Na dan oslobođenja Beograda otvoren rekonstruisani Muzej savremene umetnosti

0
359

Muzej savremene umetnosti posle 10 godina pauze otvorio je svoja vrata za publiku danas u 10 časova.

Muzej savremene umetnosti u Beogradu otvaranje
Foto: Printskrin /RTS

Na dan oslobođenja Beograda Muzej savremene umetnosti u srpskoj prestonici svečano je otvoren posle decenijske rekonstrukcije. Zdanje je delo arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović. Za posetioce je prvi put otvoren takođe 20. oktobra, ali 1965. godine.

Otvara se renovirani Muzej savremene umetnosti sedmodnevnim besplatnim programom

Kolekciju muzeja danas čini više od 8.000 dela koja predstavljaju stvaralaštvo XX i XXI veka Balkana i Srbije. Na 5.000 kvadrata izložbom “Sekvence” Muzej savremene umetnosti reafirmiše svoje zbirke i nudi nov okvir upoznavanja sa umetnošću nastalom na ovim prostorima. Zoran Erić, šef kustosa MSU, spremno dočekaje publiku i otvora vrata za sve koji su zainteresovani da posete izložbu koju su pripremili. Izložba je iz zbirke Muzeja savremene umetnosti, a naziv je “Sekvence umetnosti Jugoslavije i Srbije”.

Muzej savremene umetnosti u Beogradu otvaranje
Foto: Printskrin /RTS

– Na ovaj način želimo ponovo da privučemo publiku da se upozna sa našom kolekcijom, sa bogatim zbirkama muzeja i da napravimo jedan novi početak. Da se vrati publika muzeju i da sagleda sve što je kod nas bilo sakriveno u depoima dugi niz godina – kaže Erić.

Muzej 25. maj proslavlja 55 godina rada

Obnova je podrazumevala uređenje podrumskih prostorija (depoa, radionica, ateljea za konzervaciju i ekonomata); sređivanje krova; izmeštanje energetskog bloka iz zgrade muzeja u zaseban objekat; kompletno uređenje enterijera; zamenu instalacija i obnavljanje fasade. Muzej je nakon ovih radova dobio prostor i opremu za izlaganje i prezentovanje umetničkih dela u skladu sa svetskim muzeološkim standardima i predstavlja pametnu zgradu u kojoj je sve kompjuterizovano.

Muzej savremene umetnosti u Beogradu otvaranje
Foto: Printskrin /RTS

– Tu ćemo imati gostovanje Filharmonije, balet, u subotu veče di-džejeva, naše radionice, dečje edukativne. Imaćemo i klub, i vođenja koja će raditi naši volonteri, a održavaće se s vremena na vreme. Tako da svih sedam dana će biti intenzivan i gust program i biće za svakoga po nešto – istakao je Erić.

JEREMIJINO ŽIVOTNO DELO: Muzej hleba u Pećincima

Muzej savremene umetnosti u Beogradu otvaranje
Foto: Printskrin /RTS

Među posetiocima na otvaranju bili su predstavnici inostranih kulturnih centara u Beogradu, ustanova kulture i umetnici; kao i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević; ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević; gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić; Ivan Tasovac; Aja Jung; Cile Marinković; Nebojša Bradić; premijerka Ana Brnabić; predsednica Skupštine Maja Gojković; gradonačelnik Beograda Siniša Mali; američki ambasador Kajl Skot….

Muzej savremene umetnosti u Beogradu otvaranje
Foto: Printskrin /RTS

– Ovo je jedan od najlepših dana od kada sam ušla u Vladu Srbije. MSU vraćamo publici i ne stajemo na ovome nego se od sutra fokusiramo na otvaranje Narodnog muzeja. Kultura je nešto što je neodvojivo od naprednog društva – rekla je Ana Brnabić okupljenima. Ona je dodala da je važno da su sujete ostavljene po strani i da su se za ovo otvaranje udružili MSU, BFI i Filharmonija.

Simfonijski orkestar RTS i Jurij Revič zatvaraju 49. Bemus

Muzej savremene umetnosti u Beogradu otvaranje
Foto: Printskrin /RTS

Direktor MSU Slobodan Nakarada rekao je da je ovo veliki dan za srpsku kulturu i da će poseta tokom narednih sedam dana i noći otvaranja biti ista kao i danas na otvaranju. Zvanični program počeo je u 10.30h višečasovnim performansom Baleta Frankfurt Drezden i domaćih baletskih igrača u koreografiji Jakopa Godanija. Autor postavke “Sekvence” je dr Dejan Sretenović, a kustosi izložbe su i mr Mišela Blanuša i dr Zoran Erić. Izložba na pet nivoa muzeja strukturirana je kao niz od 18 sekvenci, slobodno grupisanih oko hronološke ose koja prati istorijski razvoj umetnosti u Jugoslaviji i Srbiji u periodu dužem od jednog veka. Termin “sekvence”, preuzet iz filmske terminologije, ovde se odnosi na umetničke pravce, tendencije i pokrete.

Izložba „Collecting is Connecting“ u Kući legata

Muzej savremene umetnosti u Beogradu otvaranje
Zoran Erić, šef kustosa MSU, Foto: Printskrin /RTS

Do 27. oktobra publika će biti u mogućnosti da u bilo koje vreme obiđe izložbu, a ulaz će biti besplatan. U tom periodu u pratećem programu nastupiće dirigent Hajnc Karl Gruber, sopran Branislava Podrumac i dirigent Urs Gabriel. Organizovan je i muzički program na platou ispred muzeja, uz džez kvartet “Four Plus”, di-džejeve Bobana Petronija i Sonju Pavlicu, kao i programi za najmlađe posetioce.

E.A. / Izvor: RTS, Blic

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde