Otvoren 28. BELEF: U Hangaru ovacije za Šerbedžiju i “Antigonu”

0
124

Pozorišnom predstavom “Antigona – 2000 godina kasnije” pozorišta “Ulysses” svečano je otvoren u petak, 21. juna 28. Beogradski letnji festival – BELEF. Kao uvod u svečani početak festivala, u Francuskom institutu je otvorena izložba fotografija pod nazivom “Behind the selfie” višestruko nagrađivanog fotografa Kristijana Antolovića iz Irske.

Otvoren 28. BELEF: U Hangaru ovacije za Šerbedžiju i "Antigonu"

Beogradska publika uželela se Radeta Šerbedžije na pozorišnim daskama. Redovno čuveni umetnik priređuje koncerte u srpskoj prestonici, ali u teatru je imao pauzu 27 godina! Najzad je zaigrao i na divan način obeležio početak 28. BELEF-a. A publika je na kraju predstave Šerbedžiju, rediteljku Lenku Udovčki i ceo ansambl “Antigone” nagradio višeminutnim ovacijama. Sasvim zasluženo!

BELEF 2019 pod sloganom “Doleti” od 21. juna do 7. jula

Pre izvođenja “Antigone”, na otvaranju u Hangaru Luke Beograd prisutnima u publici obratio se umetnički direktor festivala Aleksandar Ilić. On je uz izraze zahvalnosti organizatoru festivala CEBEF-u, Gradu Beogradu, Ministarstvu kulture, proglasio festival otvorenim.
– Šezdeset je šifra koja se izražava jednačinom sa tri nepoznate, to su 17 dana, 20 programa, izvedena 23 puta. Kada se ovi brojevi saberu dobijete čarobni broj 60 – dovoljno da nam doLETIte na ovogodišnji Beogradski letnji festival! – rekao je Ilić.

RADE ŠERBEDŽIJA: “Pre kiše” me je upisao na filmsku mapu svetskog filma
Otvoren 28. BELEF: U Hangaru ovacije za Šerbedžiju i "Antigonu"
Umetnički direktor BELEF-a Aleksandar Ilić

U spektaklu “Antigona – 2000 godina kasnije” publika je Šerbedžiju gledala u ulozi Kreonta. Doajen glumišta je briljirao. A sama predstava u režiji Lenke Udovički izvedena je u autentičnom ambijentu Hangara. “Antigona” scenski ispituje mitsku priču iz Sofoklovog komada, istovremeno se baveći interpretacijom mita, uz dokumentarističke dramaturške intervencije koje otvaraju prostor diskusije. Antigona u ovom slučaju nije tragična heroina borbe za pravdu. Ovaj komad bavi se sudarom pravde i prava. Naslovnu ulogu tumači Maja Izetbegović; njenu sestru igra Dženana Džanić; a s njima na sceni su i Ermin Bravo; Damir Urban; Katarina Bistrović Darvaš; Jelena Lopatić; Vedad Suljagić; kao i studenti odseka za glumu pri Akademiji scenskih umetnosti Sarajevo i studija Gluma i mediji sveučilišta u Rijeci. Dramaturgiju je uradila Željka Udovičić Pleština, scenografiju Mirna Ler, a kostimograf je Bjanka Adžić Ursulov. Pozorištu “Ulysses” ovo je treći dolazak u Beograd.

Legende na Brionima: Pre tri decenije bili su u centru pozorišne pažnje

Inače, u prepunom gledalištu bilo je mnogo poznatih ljudi iz kulturnog i javnog života – Kajl Skot; Ivan Karl; Branka Petrić, Miodrag i Bojan Krivokapić; Gordana Goncić; Ljubica Beljanski Ristić; prof. dr Vladimir Tomašević; Damir Handanović; Kori Udovički; Milan Cile Marinković sa suprugom Bebom…

“Antigona – 2000 godina kasnije” imaće reprizno izvođenje u subotu 22. juna.

E. A. / Foto: BELEF

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde