Hor “Glinka” pozdravljen ovacijama na otvaranju 49. Bemusa

0
236

Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS), 49. po redu, svečano su počele u Kolarčevoj zadužbini, a otvorio ih je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i čuveni ruski hor “Glinka” iz Sankt Peterburga.

hor Glinka 49. Bemus otvaranje Kolarac
Ministar kulture i informisanja Republike Srbije, Vladan Vukosavljević, proglasio je 49. Bemus otvorenim, Foto: Facebook / Bemus Cebef

Svakog oktobra, baš u mesecu kada je i oslobođen u Drugom svetskom ratu, Beograd postaje prestonica umetničke muzike. Baš kako je to bio i proteklih četrdesetak godina, kada su na Bemus dolazili najpoznatiji izvođači svetske muzike, istakao je ministar Vukosavljević. On je citirajući Andrića, rekao da muzika stvara najdublju iluziju zaustavljanja vremena. I, da je zato muzika viša i iznad svih ostalih umetnosti. On je tom prilikom obećao da će se izboriti da obezbedi novac za izgradnju nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti.

49. Bemus od 11. do 20. oktobra

hor Glinka 49. Bemus otvaranje Kolarac
Hor “Glinka”, Foto: Facebook / Bemus Cebef

Državni akademski hor “Glinka” sa Vladislavom Černušenkom, koji je za dirigentskom palicom već 43 godine, predstavio je srpskoj javnosti melodije svetovne i duhovne muzike. Hor je poreklom iz Sankt Peterburga, osnovan pre više od 500 godina, jedan je od najuglednijih svetskih horova. Osnovao ga je 1479. godine car Ivan II kao Carsko pevačko sveštenstvo. Godine 1703. hor je preimenovan u Dvorski hor i učestvovao je u svečanostima održanim povodom osnivanja Sankt Peterburga.

49. Bemus: Nurija Rial i Edin Karamazov prvi put zajedno

Zbog velikog interesovanja hor “Glinka” će i sutra nastupiti besplatno u Crkvi svetog Marka u Beogradu. Pored scene na Kolarcu, program Bemusa izvodiće se u Etnografskom muzeju, kao i u Svečanoj sali Skupštine grada.

hor Glinka 49. Bemus otvaranje Kolarac
Prepun Kolarac pred otvaranje 49. Bemusa, Foto: Facebook / Bemus Cebef

“Glinka”, violinisti Jožef Žiga i Dejan Mlađenović, pijanista Aleksandar Sinčuk, sopran Nurija Ria, gitarista Edin Karamazov, Simfonijski orkestar RTS – obeležiće ovogodišnje izdanje Beogradskih muzičkih svečanosti koje će trajati do 20 oktobra.

Ivo Pogorelić odabira klavir za koncert na Kolarcu

U petak, 13. oktobra, u Svečanoj sali Skupštine grada od 20h, publika Bemusa biće u prilici da čuje koncertno izvođenje dela za solo violinu Johana Sebastijana Baha na violi. Ovo je, inače veoma redak podvig i u internacionalnim okvirima. Ovaj zahtevan umetnički poduhvat izvešće priznati violista Dejan Mlađenović.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde