Otvoren džez centar i klub “Mihailo Miša Blam”

0
264

Prostor kluba “Mihailo Miša Blam” je oplemenjen fotografijama i eksponatima o razvoju džeza u našoj prestonici.

Miša Blam krajem 1980, Foto: El Gvojos
Miša Blam krajem 1980, Foto: El Gvojos

Džez kulturni centar i klub “Mihailo Miša Blam” zvanično je otvoren u zgradi Jevrejske opštine u Kralja Petra 71. Njegov direktor Markus Blam kaže da žele da ostvare ono što je govorio njegov otac “da zatruju mlade džezom”.

– Ideja je da okupimo nove generacije i usmerimo ih ka džez muzici. Imamo program koji je predviđen za decu predškolskog uzrasta i starije osnovce i srednjoškolce, ali i za one koji su u trećem životnom dobu – ističe Blam.

Nova sezona koncerata „Džez za Dž“ u Domu omladine Beograda

Dodao je da će sreda, petak i subota biti rezervisani za vrhunske džez svirke. Podršku u sprovođenju ovih ideja Blamu daje njegova supruga Dušana, ali i podmladak – njihovo četvoro dece. Oni su prostor kluba oplemenili fotografijama i eksponatima o razvoju džeza u našoj prestonici. Tako da će klub, prema najavama, biti i muzej džeza. Zgrada u kojoj jer smešten Centar sagrađena je 1928. godine i ima akustičnu salu.

– Potrudićemo se da u ovom prostoru prikažemo što više onoga što je moj otac sakupljao. Vezali smo naše muzejske eksponate sa instrumentima koji se mogu videti u Jevrejskom muzeju, jer deda Rafael Blam je počeo sa džezom 1927. godine, tu su i fotografije iz logora, kompozicije, sav taj džez koji je išao uz tu priču – objasnio je Markus Blam i najavio da će veći broj eksponata izložiti u “Noći muzeja”.

– Tata je više puta rekao ako u sali imate jednog gosta više nego što je muzičara na bini, onda ste uspeli. Mi ih imamo mnogo više, a vidim i da su škole i vrtići zainteresovani za našu priču. Ja nisam baš mogao da slušam sve što je tata puštao od džeza, ali sam se polako zatrovao tom muzikom – dodao je Markus.

Centar “Miša Blam” pridružiće se i proslavi Svetskog dana džeza 30. aprila programom “Jaž a Vue 1927-2017”. Proslava je posvećen svim muzičarima koji su svirali džez, počev od Rafaela Blama i sastava “Mickey jaž” do najmlađih.

Izvor: Srbija danas/Politika

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde