Ovacije na premijeri predstave “Žanka” u pozorištu Madlenianum

0
436

Gromoglasnim aplauzom publika je pozdravila na Maloj sceni Opere i teatra Madlenianum protagoniste predstave “Žanka”, koji su komad premijerno izveli 7. novembra.

Žanka Foto: Milan Đakov
Jelica Sretenović tumači Žanku Stokić, Foto: Milan Đakov

Kamerna predstava je rađena po drami “Žanka” Miodraga Ilića, a u režiji Milice Kralj. Naslovna uloga legendarne glumice Žanke Stokić poverena je Jelici Sretenović. Pored nje u komadu glume i Milan Caci Mihailović i njegov sin Petar Mihailović. Posetioci su se tokom predstave smejali i nagrađivali aktere na sceni aplauzom. Ali, bilo je i trenutaka kada su zabrinuto posmatrali scene u kojima je Žanka surovo optuživana od strane nove vlasti zbog njenog angažmana tokom Drugog svetskog rata.

Premijera predstave „Žanka“ 7. novembra u Madlenianumu

Ovom predstavom pozorište Madlenianum odalo je počast Žanki Stokić, i ujedno obeležilo 130 godina od njenog rođenja i 70 godina od smrti. Proslavljena srpska glumica je celo svoje biće posvetila humanoj misiji teatra.

predstava Žanka Madlenianum Jelica Sretenović Milan Caci Mihailović i Petar Mihailović
Milan Caci Mihailović, Jelica Sretenović i Petar Mihailović u predstavi “Žanka”, Foto: Milan Đakov Promo

Glumci Milan i Petar Mihailović u ovoj predstavi tumače nekoliko likova. Otac i sin već su nekoliko puta bili zajedno na sceni pred pozorišnom publikom, u “Šampionima” u Teatru Carte Blanche; predstavi “Suze su OK”; lane su zaigrali u jednoj predstavi koju je Petar producirao sa kolegom sa klase…

Olgi Odanović uručena nagrada „Žanka Stokić“

– Petar ima dugogodišnju karijeru, i više nije mlad glumac. Prema njemu se odnosim kao prema bilo kom drugom kolegi. U potpunosti profesionalno. Slobodno mogu reći da sam ja taj koji je inicirao predstavu “Žanka”. Nije ni bilo poznato da se navršava 130 godina od rođenja i 70 od smrti Žanke Stokić, a ja već imam iskustva sa ovim komadom – rekao je Caci Mihailović, koji je pre više godina igrao u Pozorištu Slavija.

predstava Žanka Madlenianum Jelica Sretenović Milan Caci Mihailović i Petar Mihailović
Jelica Sretenović i Petar Mihailović, Foto: Madlenianum / Milan Đakov / Promo

– Isti je bio tekst Miodraga Ilića, a Žanku je tada glumila Ružica Sokić. Tekst je zaista dobar i zaslužuje da živi i dalje. Ponosan sam što sam na određeni način uspeo da istrajem u tome da se ova predstava sad odigrava pod krovom Madlenianuma. Od ove ustanove sam doživeo izuzetnu profesionalnost u svakom segmentu – od organizacije i pristupa do marketinga. U potpunosti je prihvaćen i moj predlog ekipe – reditelj, scenograf, kostimograf, muzika, glumačka podela.

Monografija u tri toma za početak 20. sezone Opere i teatra Madlenianum

Žanka Stokić Foto: Pozorišni muzej Srbije
Žanka Stokić Foto: Pozorišni muzej Srbije

Na pitanje šta je u ovoj adaptaciji drugačije u odnosu na prethodnu, Caci odgovara:
– Rediteljski rukopis! Uz to bih dodao i da je ovo modernija varijanta. Ovo je omaž umetnosti! I ne samo Žanki Stokić već i mnogim velikim glumcima koji su hodali po ovim scenama. A, od kojih mnoge nismo ni imali prilike da gledamo već samo da slušamo o njima kao o umetničkim veličinama. U predstavi pominjemo i pojedine sa kojima smo nekada radili – Zorana Radmilovića, Taška Načića, Peru Kralja, Oliveru Marković, Nevenku Urbanovu itd.

Festival „Žanki u čast“ od 19. do 22. oktobra

Petar dodaje da je rediteljka Milica Kralj želela da u predstavi oživi razne ljude iz Žankinog života. Tako su kroz rad došli i do toga da će njih dvojica glumiti po nekoliko likova.
– Uvek je zanimljivo u jednom komadu pokušati napraviti više karaktera. Uživao sam i mislim da smo uradili dobar posao – rekao je Petar.
– I potrebna je mašta publike. Pre tridesetak godina sam radio jedan komad Karela Čapeka u kom ima divan monolog sa rečenicom: “Glumački poziv je surov, teži od vojničkog.” To je pisano 1925. godine, a aktuelno je i danas, jer se, u suštini, ništa nije promenilo.

Posle premijernog izvođenja, “Žanka” će ponovo biti na repertoaru Madlenianuma 11. i 13. novembra.

Sarajevska glumica Zana Marjanović snima filma sa Frankom Nerom

predstava Žanka Madlenianum Jelica Sretenović Milan Caci Mihailović i Petar Mihailović– Jedni znaju, drugi ne, da je Žanka posle Drugog svetskog rata završila u zatvor. Bila je osuđena na osam godina gubitka nacionalne časti, kao i na osam godina neučestvovanja u javnom životu. To se desilo zbog činjenice da je igrala na sceni za vreme okupacije. U ovoj predstavi se bavimo poslednjim trenucima njenog života, odnosno pretpostavljamo kakve su joj bile misli. Prikazujemo najznačajnije segmente njenog života – od najvećih radosti do najvećih razočaranja i patnji. Nadam se da će publici to biti vrlo interesantno. I da će iz Madlenianuma odlaziti zadovoljni. Ako tako bude – znaćemo da smo uradili kvalitetnu stvar – navodi Petar Mihailović.

Cinema City: Mirjani Karanović i Miši Miloševiću nagrade IBIS

– Mislim da će publici biti zanimljivi i svi ti likovi koje ćemo predstaviti. Ja, na primer, glumim i Nušića, i putujućeg glumca, i Tošića koji je decenijama potajno bio zaljubljen u Žanku, i druge. Trudim se da, kad radim, i publika i ja doživimo zadovoljstvo, a ne muku. Mislim da smo pošten posao napravili – izhjavio ej Caci i pozvao publiku da pogleda “Žanku”.

E. A. / Izvor: Presstiž

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde