Ovacijama završen 34. Valjevski džez festival

0
165

ovacijama završen 34. valjevski džez festValjevo je od 24. do 26. maja bilo regionalna prestonica džeza. Novi koncept festivala pod motom “New Jazz Moment”, već u drugoj godini zaživeo je i privukao pažnju do skoro uspavane stare, ali i potpuno nove publike.

Ovacijama završen 34. Valjevski džez festival! A, nastupi nekih od najcenjenijih džez muzičara (Bojan Zulfikarpašić, Matija Dedić, Vasil Hadžimanov) u kombinaciji sa regionalnim zvezdama Džibonijem (Gibonni) i Amirom Medunjanin, odličan program sa laganim otvaranjem ka konceptu vorld muzike (bluz, rege, soul) uz poštovanje tradicije džeza, uslovio je rasprodat festival još u pretprodaji.

Najveće zvezde regiona na 34. Valjevskom džez festivalu
džiboni na 34. valjevskom džez festivalu
Koncert Džibonija sa džez bendom Matije Dedića, Foto: Dragan Krunić / Promo

Fantastično muziciranje na tri bine (Plato, Velika sala Centra za kulturu i Džez hol), odlična energija izvođača, ali i sjajna reakcija publike očigledno željne kvalitetnih muzičkih sadržaja, obeležili su festival. On je simbolično najavljen koncertom Deca pevaju džez – Jazzy Kids sa više od 200 mališana iz Valjeva koji su pevali svetske džez standarde.

Bista Šabana Bajramovića u Nišville Jazz muzeju
ovacijama završen 34. valjevski džez fest
Džiboni na Valjevskom džez festivalu, Foto: Dragan Krunić / Promo

Bojan Zulfikarpašić i Amira Medunjanin oduševili su publiku prvog dana festivala. Na odličan prijem naišao je i koncert Vasila Hadžimanova sa mladim muzičarima Berkli akademije uz progresiv džez repertoar. Nesumnjivo, kruna festivala je bio dvosatni koncert najveće regionalne zvezde Zlatana Stipišića Džibonija sa džez bendom Matije Dedića. Popularni hitovi sa džez improvizacijama, ali i omaž Arsenu Dediću, podigli su na noge prepunu salu. A, za koju su bila rasprodata čak i dodatno puštena mesta za stajanje. Valjevska publika nagradila je aplauzima svaki svirački trenutak vredan pažnje.

Jovan Maljoković objavio etno-džez album „Duša tanana“
ovacijama završen 34. valjevski džez fest
Odlične svirke na platou Centra za kulturu, Foto: Dragan Krunić / Promo

Na upravo završenom festivalu nastupili su još i lokalni sastavi “Mehanički balet” i “Peđa Pilot bluz bend”, Bane Lalić MVP, Bojana Stamenov, kao i Kepa i “Free Spirits”. Prema rečima Milana Đurđevića, umetničkog direktora festivala, plan je da se u Valjevo narednih godina dovedu velike svetske džez zvezde.

ovacijama završen 34. valjevski džez fest
Deca pevaju džez – Jazzy Kids, Foto: Dragan Krunić / Promo

– Zahvaljujemo gradu Valjevu i Centru za kulturu na podršci i sluhu za jednu pomalo i komplikovanu, ali ne i neizvodljivu misiju. Atraktivni koncerti vrhunskih svetskih džez muzičara u Valjevo će dovesti ljude sa svih strana. A što će biti značajno, ne samo za kulturu već za napredak i otvaranje u globalnom smislu. Ovaj grad ima potencijale za sve to! – zaključio je Đurđević.

JEDAN JE JOVA
ovacijama završen 34. valjevski džez fest
Foto: Dragan Krunić / Promo
Pre nastupa Amire Medunjanin i Bojana Zulfikarpašića, uručena su priznanja i pokloni saksofonisti Jovanu Maljokoviću, Valjevcu, džez muzičaru, dugogodišnjem direktoru Festivala, čoveku koji je zaslužan za nastanak i opstanak valjevskog džez festa. U znak zahvalnosti za sve što je uradio na promociji festivala i Valjeva, za to što je trasirao put Džez festa koji je poznat i priznat i van granica zemlje, Maljokoviću je dodeljena zlatna plaketa. Na njoj piše: “Jedan je JoVA”. Pored plakete darovana mu je karikatura Dušana Arsenića i drvena kutija na kojoj je izrezbaren njegov lik. U njoj su, pored simbola valjevskog džez festa, i džez rakija-šljivovica i vunene čarape. Drvene kutije na kojoj su izrezbareni likovi Amire Medunjanin, Bojana Zulfikarpašića i Džibonija, sa istim poklonima, darovane su i ovim umetnicima.
ovacijama završen 34. valjevski džez fest
Bojan Zulfikarpašić i Amira Medunjanin na festivalu u Valjevu, Foto: Dragan Krunić / Promo

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde