Narodno pozorište: Ovacije na premijeri Pučinijeve opere “Manon Lesko”

0
90

Posle više od pola veka na sceni Nacionalnog teatra ponovo se izvodi poznata opera Đakoma Pučinija.

Manon Lesko

Premijera opere “Manon Lesko” održana je 26. februara na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, pod dirigentskom upravom gosta iz Italije Stefana Romanija, i u režiji njegovog zemljaka Pjera Frančeska Maestrinija. Ovo remek-delo operske umetnosti je realizovano u koprodukciji sa zemunskim Madlenianumom, u kojem će premijerno biti izvedeno u subotu, 29. februara. U operi “Manon Lesko” naslovnu ulogu tumačila je sopran Jasmina Trumbetaš Petrović, a njenog opsesivnog ljubavnika viteza De Grijea dočarao je tenor Janko Sinadinović. Rola njenog brata, narednika kraljevske Garde, poverena je baritonu Nebojši Babiću. A, vremešnog ljubavnika Žerona dočarao je bas Dragoljub Bajić.

Narodno pozorište: “Madam Baterflaj” povodom 100 godina Opere
Manon Lesko

Ostale uloge su ostvarili Milan Obradović (Krčmar); Siniša Radin (Edmondo/ Učitelj igranja/ Fenjerdžija); Nataša Rašić (Muzičar); Mihailo Šljivić (Narednik straže); Milan Obradović (Kapetan broda); i Luka Pređa (Vlasuljar). U predstavi su učestvovali Hor, Orkestar i članovi Operskog studija “Borislav Popović” Narodnog pozorišta u Beogradu. Koncertmajstor je bila Edit Makedonska, a šef Hora Đorđe Stanković. Kostimograf je Luka Dal Alpi (kao gost), a scenograf Alfredo Troizi (kao gost). Saradnici na predstavi su Ivana Dragutinović Maričić (pomoćnik reditelja); Ana Grigorović (asistent reditelja); Jasna Saramandić (asistent scenografa); Srđan Jaraković, Nevena Živković, Gleb Gorbunov (korepetitori).

Ova opera u četiri čina, nastala je u periodu 1890-1893. “Manon Lesko” se i danas smatra za jedno od najlepših dela operske literature. Libreto na osnovu istoimenog romana Anto­a­na (Opa­ta) Pre­voa iz 1731. (pot­pu­ni naziv: “Pri­ča o vite­zu De Gri­jeu i Manon Lesko”) napisali su Domeniko Oliva, Marko Praga, Đuzepe Đakoza i Luiđi Ilika.

Premijerno izveden “Kaligula” sa Igorom Đorđevićem u naslovnoj ulozi

Na kraju predstave, kompletna umetnička ekipa, a posebno glavni protagonisti, nagrađeni su višeminutnim ovacijama i uzvicima “bravo”.
Bila je to, tek, druga postavka ove opere u Narodnom pozorištu u Beogradu. Prvi i jedini put premijerno je izvedena 5. maja 1967. pod dirgentskom upravom Nina Verkija iz Italije i u režiji Serža Vafijadisa iz Francuske. Naslovnu rolu tada je pevala Radmila Bakočević. U velikom ansamblu uloge su ostvarili i Nikola Mitić; Angelo Laforeze; Aleksandar Veselinović; Drago Starc; Vladimir Popović; Nikola Jančić…

Pučini je ovu operu, posle višestrukih izmena tekstualnog predloška, kao i samih libretista, završio u oktobru 1892. Zbog identičnosti sa Masneovom operom “Manon”, slavni italijanski kompozitor naslov je definisao kao “Manon Lesko”.
U tom delu, slavni italijanski kompozitor prikazuje ženu koja ima sve, ali to gubi jer nije sposobna da se drži bilo čega. Slično svojoj heroini, i sam Pučini je tako živeo i ne jednom u životu identifikovao se sa svojim junacima.

Prvo Beogradsko baletsko takmičenje od 15. do 18. oktobra 2020.

Zaplet nastaje u trenutku kada Manon, na putu za samostan, upoznaje viteza De Grijea. U njega se zaljubljuje, a potom i beži sa njim… Ipak, već u drugom činu, ona živi sa bogatim Žeronom, prisećajući se srećnog, ali skromnog života sa De Grijeom. Kada se ponovo susretnu, ljubavnici se odlučuju na novi beg, ali Manon sa sobom uzima i dragulje koje je dobila na poklon. Žeron dovodi gardu koja hapsi Manon zbog pokušaja krađe.

Dok u Avru čeka deportaciju za Ameriku, Lesko pokušava da oslobodi sestru. Kada plan propadne, njoj se pridružuje De Grije i oni zajedno odlaze na novi kontinent. U pustinji, u blizini Nju Orleansa, dvoje ljubavnika su ponovo u begu, jer Manon proganja sin francuskog guvernera. Iscrpljena je na plaži i nalazi se na ivici snage. Dok De Grije traži gde da prenoće, ona peva svoj potresni lament “Sola perduta abbandonata”. De Grije se pojavljuje isuviše kasno i Manon umire na njegovim rukama.

Goreti vatrom Apolonovom: Nacionalni teatar proslavio 151. rođendan

Praizvedba je održana u Teatro Ređo u Torinu, 1. februara 1893. Opera je primljena sa velikim oduševljenjem i označila je početak Pučinijeve svetske slave.

Na drugoj premijeri u Madlenianumu, 29. februara u podeli će biti Sanja Kerkez (Manon Lesko); Nebojša Babić (Lesko, narednik); Janko Sinadinović (Vitez de Grije); Mihailo Šljivić (Žeron de Ravoar/ Kapetan broda); Vuk Radonjić (Krčmar); Siniša Radin (Edmondo/ Učitelj igranja/ Fenjerdžija); Nataša Rašić (Muzičar); Milan Obradović (Narednik straže); i Luka Pređa (Vlasuljar).

Foto: Narodno pozorište u Beogradu

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde