Otvaranje renovirane Dvorane Doma sindikata 27. aprila

0
182

Radovi se privode kraju, a beogradskoj “Olimpiji” smeška se novi sjaj.

renovirana dvorana doma sindikata sajtfbRenovirana Dvorana Doma sindikata svečano će biti otvorena 27. aprila koncertom Simfonijskog orkestra RTS-a i svetski poznati pijaniste klasične i elektronske muzike Frančeska Tristana. Neobičan spoj klasičnog zvuka Simfonijskog orkestra RTS-a i Frančeska Tristana pružiće neponovljiv doživljaj muzike. Jedan od najvećih muzičkih sastava u zemlji, orkestar koji predstavlja stub kulture i klasične muzike, nastupiće uz pijanistu koji je uplovio u tehno svet, i važi za jednog od najoriginalnijih elektronskih muzičara svoje generacije.

Izložba u Galeriji SANU: Dakle, vi ste taj Uroš Predić?
kzš dom sindikata
Na konferenciji za novinare povodom otvaranja Dvorane Doma Sindikata, Foto: Facebook / Dvorana Doma sindikata

Na sceni kultnog mesta, danas arhaičnog naziva – Doma za radnike i sindikate – smenjivale su se zvezde FEST-a, džeza, domaće popularne muzike… Velika dvorana, svečano otvorena 1957. godine, bila je ogledalo zlatnih godina i teških vremena. Njena rekonstrukcija je počela u julu prošle godine, i uskoro će ovaj prostor postati pogodan i udoban, prostor za XXI vek.

U Holu RTS-a izložba „Nemanjići – rađanje kraljevine“

 

rekonstrukcija dvorane doma sindikata
Radovi se privode kraju, Foto: Printskrin RTS

Kultno mesto na Trgu Nikole Pašića biće pretvoreno u jedinstven multifunkcionalni prostor u gradu, za održavanje svih vrsta događaja iz oblasti kulture i zabave. Nova Dvorana će, nakon završetka rekonstrukcije, posedovati najmoderniju koncertnu, pozorišnu, kongresnu i festivalsku dvoranu, i još pet bioskopskih sala sa ukupnim kapacitetom od 1.900 mesta. Tu će biti i veliki hol sa VR zonom, zabavnim sadržajem i kafeom, dečji zabavno-edukativni centar, press centar, lounge i jazz bar.

rekonstrukcija dvorane doma sindikata
Velika dvorana uskoro će otvoriti svoja vrata za posetioce, Foto: Printskrin RTS

Velika dvorana, po kojoj je ovo zdanje poznato, i dalje će biti multifunkcionalna, ali će dobiti novo ruho. Projektovana je po svetskim standardima, pa je tako broj sedišta smanjen na 1.380, sa ciljem postizanja komfora. Najviše pažnje tokom rekonstrukcije posvećeno je povećanju akustike. Tako će nova postavka dodatno uticati na akustičnost sale, koja je i do sada važila za jednu od najakustičnijih sala u regionu.

Povodom 80. godišnjice rada: Simfonijski orkestar i Hor RTS na Kolarcu – veče Mocarta

– Velika dvorana je u svojoj transformaciji dobila potpuno zadovoljenje akustike, sve obloge su promenjene, geometrija sale je promenjena. U rekonstrukciju Dvorane Doma sindikata uloženo je oko 4,5 miliona evra. To je najveća investicija privatnog sektora u objekat kulture moderne istorije – istakao je za RTS Igor Stanković, direktor Doma sindikata.

dom sindikata
Velika dvorana će dobiti novo ruho, projektovana je po svetskim standardima, Foto: Promo

Velika sala, koja je bila domaćin najvećim domaćim i svetskim zvezdama, nakon rekonstrukcije će biti opremljena najsavremenijom audio i video opremom. Kao takva, predstavljaće jedinstven prostor u centru grada, koji će biti pogodan za organizaciju velikih premijera, festivala, kongresa, kao i pozorišnih predstava, koncerata, baleta, opera, itd.

46. FEST: „Beogradski pobednik“ uručen Nedi Arnerić, „Šarmer“ najbolji film

Nekadašnja sala 2, sada će imati 240 mesta. A, preostale četiri sale imaće između 60 i 80 mesta. Za VIP događaje biće uređen Maršalov salon, dok će na mestu starog kluba “Promocija” biti otvoren Jazz Bar Lisabon. Prva VR ZONA u regionu biće postavljena u velikom holu Dvorane. Sastojaće se od različitih tipova doživljaja virtuelne realnosti.

Popularan kviz Televizije Beograd, emitovan je iz Doma sindikata, u direktnom prenosu i eksperimentalnom programu u boji. Mnogo godina kasnije, ove dve institucije, ponovo se pripremaju za zajednički projekat.
– Svečano ćemo otvoriti novu dvoranu Doma sindikata 27. aprila sa, čini mi se, vrlo komunikativnim programom. Frančesko Tristano, čuveni pijanista, i Simfonijski orkestar RTS-a. Mi imamo veru i nadu da će ovo postati jedan ozbiljan koncertni prostor u gradu – rekao je dirigent Simfonijskog orkestra RTS-a Bojan Suđić.

E. A. / Izvor: RTS, Danas

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde