65. Pulski filmski festival: Ovacije za Milenu Dravić

0
492
65. Pula filmski festival: Ovacije za Milenu Dravić
Foto: Pula Film Festival
Pulski filmski festival ove godine obeležava jubilej – 65. izdanje. Najstariji filmski festival u Hrvatskoj, a i jedan od najstarijih u Evropi, ovog leta održava se od 14. do 22. jula.
65. Pula filmski festival: Ovacije za Milenu Dravić
Milena Dravić u pulskoj Areni, Foto: Pula Film Festival

Vatromet, obraćanje zvaničnika, projekcija filmova (“U ime jagode, čokolade i duha svetoga”, “Aleksi”) i ovacije za Milenu Dravić – tako je u subotu uveče, 14. jula, počeo je 65. Pulski filmski festival.

Ovacije publike na nogama u prepunoj Areni za Milenu dravić, Foto: Pula Film Festival

Kada je, tokom svečane ceremonije otvaranja, voditeljka sa bine najavila da je među zvanicama i najveća filmska diva Milena Dravić – i nju, na počasnom mestu u gledalištu, obasjao reflektorski snop – prolomio se gromki aplauz koji je odmah prerastao u duge ovacije publike na nogama u prepunoj Areni. Gromoglasno su joj klicali a ona je, nešto kasnije, tiho kazla:
– Nisam očekivala… Kad smo ušli pomislila sam – toliko puta sam kao glumica stajala na toj sceni… I sad, ovakvo uzbuđenje… Veličanstveno.

Otvoren Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića u Jugoslovenskoj kinoteci
65. Pula filmski festival: Ovacije za Milenu Dravić
Potpisivanje monografije, Foto: Pula Film Festival

Prethodno, došao je da je pozdravi državni sekretar Ministarstva kulture Hrvatske, Krešimir Partl, kao i kolege iz sveta filma. Brojni predstavnici medija su pokazivali veliko interesovanje. A, ogromnu pažnju je privukla i prethodno, prolazeći crvenim tepihom… Na počasnom mestu u publici sedela je uz velikog hrvatskog glumca Igora Gala kome je te večeri uručena nagrada “Fabijan Šovagović” koju Društvo filmskih reditelja dodeljuje za životno delo. Aplaudirala mu je Milena iz sve snage kada je izašao da je primi neprestano ponavljajući:
– Kako mi je drago što je dobio… ne da je zaslužio nego nemam reči… kakav glumac, kakve je uloge napravio… i kakva šteta što nije više radio u poslednje vreme… Bravo!

Milena Dravić jubilarni laureat glumačkog priznanja za životno delo „Dobričin prsten“
65. Pula filmski festival: Ovacije za Milenu Dravić igor galo
Igor Galo primio je Nagradu “Fabijan Šovagović” za životno delo, Foto: Pula Fim Festival

Inače, prethodne večeri, u okviru pratećeg programa Festivala je u Kinu Valli predstavljena monografija “Milena Dravić – više od umetnosti”. Monografija donosi više od 50 priča i scena iz života jedne od najvećih zvezda jugoslavenskog filma, sa raskošnim fotografijama koje svedoče o izuzetnom talentu i fascinantnom opusu kojim je ova filmska diva ostavila izuzetan trag u kinematografiji. Osim glumice, o monografiji je govorila i autorka, novinarka Tatjana Nježić. A, u Srpskom kulturnom centru u Puli otvorena je izložba fotografija “Milena”. Izložba je ostvarena u saradnji SKUC Pula sa Kulturnim centrom Beograda i Jugoslovenskom kinotekom, te Udruženjem dramskih umetnika Srbije. Posetioci će 70 odabranih fotografija moći da pogledaju do 27. jula.

Film u hrvatsko-srpskoj koprodukciji „Aleksi“ otvara 65. Pulski festival
aleksi 65. pulski filmski festival
Ekipa filma “Aleksi” na crvenom tepihu pulske Arene, Foto: Pula Film Festival

Snažnim aplauzom u pulskoj Areni kao velika zvezda ispraćena je i Neda Arnerić, protagonosta filma “Aleksi” Barbare Vekarić. Ovim ostvarenjem je počeo takmičarski program 65. Pule. Praćena burnim pljeskom publici se poklonila ekipa filma u kojoj su i izuzetne mlade glumice Tihana Lazović i Nataša Janjić.

neda arnerić
Goran Marković, Neda Arnerić i Tihana Lazović, protagonisti filma “Aleksi”, Foto: Pula Film Festival

Prethodno je prikazan kratki igrani film “U ime jagode, čokolade i duha svetoga” Karle Lulić. U glavnoj ulozi sjajni Goran Navojec, punokrvnim a svedenim glumačkim izrazom, blistavo je odigrao sveštenik, odnosno ljudsko biće koje, eto, pomalo žudi za sladoledom. Izuzetan “sparing partner” mu je bio odlični Igor Galo kao vlasnik poslastičarnice.
Za zlatne Arene takmiči se deset hrvatskih filmova i pet manjinskih hrvatskih kooprodukcija.

Dušan Kovačević svečano otvorio jubilarni 25. Festival evropskog filma Palić
pulska arena vatromet
Vatromet na otvaranju Festivala, Foto: Pula Film Festival

Popularan festivalski trend praćenja dramskih serija neće izostati ni u Puli. Prikazaće se dve epizode nemačke serije “Zločini na Jadranu” (“Ubojstvo na Visu” i “Nož pod vratom”); dve epizode serije Dragana Bjelogrlića “Senke nad Balkanom”, kao i po epizoda engleske serije “Kapital”, englesko-američke “McMafia”, američke “Sumrak templara”,
Pulski festival se ove godine održava pod sloganom “Film pod zvjezdama” na 17 lokacija. Uz takmičarski i glavne programe obuhvata niz pratećih sadržaja među kojima su koncerti, izložbe, promocije…

 

 

 

E. A. / Izvor: Blic, Pula filmski festival

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde