu.

35. Pozorišni festival „Nušićevi dani“: Aleksandru Berčeku nagrada za životno delo

Nušićeva nagrada za afirmaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu dodeljena je reditelju Jagošu Markoviću.

35. Nušićevi dani, Jagoš Marković, Foto: Centar za kulturu Smederevo
Jagoš Marković dobio je Nušićeva nagrada za afirmaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu, Foto: Centar za kulturu Smederevo

– Markovićev veliki talenat i zanatska profesionalnost tokom bogate i plodne višedecenijske umetničke karijere u službi su razotkrivanja apsurda sadašnjeg vremena i njegovih (naopakih) vrednosti. Njegovo umetničko delanje, kako sâm kaže, pokreću i motivišu ljubav, pozorište, umetnost i publika. Smatra da su pitanja smisla i lepote ključna pitanja kojima bi pozorište trebalo da se bavi. Snažno obeležje većine Markovićevih predstava su tužno-smešne, nakazno-komične i gorke paradigmatične priče. Svi oni koji cene umetnost režije Jagoša Markovića, i kritika i gledaoci, smatraju da kada on postavlja predstavu, nepogrešivo nalazi adekvatan rediteljski ključ. A, zatim – odgovarajućim scenskim sredstvima i preciznom podelom uloga – postiže zavidne umetničke rezultate! – navodi se u obrazloženju žirija.

Ovacije na premijeri: Nušićeva „Ožalošćena porodica“ u Narodnom pozorištu
najbolja predstava 35. Nušećevih dana Ožalošćena porodica, Narodno pozorište u Beogradu
“Ožalošćena porodica”, najbolja predstava po oceni publike, Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Jagoš Marković je primio i Nušićevu nagradu za najbolju predstavu po oceni publike, koja je dala najvišu ocenu (4,62) “Ožalošćenoj porodici” Narodnog pozorišta u Beogradu, po čuvenom Nušićevom delu, a u Markovićevoj režiji.
– Zaborave se i nagrade i kritike, samo je večna publika, pozorište i Nušić. Hvala žiriju, hvala kolegama, bez kojih ne postojimo ni režija ni ja, a najviše hvala Branislavu Nušiću, što je postojao i što postoji. Hvala vam gospodine Branislave Nušiću što ćete uvek postojati! – kazao je Marković sa Nušićevom stauetom u rukama.

23. Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Saši Torlaković
korešpodencija Foto Nikola Vukelić
“Korešpodencija” je nagrađena za najbolju predstavu u celini po oceni stručnog žirija, Foto: Nikola Vukelić

Za najbolju predstavu u celini po oceni stručnog žirija (Goran Jevtić; Snežana Trišić; i Tanja Šljivar) proglašena je predstava “Korešpodencija” Zvezdara teatra, po delu Borislava Pekića i u režiji Gorčina Stojanovića.
– Visoki dometi Pekićevog teksta, Mihizove dramatizacije, Stojanovićeve režije i estetike, sa izvanrednom glumačkom igrom tri generacije, čine “Korešpodenciju” izuzetnim pozorišnim događajem. Aktuelnost ove predstave čini je nastavljačem suštine Nušićevog dela – u kojem se bez gorčine vole oni kojima se smeje – navodi se u obrazloženju žirija.

Ovacije i aplauzi: „Korešpodenti“ oduševili publiku na premijeri
35. Nušićevi dani, Gorčin Stojanović, Foto: Centar za kulturu Smederevo
Reditelj Gorčin Stojanović, Foto: Centar za kulturu Smederevo

– Uveli smo taj običaj da se svi zahvaljujemo, po ugledu na Oskara. Ja ću se zahvaliti Dušku Kovačeviću, najpre, zato što je, na prvo moje pominjanje Pekića rekao: “Da”. Zahvaljujem se Zvezdara teatru zato što je producirao predstavu, ali, naravno, pre svega, Pekiću i glumcima! – rekao je Gorčin Stojanović, zahvalivši se i Smederevu za koje je, kako je objasnio, sentimentalno vezan.

Žiri je odlučio da nagradu “Milosav Buca Mirković” za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu pripadne Borisu Isakoviću. I to za uloge Stevana Savića i Todora Ivkovića koje je ostvario u predstavi “Pod Žrvnjem” u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta, po tesktu Dragoslava Nenadića, a u režiji Egona Savina.

„Mister Dolar“, Irfan Mensur i Milena Dravić laureati 34. Nušićevih dana

– Noseći moralnu dilemu čitave predstave “da li je bolje biti gladan ali sačuvati integritet ili se povinovati opštem društvenom raspadu zarad egzistencije”, Boris Isaković imponuje talentom, mišljenjem, dubinom i snagom emocija koji bude empatiju i preispitivanje o tome šta čovek jeste i šta bi mogao biti – rečeno je u obrazloženju. Glumac, nažalost, nije bio prisutan da nagradu primi.

35. Nušićevi dani, Foto: Centar za kulturu Smederevo
35. Nušićevi dani, Foto: Centar za kulturu Smederevo

Žiri je namenio i specijalno priznanje za kolektivnu glumačku igru i savremeno rediteljsko tumačenje Nušića predstavi “Žalujoča družina” Branislava Nušića, u režiji Igora Vuka Torbice, u produkciji Slovenskog ljudskog gledališča iz Celja i Prešernovog gledališča iz Kranja.

Objavljena selekcija za 63. Sterijino pozorje

Plakete sa likom Branislava Nušića za najbolja glumačka ostvarenja večeri po oceni publike dobili su Anica Dobra za ulogu Milice Njegovan u predstavi “Korešpodencija”; Nebojša Ilić za ulogu Koste u predstavi “Urenbesna tragedija”; Nela Mihailović za ulogu Vide u predstavi “Ožalošćena porodica”; Boris Isaković za ulogu Stevana Savića i Todora Ivkovića u predstavi “Pod žrvnjem”; i Darja Rajhman za ulogu Simke u predstavi “Žalujoča družina” (Ožalošćena porodica).

Nušićevi dani nagrade
Nagrade, Foto: Centar za kulturu Smederevo

Autori nagrada su vajari mr Vlasta Filipović i dr Zoran Kuzmanović.

„Adligat“ preuzeo Legat Feliksa i Zorice Pašić

Festival je, podsetimo, svečano otvoren 23. aprila u takmičarskom delu (selektor Bratislav Petković); odigrano je pet predstava (sem pomenutih i “Urnebesna tragedija” Ateljea 212); a prethodno, od 16. aprila, nastupilo je više amaterskih pozorišta iz cele zemlje.

E. A. / Izvor: Podunavlje.info, Centar za kulturu Smederevo

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde