Otvoren Dunav Film Fest – Smederevo 2019

0
64

Drugo izdanje smederevskog filmskog festivala trajaće od 20. do 25. avgusta. Ljubitelji filma imaće priliku da u autentičnom ambijentu srednjevekovne srpske prestonice pogledaju aktuelna filmska ostvarenja iz 10 država kroz koje protiče reka Dunav.

Otvoren Dunav Film Fest – Smederevo 2019

Počeo je Dunav Film Fest – Smederevo 2019, a na njemu će do nedelje biti prikazano više od 40 ostvarenja. Međunarodni filmski festival otvoren je u utorak, 20. avgusta, u Malom gradu Smederevske tvrđave projekcijom filma “Zviždači” rumunskog reditelja Kornelija Porumbojua. Nagradu “Dunavska lađa” za najbolji film u takmičarskoj selekciji, biraće tročlani glumački žiri: Janko Popović Volarić, Radivoje Raša Bukvić i Nives Ivanković. Mlade nade srpskog glumišta, Marko Grabež, Marko Vasiljević i Maja Šuša su ove godine članovi mladog žirija koji će odabrati najbolji film, najboljeg mladog autora i glumačko ostvarenje u Smederevu.

Dunav Film Fest 2019: Glumački žiri dodeliće nagradu “Dunavska lađa”
Film “Zviždači” na otvaranju Dunav Film Fest – Smederevo 2019

Festival se održava pod otvorenim nebom Smederevske tvrđave, a čine ga četiri programske celine. Ljubitelji sedme umetnosti u okviru takmičarskog programa uživaće u osam naslova koji su nagrađeni ili prikazani na evropskim festivalima. To su bugarski film “Otac” Kristine Grozeve i Petra Valhanova, koji je dobio glavnu nagradu u Karlovim Varima; slovački film “Neka bude svetlost” reditelja Marka Skopa, za koji je glumac Milan Ondrik dobio nagradu za najbolju mušku ulogu na festivalu u Češkoj; zatim nemački filmovi “Zlatna rukavica” delo Fatiha Akina; kao i “Izvan sistema” Nore Fingšajt; pa austrijski film “Mali Džo”, koji je nagrađen za najbolju žensku ulogu na ovogodišnjem Kanskom festivalu; mađarski “Ruben Brant, Kolekcionar”, reditelja Milorada Krstića; kao i domaće ostvarenje “Ajvar” Ane Marie Rossi.

Dunav Film Fest 2019: “Zviždači” na Smederevskoj tvrđavi otvaraju festival
Članovi žirija i organizatori

Van konkurencije će biti prikazana ostvarenja “Bol i slava” Pedra Almodovara; “U tuđoj kući” Džejmsa Kanta; i biografski film “Diego Maradona”. A, kultni domaći film “Ljubav i moda”, koji je premijerno prikazan u drugom ciklusu VIP Kinoteke, publika u Smederevu će imati priliku da pogleda u samom centru grada, na Karađorđevom trgu. Takođe, ljubitelji filma uživaće i u digitalno restauriranim ostvarenjima kao što su “Nacionalna klasa”; “Miris poljskog cveća”; “Tri karte za Holivud”…

Završen Dunav Film Fest 2018 dodelom nagrada i projekcijom restauriranog “Varljivog leta ’68”

Ove godine u Centru za kulturu Smederevo biće na programu savremeni nemački film: “Delo bez autora”; “Stiks”; “Cut Off”; “Niotkuda”; i “Toni Erdman”. Dunav Film Fest – Smederevo 2019 se ove godine održava i organizuje uz podršku grada Smedereva, a u izvršnoj produkciji Centra za kulturu ovoga grada.

E. A. / Foto: Dunav Film Fest

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde