Otvoren 64. Pulski filmski festival

0
180

Pulski filmski festival otvoren je 15. jula u Areni svečanim programom i tradicionalnim vatrometom, uz projekciju hrvatske komedije “Lavina” Stanislava Tomića, a potom i “ZG80” Igora Šeregija.

64. Pulski filmski festival trajaće do 22. jula i biće prikazano 170 ostvarenja, od čega je 88 premijera. Biće to jedno od programski najbogatijih izdanja u istoriji ove manifestacije. Filmovi su podeljeni u 15 programa.

Pulski filmski festival
Foto: Pula film festival

Skoro 5.000 ljudi u pulskoj Areni pozdravilo je ministarku kulture u Vladi Hrvatske Ninu Obuljen Koržinjek, koja je pre projekcije filma festival proglasila otvorenim. A onda i direktorku festivala Gordanu Resović.

Hrvatski program ima dosad najveći broj domaćih dugometražnih filmova. Obuhvata i 11 koprodukcija, od kojih je šest u konkurenciji za nagrade. U međunarodnom programu biće prikazano 27 filmova, među kojima su i dela u režiji Anžeja Vajde, Akija Kaurismakija, Anga Lija, Đuzepea Tornatorea, i drugih značajnih reditelja. Takođe će su tu i 19 kratkometražnih filmova. Kao velika programska novost najavljeno je, po uzoru na Kan, uključivanje dramskih serija u takmičarski program Kratka Pula.

U programu Manjinske koprodukcije u trci za nagrade je i film “Dnevnik mašinovođe” Miloša Radovića, sa Lazarom Ristovskim u glavnoj ulozi. On će, kao i druga filmska ostvarenja, biti prikazan u Areni pred izuzetno kritičnom i brojnom publikom, ali koja je uvek odlično reagovala na filmove iz regiona.

Foto: Pula film festival
Na otvaranju festivala bio je i glumac Žarko Radić, Foto: Pulski filmski festival

U trci za Zlatnu arenu biće i “Anka” Dejana Aćimovića, “Goran” Nevija Marasovića, nagrađivani debitantski film “Ne gledaj mi u pijat” Hane Jušić i “Ustav Republike Hrvatske” Rajka Grlića. Takođe i “Uzbuna na Zelenom Vrhu” Čejen Černić, “Zbog tebe” Anđela Jurkasa, “ZG 80” Igora Šeregija…
Van konkurencije biće prikazani filmovi “Babilonske sestre” Điđija Rokatija, “Hiljadarka” Nenada Đurića, “Naša svakodnevna priča” Ines Tanović, “Pođi sa mnom” Igora Šterka i “Uzvodno rijekom” Marion Hansel. Kao i “Jedno ubojstvo za van” Luke Duvančića i “Transmania” grupe reditelja. Posebnu projekciju imaće horor “Egzorcizam” Dalibora Matanića.

Pula filmski festival
Foto: Pula film festival
Festival i ove godine ima bogat prateći program.

Biće izložbi, koncerata, radionica, kao i poseban segment posvećen profesionalcima iz audiovizuelne industrije, sastavljen od predavanja, okruglih stolova, panel-diskusija, promocija knjiga i druženja. Biće i festival ulične hrane.

O nagradama u Hrvatskom programu odlučivaće žiri na čelu sa prošlogodišnjim laureatom, rediteljem Zrinkom Ogrestom. Ostali članovi su scenograf Mladen Ožbolt, kostimografkinja Ivana Zozoli, glumac Vedran Živolić i filmski kritičar Josip Grozdanić. U novoj kategoriji dramskih serija hrvatsku premijeru imaće prva epizoda “Čuvara dvorca” Lukasa Nole. Biće to prva dramska serija prikazana u Areni. U konkurenciji su i serije “Novine” Dalibora Matanića, “Crno-bijeli svijet” Gorana Kulenovića i “Patrola na cesti” Zvonimira Jurića.

Među novitetima Pulskog festivala je i nova lokacija, plaža Ambrela. Na njoj je najavljen program Kino uz more, namenjen mladim filmofilima. A, sa temama kao što su: problemi odrastanja, prijateljstvo, prve ljubavi, odnos s roditeljima…

E. A. / Izvor: Pulska svakodnevica, Glas Istre

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde