Ovacije na srpskoj premijeri za film “Dnevnik Diane Budisavljević”

0
79

“Dnevnik Diane Budisavljević” je prikazan večeras, 11. novembra, na tri raspodate projekcije na festivalu Slobodna zona.

Ovacije na srpskoj premijeri za film "Dnevnik Diane Budisavljević"
Ovacije na srpskoj premijeri, Foto: Tanja Drobnjak

Na srpskoj premijeri ekipu filma predvođenu rediteljkom Danom Budisavljević, publika je pozdravila dugim aplauzom i ovacijama. Posetiocima su se poklonili rediteljka, producenti, glumci Mirjana Karanović i Tihomir Stanić, kao i svedoci događaja o kojima film govori – Živko Zelenbrz, Nada Vlaisavljević i Milorad Jandrić.

Nada se zahvalila posthumno Diani Budisavljević “u ime sve dece koje je spasila iz ustaških logora i ispričala istinitu priču osuđenu na zaborav.” Milorad je dodao: “Ja vas molim da ono što ste danas pogledali, proširite dalje, jer je ovo živa istina.” A Živko je rekao da je Dana napravila maestralno delo i da je uspela da nikoga ne optuži, već da se svi zajedno borimo da se ovo više nikada nikome ne ponovi.

15. Slobodna zona: Na festivalu “Dnevnik Diane Budisavljević” i film o Areti Frenklin
Ovacije na srpskoj premijeri za film "Dnevnik Diane Budisavljević"
Nada Vlaisavljević, Milorad Jandrić i Dana Budisavljević, Foto: Tanja Drobnjak

Dana Budisavljević je stigla u Beograd nakon nemačke premijere filma na festivalu u Cottbusu, na kojem je ovaj film dobio nagradu za najbolji debitantski film.
– Hvala vam svima u ime cele ekipe što ste došli u ovako velikom broju da prvi pogledate naš film. Hvala na predivnom aplauzu i reakciji. Retka je prilika da ste čuli svedoke kako govore, jer je njima najteže da o tome pričaju. Oni su svedoci koliko je Diana učinila, a i Vi sada vidite koliko su to različiti životi koje su vodili i kako svako ima svoju priču. Oni su svedoci da je život pobedio smrt i da je dobro pobedilo zlo! – obratila se rediteljka posetiocima na srpskoj premijeri filma na Slobodnoj zoni.

66. Pula Film Festival: “Dnevnik Diane Budisavljević” dobio Zlatna vrata i Veliku Zlatnu arenu
Ovacije na srpskoj premijeri za film "Dnevnik Diane Budisavljević"
Dana Budisavljević, Foto: Olivera Inđić

Među zvanicama u publici bili su ambasador Republike Hrvatske Gordan Bakota i ambasador Savezne Republike Nemačke Tomas Šib, kao i predstavnici Udruženja logoraša Srbije i Muzeja genocida Srbije. Večerašnja premijera je okupila i poznate ličnosti, kao što su Sloboda Mićalović; Predrag Peđa Bjelac; Nataša Ninković; Svetlana Ceca Bojković; Gordan Kičić; Aleksandar Đurica; Srdan Golubović; Darko Lungulov…

“Dnevnik Diane Budisavljević” film o heroini Drugog svetskog rata

Apsolutni pobednik ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala sa šest osvojenih priznanja, istinita je priča o državljanki austrijskog porekla udatoj za lekara pravoslavne veroispovesti u Zagrebu, koja je za vreme Drugog svetskog rata, sigurne smrti spasila više od 10.000 srpske dece iz NDH logora.

Film “Dnevnik Diane Budisavljević” će 12. novembra imati novosadsku premijeru u bioskopu “Arena Cineplex”. U bioskopima širom Srbije biće od četvrtka, 14. novembra.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde